Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 23 januari 2024 @ 18:00 door Travelboy , 247 keer bekeken

Een gillende man trekt op een bomvolle Lijnbaan in Rotterdam de aandacht van het winkelend publiek. Door een microfoon met luidspreker schreeuwt de 24-jarige Samuel O. ‘dat alle homoseksuelen en lesbiennes naar de hel zullen gaan’. Het OM sleept hem maandag voor de rechter wegens groepsbelediging, maar volgens de Nigeriaanse asielzoeker ‘citeert hij Gods woorden’

 

Hoewel Samuel O. dan al een rechtszaak boven het hoofd hangt vanwege het beledigen van homoseksuelen in Arnhem in september 2022, trekt de jonge Nigeriaan op zaterdag 21 januari vorig jaar toch naar het centrum van Rotterdam. Vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht, waar hij zit vanwege een lopende asielprocedure, reist hij naar het winkelgebied.

 

Daar sluit hij zijn luidspreker aan en spreekt alle voorbijgangers toe. In het Engels gilt de jonge man dat ‘ouders van homoseksuelen en lesbiennes hun kinderen niet goed opgevoed hebben en zij daarom homoseksueel of lesbisch geworden zijn’.

 

Als mensen over het geloof willen praten, prima. Maar deze kerel stond gewoon met een microfoon midden op de dag haat te zaaien

Marko Senda

 

Niet alleen homoseksuelen en lesbiennes zouden volgens hem ‘naar de hel gaan’, ook zullen ‘lhbtqia+ personen branden in de hel’. ,,God heeft ze niet zo gemaakt. Ze mogen zo niet rondlopen’’, horen passanten hun oren binnendringen.

 
 

‘Deze kerel stond met een microfoon haat te zaaien’

 

Twee toehoorders voelen zich zo gekwetst dat ze actie ondernemen. Een van hen is de man van cabaretier Richard Groenendijk. Hij trommelt de politie op om O. te stoppen.

 

,,Mensen mogen geloven wat ze willen. Als mensen over het geloof willen praten, prima. Maar deze kerel stond gewoon met een microfoon midden op de dag haat te zaaien’’, vertelt hij na zijn actie die Groenendijk trots maakt. ,,Dat hij dit doet, vind ik geweldig. Het moet maar eens afgelopen zijn met die haat’’, laat hij via sociale media weten.

 

 

Een vrouw doet aangifte tegen O. nadat hij door agenten van de Lijnbaan is geplukt. Ze heeft 'aanstoot’ genomen aan zijn uitlatingen en vindt dat er sprake is van discriminatie.

 

Het OM sleept de Nigeriaan maandag uiteindelijk voor de rechtbank voor groepsbelediging, maar de hoofdrolspeler blijkt - net als bij een eerdere zitting - de grote afwezige. Hoewel hij volgens de rechters kon weten dat het proces deze dag dient. Daarom wordt de rechtszaak tóch doorgezet.

 

O. zegt in naam van God te handelen

 

Ondanks zijn absentie wordt het verweer van O. duidelijk. Hij acht zich niet schuldig aan discriminatie of groepsbelediging, omdat hij in zijn ogen alleen maar vertelt wat er de Bijbel zou staan. ‘Ik veroordeel niet, maar citeerde Gods woorden’, wordt aangehaald uit zijn eerdere verhoor bij de politie. ‘Ik heb het in naam van God gedaan. Deze groep zondigt en God ze wil redden’.

 

Volgens de officier van justitie lijdt het geen twijfel dat O. een groep mensen ‘onnodig grievend’ beledigde vanwege hun seksuele ‘gerichtheid’ en deze groep ‘in een kwaad daglicht stelde bij derden’. ,,Hij had op een veel minder kwetsende manier uiting kunnen geven, bijvoorbeeld door te verwijzen naar verzen of teksten uit de Bijbel. Maar hij had niet eens Bijbel bij zich.’’

 

Ontzettend kwetsend. Dit was niet Gods woord, maar discrimina­tie

OM

 

‘Ontzettend kwetsend’

 

Zich verschuilen achter de ‘context’ van het geloof, die juridisch gezien het ‘beledigende karakter’ van de uitspraken zou kunnen wegnemen, kan O. volgens het OM ook niet. ,,Het recht op vrijheid van godsdienst en meningsuiting is een groot goed, maar er zitten grenzen aan. Met zijn handelen heeft hij dat overschreden. Ontzettend kwetsend. Dit was niet Gods woord, maar discriminatie.’’

 

Een maand na zijn arrestatie in Rotterdam kreeg O. voor zijn actie in Arnhem een voorwaardelijke boete van 500 euro. Nu eist het OM 300 euro boete.

 

De officier noemt het 'zorgwekkend dat O. niet stopt’ en er nog meer meldingen waren in 2023. Bovendien toont hij geen spijt. Volgens O. ‘verandert de Bijbel niet’.

 

Uitspraak volgt op 5 februari.

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.