Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 09 december 2024 @ 00:19 door Travelboy , 29 keer bekeken
Wie dacht dat ‘YMCA’ van Village People een homohymne was, heeft het helemaal verkeerd voor. Volgens Victor Willis, die de tekst schreef en zong, is het beroemde nummer helemaal niet gay. Willis’ vrouw dreigt mensen die iets anders beweren zelfs aan te klagen.
‘
In januari 2025 zal mijn vrouw elk nieuwsmedium aanklagen dat ten onrechte beweert, hetzij in de kop of als toespeling in de tekst, dat ‘YMCA’ op de een of andere manier een homohymne is”, schreef Victor Willis, schrijver en zanger van ‘YMCA’, op Facebook.
‘YMCA’ groeide uit tot een volkslied voor de homoseksuele community. De lyrics “You can hang out with all the boys” waren volgens velen een zinspeling op homoseksualiteit. Er werd aangenomen dat de tekst jonge mannen die nieuw waren in New York, aanraadde om naar clubs en sportscholen te gaan waar ze gelijkgestemde vrienden zouden kunnen vinden. Het creëerde heel wat goodwill bij de homogemeenschap.
Maar volgens Willis is de betekenis achter ‘YMCA’ volledig misbegrepen. “‘You can hang out with all the boys’ was in de jaren 70 gewoon jargon voor zwarte jongens die samen optrekken om te sporten, gokken of wat dan ook. Daar is niets homoseksueels aan”, legt de zanger uit. Hoewel Willis eraan toevoegde: “Ik vind het niet erg dat homo’s ‘YMCA’ als hun volkslied beschouwen.”
Het valt echter niet te ontkennen dat de groep Village People werd opgericht om de ontluikende homoseksuele gemeenschap aan te spreken. Eind jaren 70 overspoelde discomuziek de VS. De naam van de band is afgeleid van Greenwich Village, dat toen de meest levendige homobuurt van New York was. In 1977 maakte de Franse discosongschrijver Jacques Morali een album met de naam Village People, waarop Willis zong.
Morali, die in 1991 overleed aan aids, ontdekte de band tijdens zijn zoektocht naar artiesten die wilden optreden in New Yorkse homoclubs. Door zijn advertentie met de tekst: ‘Machotypes gezocht: Must Dance and Must Have a Moustache’ besloten de mannen van Village People zich te verkleden als een cowboy, een man volledig in leer, een agent, een native American, een militair en een bouwvakker.
Ze maakten echter al snel de overstap naar een mainstream publiek. In 1979 overwoog de US Navy om hun nummer ‘In the Navy’ te gebruiken voor een rekruteringscampagne op tv. En tot op de dag van vandaag wordt een ander nummer, ‘Go West’, gezongen door fans van Arsenal, waarbij de tekst is veranderd in “one nil to the Arsenal”.
Het nummer ‘YMCA’ verscheen op het derde album van Village People, Cruisin’. Dat werd uitgebracht in oktober 1978. Het werd meteen een internationale hit en stond in zeventien landen op nummer één. ‘YMCA’ werd grijsgedraaid op sportevenementen, trouwrecepties en studentendisco’s en er zijn 12 miljoen exemplaren van verkocht.
In 2020 kreeg het nummer daarvoor ook een officiële erkenning. Het kreeg van de National Recording Registry van de US Library of Congress het label ‘cultureel, historisch of esthetisch belangrijk’ en werd opgenomen in de Grammy Hall of Fame.
Ook in 2020, bij zijn herverkiezingscampagne, begon Donald Trump het nummer te spelen op bijeenkomsten en hij doet dat sindsdien consequent. Samen met een andere hit van de Village People, ‘Macho Man’, laat Trump graag zijn dansmoves zien. Terwijl de meeste muzikanten gruwden van het feit dat Trump hun liedjes gebruikte, geeft Willis toe “er veel profijt van gehad te hebben”.
Willis zei op Facebook: “De financiële voordelen zijn groot geweest. ‘YMCA’ heeft naar schatting enkele miljoenen dollars opgebracht sinds Trump het nummer gebruikt. Daarom ben ik blij dat ik de president heb toegestaan ‘YMCA’ te blijven gebruiken. En ik bedank hem voor zijn songkeuze.”
bron: www.demorgen.be
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.