Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 03 juli 2024 @ 03:30 door Travelboy , 277 keer bekeken
De bereidheid voor mensen uit de queer-gemeenschap om een melding te maken van intimidatie, moet omhoog. Daarom moet er een politieloket komen, vindt de gemeente Enschede. Op die manier moet de veiligheid van queers omhoog en kan ook discriminatie worden tegengegaan.
De gemeente wil zo'n loket opzetten in samenwerking met Roze in Blauw, de organisatie binnen de politie die zich bezighoudt met het vergroten van de acceptatie van lhbtqi. De functie van het loket is niet om slachtofferhulp te bieden maar om aangevers door te verwijzen naar instanties die hen kunnen helpen.
Het moet zo een plek zijn waar lhbti+-ers met zorgen en vragen over veiligheidskwesties terecht kunnen. Dat dit nodig is, bleek wel uit het verhaal over de acceptatie van queer in Twente en de Achterhoek op de site van Tubantia. Daaruit kwam naar voren dat er op het oog wel acceptatie is, zolang mensen hun seksuele identiteit maar niet zichtbaar maken.
„In Enschede zijn relatief weinig meldingen van incidenten die met intimidaties van de lhbti+-gemeenschap te maken hebben”, zegt Willy-An Silvius, woordvoerder voor de gemeente. „Dat blijkt uit de jaarlijkse veiligheidsmonitor van Oost-Nederland. Daarentegen, een gevoel van veiligheid is moeilijk te meten.”
De gemeente geeft aan dat ze het gevoel van onveiligheid binnen de lhbtqi+-gemeenschap serieus neemt. „Enschede is sinds 2008 een regenbooggemeente”, zegt Silvius, „we zijn daarmee als koplopergemeente gestart.”
Dat blijkt onder meer uit het grote aantal stappen dat in Enschede in zestien jaar tijd gezet is. Er werd in 2023 een Beleidsvisie Regenboogstad aangenomen, er kwam een Alliantie Gelijk Spelen: een akkoord met sportverenigingen om een inclusiever klimaat te creëren.
Ook blijft de communicatiestijl van de gemeente genderneutraal, zodat niemand wordt uitgesloten. Programma Veilige Steden moet de veiligheid voor iedereen vergroten, maar heeft wel speciale aandacht voor straatintimidatie van meisjes, vrouwen en lhbti+’ers.
Samen met PRIDE network Twente organiseert de gemeente sinds 2013 de jaarlijkse regenboogdagen in oktober. De campagne Diversity of Twente moet ervoor zorgen dat iedereen op het onderwijs openlijk zichzelf kan zijn. Tot slot, met het Regenboog Stembusakkoord uit 2022 onderschreef het merendeel van de gemeenteraad het belang van de zichtbaarheid, welzijn en emancipatie van de lhbti+-gemeenschap.
Het loket is een volgende stap waarmee gemeente Enschede zich als Regenboogstad profileert.
bron: www.tubantia.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.