Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 05 maart 2024 @ 03:53 door Travelboy , 154 keer bekeken

Verdrietig is hij over de kapwerkzaamheden, razend is Henk van der Zouwen ook. ,,Dan hebben ze toch hun zin”, zegt hij over Rijkswaterstaat, die bomen van hun bos laat verwijderen. ,,Het begin van het einde van een van de oudste ontmoetingsplekken voor homo’s. De mannen worden weggepest.”

 

Deze week werd zeven tot acht meter van de homo-ontmoetingsplek langs de A15 gesnoeid.

 

Op het eerste gezicht lijkt Veenbult langs de A15 tussen Gorinchem en Vuren een heel normale parkeerplaats. Ware het niet dat het bosje ernaast een van de oudste homo-ontmoetingsplekken van Nederland is. Dat werd deze week deels gekapt, om plaats te maken voor een bredere sloot.




  •  

Als Henk van der Zouwen de verslaggever ziet, stapt hij uit zijn auto. ,,Van de krant?” vraagt hij. Het gebeurt niet vaak dat een vrouw hier zoekend rondloopt. ,,Mannen wel”, zegt hij. ,,Nu is het rustig, maar op mooie dagen komen er soms wel 40, 50, 60 mannen per dag.” Rond lunchtijd en na werktijd is het er het drukst.

 

Sociale contacten

 

Het is donderdagmiddag, een uur of vier. De kleine parkeerplaats langs de A15 staat vol. Vrachtwagenchauffeurs, vooral uit Oost-Europa, die aan hun maximale rijtijd zitten, hebben hun truck er voor de nacht geparkeerd. Zij kiezen liever voor de gratis plaats met minimale voorzieningen, dan dat ze 15 euro per nacht betalen voor een parking met onder meer een restaurant, gratis wifi en douches enkele kilometers verderop.

 

Verderop staan een stuk of zes auto’s. Overwegend mannen achter het stuur. Begin jaren zeventig werd het bosje ontdekt door homo’s uit de omgeving, die elkaar eerder Buiten de Waterpoort in Gorinchem opzochten. Ze komen voor de sociale contacten: om gewoon een praatje te maken, een bakje koffie te drinken bij de picknicktafels en ‘elkaar een beetje in de gaten te houden’. En ja, ook om seks te hebben in het naastgelegen bosje.

 

Ik denk dat zo’n 70 procent van de bezoekers een relatie met een vrouw heeft en kinderen heeft

Henk van der Zouwen

 

,,Dat zijn veelal mannen die in het dagelijks leven niet voor hun geaardheid durven uitkomen”, vertelt Van der Zouwen, die er zelf al sinds het begin komt. ,,Ik denk dat zo’n 70 procent van de bezoekers een relatie met een vrouw heeft en kinderen heeft. De mannen met de kinderzitjes, noemen we die hier.”

 

 
Gorcumer Henk van der Zouwen spande ruim twee jaar geleden uit protest linten, omdat hij toen ook vreesde dat het bosje bij de homo-ontmoetingsplek zou verdwijnen.
 

Gorcumer Henk van der Zouwen spande ruim twee jaar geleden uit protest linten, omdat hij toen ook vreesde dat het bosje bij de homo-ontmoetingsplek zou verdwijnen. © Cor de Kock

 

Zelf is Van der Zouwen dat stadium van ‘in de kast blijven’ allang gepasseerd. Als voorvechter om het bos te behouden, is hij inmiddels een bekend gezicht. Al jaren vreest hij namelijk dat de plek die zo belangrijk is voor die mannen, die geen andere plek hebben, een langzame dood zal sterven.

 

‘Homo’s pesten’

 

Met lede ogen ziet hij dan ook aan hoe een deel van het bosje langs parkeerplaats Veenbult deze week wordt gekapt. De sloot achter de parkeerplaats moet breder voor wateropvang, weet Van der Zouwen te vertellen. En dat betekent dat een deel van ‘hun bos’ moet wijken. Vanaf de slootkant zou er zes meter afgaan, had hij van Rijkswaterstaat begrepen. Twee meter voor de sloot zelf en vier meter voor een onderhoudspad daarlangs.

 

Op sommige plekken is zelfs acht meter bos weggehaald

Henk van der Zouwen

 

,,Maar ineens kreeg ik veertien dagen geleden te horen dat het zeven meter in totaal werd. En nu de snoeiwerkzaamheden zijn gestart, is op sommige plekken zelfs acht meter bos weggehaald. Als we daarover aan de bel trekken, krijgen we als bericht: ‘Jullie mogen blij zijn, want eigenlijk zouden we nog vijf meter meer mogen kappen.’” Rijkswaterstaat is om een reactie gevraagd, maar die is tot nu toe uitgebleven.

 

Homo’s pesten, noemt Van der Zouwen het. Want ondertussen hangt hen ook nog de uitbreiding van de zendmast op de parkeerplaats boven het hoofd. Daarmee zou nog eens honderd vierkante meter bos verdwijnen. En daarmee is er in de omgeving van Gorinchem geen homo-ontmoetingsplek meer. De dichtstbijzijnde is het ‘kippenbos’ in Oud-Alblas, maar daar kunnen mannen alleen ’s avonds terecht. Overdag zijn er veel fietsers en dagjesmensen in het recreatiegebied.

 

 
De Veenbult geldt al sinds de jaren 70 als homo-ontmoetingsplek.
 

De Veenbult geldt al sinds de jaren 70 als homo-ontmoetingsplek. © Ricardo Smit

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.