Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 16 januari 2024 @ 00:01 door Travelboy , 339 keer bekeken

Trans- en queer-mensen en hun aanhangers lijden onder ‘systemische vervolging’ nu het land steeds conservatievere waarden opdringt

 

Een Chinese paramilitaire politieagent met masker op staat buiten de Zweedse ambassade, waar een Pride-spandoek hangt.

Een Chinese paramilitaire politieagent buiten de Zweedse ambassade tijdens de openingsceremonie van de Diversity Week in Peking in mei 2023. Foto: Ng Han Guan/AP

 

Eind afgelopen zomer kreeg Mei* een bericht van haar vriendin dat ze van huis was weggelopen. Het was de eerste keer in negen maanden dat Mei, 29, een transgendervrouw die in een Zuid-Chinese stad woont, iets van haar vriendin Ying* hoorde.

 

De familie van Ying – die haar trans-identiteit niet steunt – hield Ying, een volwassene ouder dan 18 jaar, onder huisarrest en afgesloten van de buitenwereld. In augustus lieten ze haar eindelijk vertrekken om haar studie voort te zetten. Ze zat nu op school, maar wilde weglopen om bij haar vriendin in een andere stad te zijn.

 

Samen bedachten ze een plan. Mei zou de telefoon van Ying afpakken om te voorkomen dat haar familie haar locatie zou volgen en hen ervan zou overtuigen de politie niet te bellen. Maar na een maand van mislukte bemiddeling bracht de familie de autoriteiten op de hoogte, die de telefoon traceerden naar Mei's appartement. De politie kwam en arresteerde haar wegens ontvoering.

 

“Het was de eerste keer dat ik werd gearresteerd. Ze brachten me naar het station en ondervroegen me tien uur lang. Ze probeerden me te laten bekennen, maar ik weigerde iets te zeggen”, vertelt Mei via een gecodeerde app aan de Guardian. “Uiteindelijk lieten ze me gaan omdat er geen bewijs was.”

 

Uiteindelijk vond de politie Ying en bracht haar terug naar haar familie. De mislukte reddingspoging is een van de meer dan tien vergelijkbare gevallen die Mei kent waarin advocaten zijn gearresteerd en ondervraagd door de politie sinds ze zich enkele jaren geleden aansloot bij een informeel netwerk dat ondersteuning bood aan de LGBTQ+-gemeenschap.

 

Dergelijke voorbeelden zijn een indicatie van het systematische onvermogen van de staat om genderminderheden, met name transgenders en queermensen, te beschermen, zeggen voorstanders. Ze zeggen dat ze ook de uitdagingen benadrukken die gepaard gaan met LHBTQ+-zijn in een land waar de regerende partij steeds meer aandringt op conformiteit en traditionele waarden.

 

De afgelopen jaren is de Chinese LGBTQ+-gemeenschap betrokken geraakt bij het bredere optreden van de Chinese Communistische Partij tegen het maatschappelijk middenveld en de vrijheid van meningsuiting. In mei 2023 kondigde een bekende LGBTQ+-belangenorganisatie in Peking aan dat ze zou sluiten vanwege “onvermijdelijke” omstandigheden . Afgelopen februari hebben twee universiteitsstudenten een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Onderwijs nadat ze waren gestraft voor het uitdelen van regenboogvlaggen op de campus.

 

Het rapport van Human Rights Watch uit 2017 over hoe LGBT-mensen in China door ouders worden gedwongen zich te onderwerpen aan bekeringspraktijken, wat vandaag de dag nog steeds gebeurt.

 

In 2021 werd de oprichter van een andere groep, LGBT Rights Advocacy China, gearresteerd en vrijgelaten op voorwaarde dat hij de organisatie zou sluiten, die kort daarna werd gesloten. Dat jaar werden ook tientallen sociale media-accounts die verband hielden met LGBTQ+-bewegingen op de universiteitscampus zonder waarschuwing gesloten . Shanghai Pride, de langstlopende viering van het land voor seksuele minderheden, eindigde in 2020.

 

 

Het systeem is zo ontworpen dat het niet mogelijk is om te ontsnappen of dat anderen je kunnen helpen

Fangqing, pleitbezorger voor genderfluïde

 

 

In China zijn er geen wetten die expliciet bescherming bieden tegen discriminatie op grond van genderidentiteit of seksuele geaardheid. Terwijl homoseksualiteit in 1997 werd gedecriminaliseerd en in 2001 van de lijst van psychiatrische stoornissen werd verwijderd , kunnen koppels van hetzelfde geslacht niet trouwen of kinderen adopteren. Velen worden nog steeds gedwongen tot bekeringspraktijken en er zijn berichten over gevallen waarin jonge transgenders naar bootcamps worden gestuurd voor “heropvoeding”.

 

Binnen de LGBTQ+-gemeenschap zijn trans- en non-conformisten het meest kwetsbaar. China stelt strenge criteria op voor toegang tot genderbevestigende operaties (je moet 18 jaar of ouder zijn, ongehuwd zijn, toestemming van de ouders hebben en een blanco strafblad hebben), wat vereist is om je geslacht juridisch te kunnen veranderen.

 

“In China vindt systematische vervolging plaats”, zegt Fangqing*, 23, een genderfluïde pleitbezorger die, voordat hij in ballingschap naar het buitenland ging, door de politie onder druk werd gezet om toe te geven dat hij schadelijke drugs had verkocht nadat hij had geprobeerd een slachtoffer van huiselijk geweld te helpen. Ze hadden legaal medicijnen voor hormoonsubstitutietherapie (HRT) gekocht en gegeven – die in China niet gemakkelijk verkrijgbaar waren.

 

“In het begin is het moeilijk om je als queer te identificeren en vervolgens als queer te overleven. Zelfs als je volwassen bent, is het systeem zo ontworpen dat het voor jou niet mogelijk is om te ontsnappen of dat anderen je kunnen helpen.”

 

Hoewel China een wet heeft tegen huiselijk geweld, slaagt het land er niet in om de slachtoffers, vooral LHBTQ+-mensen, adequaat te beschermen, zeggen voorstanders, waarbij misdaden vaak worden afgedaan als familieaangelegenheden. In een onderzoek onder 1.640 trans- en gender-non-conforme mensen door het Beijing LGBT Center in 2017 zeiden ze op zes na allemaal huiselijk geweld te hebben meegemaakt.

 

Degenen die slachtoffers helpen aan geweld te ontsnappen, kunnen worden gearresteerd en moeten bekennen dat ze beschuldigingen hebben bekent als het illegaal verkopen van drugs, ontvoering of zelfs ‘groepslosbandigheid’, zegt Fangqing. Dit laatste misdrijf wordt gedefinieerd als seks waarbij drie of meer deelnemers ouder dan 16 jaar betrokken zijn, waarop een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar staat.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.theguardian.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.