Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 03 januari 2024 @ 00:01 door Travelboy , 415 keer bekeken

Republikeinse gouverneur van Ohio gaat in tegen partijlijn en gebruikt veto tegen verbod op transgenderzorg voor minderjarigen

 

In de Verenigde Staten heeft de gouverneur van de staat Ohio zijn veto gebruikt tegen een wet die gezondheidszorg voor minderjarige transgenders zou hebben verboden. "Deze wet is niet in het belang van de inwoners van Ohio", reageerde gouverneur Mike DeWine. De Republikeinen in het Huis en de Senaat van Ohio kunnen het veto nog verwerpen met een drievijfdemeerderheid.

 

De Ohio General Assembly, te vergelijken met het Congres op nationaal niveau, wilde transgenderzorg voor minderjarigen aan banden leggen. Daarnaast zouden transgendermeisjes niet mogen deelnemen met sportteams op school. Gouverneur Mike DeWine besloot echter zijn veto te gebruiken en het wetsvoorstel van tafel te vegen. 

 

De gouverneur had in de dagen voor zijn beslissing ontmoetingen gehad met voorstanders en tegenstanders van het wetsvoorstel. "Veel ouders hebben me verteld dat hun kind nu dood zou zijn zonder de behandeling van een kinderziekenhuis in Ohio", reageerde DeWine. "Ik heb ook te horen gekregen, van degenen die nu volwassen zijn, dat ze zich zonder deze zorg van het leven zouden hebben beroofd."

 

Volgens de gouverneur is de wet dan ook niet in het belang van de inwoners van Ohio. "Als ik de wet zou tekenen, zou ik zeggen dat de staat en de regering beter weten wat medisch gezien het beste is voor het kind", stelde DeWine. "Dan kijk ik niet naar de twee mensen die het meest van dat kind houden, de ouders."

 

Beeld van het protest tegen het wetsvoorstel van de Republikeinse partij in Ohio.
 
 

Veto verwerpen

 

Met zijn beslissing gaat de gouverneur in tegen een wetsvoorstel van zijn eigen Republikeinse partij. Onder meer de Republikeinse vertegenwoordiger Gary Click was een felle voorstander van het wetsvoorstel. Volgens Click zijn minderjarigen namelijk "niet in staat om de geïnformeerde toestemming te geven die nodig is om die zeer riskante en levensveranderende beslissingen te nemen".

 

De Ohio General Assembly kan het veto van de gouverneur wel nog ongedaan maken, als bij een stemming een drievijfdemeerderheid wordt behaald. 

 

De Republikeinse partij en genderidentiteit

 

De Republikeinse partij staat voor een conservatieve en traditionele maatschappij. Daar passen de principes van genderidentiteit en transgender zijn moeilijk in. Uit een peiling van NBC News bleek dat 79 procent van de Republikeinen vindt dat de maatschappij te ver gaat in haar acceptatie van transgenderpersonen. De acceptatie neemt af, terwijl de roep naar beperkingen en criminalisering steeds luider klinkt.

Verschillende Republikeinse presidentskandidaten volgen deze lijn:

  • Donald Trump beloofde al dat hij een 'einde' zal maken aan genderspecifieke zorg voor minderjarigen als hij wordt herkozen. Tijdens zijn presidentschap voerde Trump ook een verbod in op transgenders in het leger.
  • Ron DeSantis heeft in zijn thuisstaat Florida al verschillende beperkingen op transgenderzorg en dragshows opgelegd. Op enkele vragen over zijn plannen voor transgenders antwoordde hij het volgende: "Ik zal iedereen respecteren, maar ik ga de maatschappij niet op zijn kop zetten om tegemoet te komen aan een zeer, zeer klein percentage van de bevolking".
  • Nikki Haley gaf al aan dat ze geen voorstander is van transgenderpersonen die deelnemen aan sportcompetities. "Ik zal altijd vechten tegen transatletes in vrouwensporten", zei Haley tijdens een interview met ABC News.

 

bron:  www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.