Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 10 oktober 2024 @ 06:19 door Travelboy , 46 keer bekeken
De Tweede Kamer lijkt positief te oordelen over de hate crime-wet van Frans Timmermans (GL|PvdA) en Mirjam Bikker (CU). Dat blijkt volgens COC Nederland uit het onlangs gehouden eerste debat over het wetsvoorstel. Tijdens het debat bleek ook dat de PVV liever wegkijkt van de realiteit; volgens die ‘partij’ is de hate crime-wet namelijk een oplossing voor ‘een niet bestaand probleem’.
Verschillende woordvoerders kwamen tijdens het debat met kritische vragen, maar over het algemeen leek het merendeel van de partijen positief over het voorstel van de hate crime-wet. Het wetsvoorstel ter bestrijding van haatmisdrijven zorgt onder andere voor hogere straffen op discriminerend geweld. Dit is een lang gekoesterde wens van LHBTIQ+ belangenbehartigers.
Alleen Emiel van Dijk van de PVV liet tijdens het debat onomwonden weten dat zijn ‘partij’ het wetsvoorstel beschouwt als een oplossing voor ‘een niet bestaand probleem’. Gelet op hoe deze ‘partij’ zich in het verleden heeft opgesteld rondom de verbetering van de positie van de regenbooggemeenschap, is het standpunt van de PVV geen verrassing.
Blinde vlek
Dat de PVV maatregelen om het geweld tegen de regenbooggemeenschap aan te pakken oplossingen voor ‘een niet bestaand probleem’ noemt, getuigt op zijn minst van een blinde vlek bij de ‘partij’. Maar gelet op eerder stemgedrag van de PVV als het gaat om LHBTIQ+ zaken, kan men ook constateren dat er sprake is van onwil om een wezenlijk probleem onder ogen te zien.
De cijfers over dit onderwerp laten namelijk jaar op jaar een stijging zien. Zo steeg het totaal aantal meldingen en aangiften van discriminatie in algemene zin bij politie en Anti Discriminatie Voorzieningen (ADV’s) vorig jaar van 12.019 in 2022 naar 15.341 in 2023. Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie steeg in diezelfde periode met bijna een kwart.
Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat ongeveer zeven op de tien lhbti+ personen in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Hoewel ruim drieduizend mensen daarvan melding of aangifte doen, worden er jaarlijks minder dan vijf daders voor LHBTIQ+ discriminatie veroordeeld, zo blijkt volgens COC Nederland uit de cijfers van de Rijksoverheid.
Actie
Vanwege de vele discriminerende geweldsincidenten tegen de regenbooggemeenschap en andere minderheidsgroepen, voerde COC tijdens Pride Amsterdam dit jaar actie voor de hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld. Deze actie werd breed gedragen door belangenbehartigers van diverse minderheidsgroepen.
Onder andere Transgender Netwerk, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID en Bi+ Nederland ondersteunen het pleidooi van het COC. Maar ook organisaties van mensen van kleur, Joodse-, Turkse- en Marokkaanse Nederlanders, belangenbehartigers van vrouwen en voor mensen met een beperking sloten zich aan bij de actie.
Conversietherapie
Wanneer het debat over de hatecrime-wetgeving wordt voortgezet, is onbekend. Op de langetermijnagenda van de Tweede Kamer staat het onderwerp vooralsnog niet ingepland. Naar alle waarschijnlijkheid zal het debat niet voor het einde van dit jaar plaatsvinden. Maar de hate crime-wet is niet het enige wetsvoorstel dat de komende tijd van belang is voor de Regenbooggemeenschap.
De Tweede Kamer moet zich namelijk ook nog buigen over de strafbaarstelling van conversietherapie. In tegenstelling tot het voorstel voor de hate crime-wet staat het debat daarover wel op de planning. Volgens de agenda van de Tweede Kamer zal dat plaatsvinden in de tweede week van december. Dan moet ook duidelijk worden of er in de Tweede Kamer een meerderheid voor dit voorstel is. Binnenkort lees je bij Gaykrant een indringend interview met Johan Verweij, die als adolescent conversietherapie onderging.
bron: www.gaykrant.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.