Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 10 maart 2024 @ 01:25 door Travelboy , 154 keer bekeken

De Grieks-orthodoxe kerk is boos op politici die recent het homohuwelijk legaliseerden. Enkele lokale politici die voor de wet stemden, mogen niet meer meedoen aan religieuze ceremonies.

 

De goedkeuring van het homohuwelijk is de ‘diepste spirituele en morele fout’ die politici kunnen maken, vindt de Grieks-orthodoxe kerk. Dat het Griekse parlement vorige maand het homohuwelijk toch legaliseerde, maakt de kerk boos. Zo boos, dat ze politici die voor de wetswijziging stemden uit de kerkgemeenschap wil zetten. Geestelijken in de Atheense haven Piraeus en op het eiland Corfu bepaalden al dat enkele politici niet meer welkom zijn.

 

Op 15 februari stemde het Griekse parlement voor een wet die het homohuwelijk mogelijk maakt. Vrijdag werd het eerste huwelijk voltrokken: toen trouwde een Griekse schrijver met zijn partner in het stadhuis van Athene, tijdens een vrolijke ceremonie. Het parlement stond ook toe dat getrouwde ouders vanaf nu automatisch beiden de voogdij krijgen over hun kinderen.

 

‘Onbetamelijk’

 

Een ‘immorele beslissing’, volgens de kerk, die de politici als schuldigen ziet. De bisschop van Corfu zette deze week daarom twee oppositieleden uit de kerk die voor de wet hadden gestemd. Ze mogen niet meer meedoen aan de communie, niet naar evenementen van de kerk en geen formele erefuncties krijgen bij officiële evenementen of samenkomsten. “We sporen ze aan om berouw te tonen voor hun onbetamelijkheid”, zei de bisschop furieus.

 

Ook in Piraeus, bij de haven van Athene, was bisschop Seraphim onverbiddelijk. Na een synode van priesters besloot hij eind februari al de voor stemmende parlementariërs te excommuniceren. “Pas als ze berouw tonen, mogen ze weer meedoen aan de heilige communie.”

 

Het homohuwelijk blijft ondanks de goedkeuring een omstreden kwestie in Griekenland. Het is voor het eerst dat een merendeels oosters-orthodox land toestaat dat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. De centrumrechtse premier Kyriakos Mitsotakis kreeg dat nipt voor elkaar: 176 van de 300 parlementariërs van verschillende partijen stemden voor.

 

Aartsbisschop wil referendum

 

Voor aartsbisschop Ieroynmos, die de wet beschreef als ‘puur kwaad’, is de kous nog niet af. Hij wil dat er een landelijk referendum komt over de wet. Ook van de Griekse bevolking is immers maar een nipte meerderheid voor. Zelfs een deel van Mitsotakis’ eigen partij Nieuwe Democratie, is mordicus tegen.

 

De premier maakt zich niet populair bij de orthodoxe kerk. Zo riep bisschop Ambrosios in een open brief op Mitsotakis, ‘de hoofdrolspeler van deze morele misdaad’, en de andere parlementariërs die voor stemden te excommuniceren. “Onze orthodoxe kerk staat onder druk... Er moet een revolutie komen tegen ieder die de wet van God verwatert.”

 

bron: www.trouw.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.