Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 09 juni 2024 @ 02:04 door Travelboy , 275 keer bekeken

Verliefd op iemand van het eigen geslacht? Minder Amsterdamse scholieren vinden dat ‘normaal’, meldt Trouw. Maar zijn ze echt zo intolerant als het aangehaalde onderzoek suggereert?

 

De kwestie

 

‘Minder dan de de helft van de Amsterdamse jongeren zegt homoseksualiteit te accepteren’, kopt de Trouw-website op 28 mei. Nog maar 43 procent van de ruim vijfduizend bevraagde leerlingen uit de tweede en vierde klas van de middelbare school accepteerde vorig jaar verliefdheden van het gelijke geslacht. Dat blijken degenen die in een vragenlijst aankruisten deze verliefdheden ‘normaal’ te vinden. Het jaar daarvoor was dat nog 63 procent

.

Dat sluit aan bij zorgen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema over een minder tolerante jeugd in haar stad, staat in het stuk.

 

De standpunten

 

Een factchecker bestrijdt op X de conclusies. Hij wijst erop dat jongeren behalve ‘normaal’ nog drie andere invulmogelijkheden hadden: ‘een beetje raar’, ‘erg raar’ of ‘verkeerd’. Als een dertienjarige invult dat hij deze verliefdheden ‘een beetje raar’ vindt, dan kun je niet meteen concluderen dat hij homoseksualiteit niet zou accepteren.

 

De factchecker vindt daarom ook dat de daling van 63 naar 43 procent weinig zegt, je kunt niet concluderen dat de Amsterdamse tiener ineens veel conservatiever is geworden.

 

Volgens onderzoek van het Trimbosinstituut en de Universiteit Utrecht was in 2021 59 procent van de leerlingen op de middelbare school positief over homoseksualiteit. Die toleratie steeg eerst, maar is nu stabiel. Om acceptatie te meten, vragen deze onderzoekers of scholieren homoseksuele jongens of lesbische meisjes tot hun vrienden zouden kunnen rekenen, en of ze het vies vinden als ze mensen van het gelijke geslacht zien zoenen.

 

De binnenlandredacteur die dit bericht maakte werd door haar chef gewezen op een artikel in de Telegraaf onder de kop ‘Minder dan de helft van Amsterdamse jongeren zegt homoseksualiteit te accepteren’. Ze bekeek het onderzoek en vond het plausibel dat het antwoord ‘normaal’ wijst op acceptatie. Een bericht in Het Parool trok dezelfde conclusie. “Je kunt je inderdaad afvragen of het antwoord ‘een beetje raar’ hetzelfde is als niet-accepteren. Misschien nam ik te snel de interpretatie uit andere kranten over. Maar ik denk ook dat de norm is verschoven: jaren terug kon je nog makkelijker zeggen dat je het ‘een beetje raar’ vond.” Het onderzoeksrapport meldt niet wat de percentages zijn op ‘een beetje raar’.

 

Die daling van het antwoord ‘normaal’ van 63 naar 43 procent in een jaar leek de redacteur terecht om te vermelden: er is twee keer dezelfde vraag gesteld. De redacteur keek of er vergelijkbaar onderzoek was en stuitte onder meer op een reportage in de Volkskrant, waarin burgemeester Halsema spreekt met veelal intolerante mbo-scholieren. Er wordt nog nagedacht over een nader bericht over de homo-acceptatie op Amsterdamse scholen.

 

“Het lijkt mij een te grote stap om te concluderen dat alleen wie ‘normaal’ invult, homoseksualiteit accepteert”, zegt Roos Pijpers van kennisinstituut Movisie. Ze doet al jarenlang onderzoek naar lhbti+-onderwerpen. “Iets normaal vinden is positief, maar hoeft niet altijd acceptatie te betekenen.” Zoals ook een ‘beetje raar’ volgens haar niet altijd afwijzing zal betekenen. “In deze vragenlijst leiden drie van de vier mogelijkheden tot negatieve resultaten. In onderzoek proberen we positieve en negatieve antwoord­opties vaak gelijk te verdelen.”

 

De scherpe daling van scholieren die homoseksuele verliefdheden ‘normaal’ noemen valt Pijpers wel op. “Je kunt je voorstellen dat mensen als Halsema zich zorgen maken.” Onderzoek laat zien dat anti-lhbti+-uitingen op sociale media de publieke opinie beïnvloeden. “Ik denk dat daardoor jongeren scherpere antwoorden geven.”

 

Het oordeel

 

Dit is een klassieker in de journalistieke interpretatie van de vele onderzoeken die de redactie krijgt aangeboden: een hard cijfer mag dan nieuws lijken en al helemaal als het opvallend verandert, maar wat zegt dat eigenlijk? Een stapje terugzetten kan hier nuttig zijn, zeker wanneer andere media stellig zijn. Die stevige daling van 20 procent is het vermelden waard: er is hier wat aan de hand. En het artikel legt duidelijk uit dat de stevige kop op dit getal is gebaseerd.

 

Maar in het ideale geval staan ook de scores op de andere mogelijkheden erbij. Als de redactie dan concludeert dat een minderheid van de Amsterdamse scholen homoseksualiteit accepteert, kan de lezer daar zelf over oordelen.

 

bron: www.trouw.nl

 

Edwin Kreulen schrijft wekelijks een column als ombudsman van Trouw. Eerdere afleveringen vindt u hier.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.