Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 08 juli 2024 @ 01:32 door Travelboy , 347 keer bekeken

Het is een aderlating voor de stad: voor het eerst in meer dan tien jaar gaat de Rotterdam Pride in de oude vorm niet door. De stichting achter de Pride Week verkeert in financiële problemen. Hoewel de lhbtiq+-gemeenschap ondertussen hard werkt aan alternatieve activiteiten, is de impact groot.
 
 
De Rotterdam Pride March van 2022
 
 
De afgelopen negen jaar organiseerde Rotterdam Pride allerlei evenementen, voornamelijk tijdens Pride Week. Deze speciale week is er om de lhbtiq+-gemeenschap te vieren en te werken aan de veiligheid en acceptatie van deze groep.
 

Geweigerde noodsteun

 

Volgens het AD kreeg de stichting 150 duizend euro subsidie per jaar. Hiermee organiseerde ze de afgelopen jaren ongeveer een derde van de Pride-activiteiten en werd de Pride Week gecoördineerd en gepromoot. Daarnaast organiseerde de stichting verschillende evenementen door het jaar heen.
 
Afgelopen december bleek dat de financiële situatie van de stichting er niet best aan toe was. Rotterdam Pride kon niet meer aan haar betalingsplichten voldoen en klopte bij de gemeente Rotterdam aan voor hulp.
 
Hoewel de gemeente aangaf te willen helpen, was noodsteun geen optie. De stichting voldeed volgens de gemeente niet aan de voorwaarden: de financiële problemen waren niet door externe problemen zoals de coronapandemie ontstaan, bovendien waren er andere partijen die de Pride konden organiseren.
 
Het gevolg was dat de Pride Week in haar oude vorm niet door kan gaan. Een aantal kleinere lhbtiq+-organisaties en -horeca zorgen wel voor alternatieve activiteiten tijdens de oorspronkelijk geplande Pride Week aankomende september.
 

Viering in stukken

"Het is heel raar dat de tweede stad van Nederland dit jaar geen Pride heeft", zegt Wilma Ruis, voorzitter van COC Rotterdam. "Zelfs Krimpen aan den IJssel heeft er een." Ruis houdt daar het gevoel aan over dat de gemeente Rotterdam een Pride niet belangrijk vindt. "De gemeente heeft niet genoeg geprobeerd het gat te vullen. Dat zou bij de Havendagen niet gebeurd zijn."

 

Pride Week in Diergaarde Blijdorp
Pride Week in Diergaarde Blijdorp © Rijnmond
 
 
Ook Marc Kabbedijk, eigenaar van de lhbtiq+-bar Ferry, is niet tevreden met de rol van de gemeente. Volgens Kabbedijk is er totaal geen belangstelling vanuit de politiek. "En dan gebeurt er ook niets. Hoe krijg je de stad vol in september als niemand weet dat het dan Pride in Rotterdam is?"
 
"De Pride was voorheen tijdens het laatste weekend van september, maar is nu in drie jaar tijd drie keer verplaatst." Kabbedijk zegt niet te weten wie daar schuld aan heeft, "maar kwalijk is het wel."
 
De viering is in stukken, vindt Kabbedijk. "De hoofdvraag is: wil de gemeente Rotterdam wel een Pride? Als je de afgelopen vier jaar zo met je roze viering omgaat, kan ik me niet onttrekken aan het idee dat er nul interesse in is." Volgens Kabbedijk kreeg Rotterdam Pride te weinig geld om iets goeds neer te zetten. "Dus óf geef ze genoeg geld, of doe het zonder overkoepelende stichting."
 
Reactie van wethouder Achbar van de gemeente Rotterdam: "Vorige week heb ik met een groot aantal Rotterdamse lhbtiqa+-organisaties om tafel gezeten. Dat gesprek ging onder andere over Pride. Zij waren positief over hoe we dit als gemeente oppakken. Een aantal is ook al met concrete acties aan de slag voor Pride. We hopen dan ook op een mooie Pride Week in september waar de gemeenschap en de stad trots op mogen zijn. Als college staan we achter de lhbtiqa+-gemeenschap en hechten we grote waarde aan de jaarlijkse Pride. Deze wordt in elke stad op een andere manier en op een andere schaal vormgegeven en georganiseerd. Dit is dus niet één op één met elkaar te vergelijken. We betreuren het dat de organisatie ter ziele is gegaan, maar als gemeente faciliteren we de gemeenschap en organisaties zo goed mogelijk om er een heel mooie week van te maken."

 

Een overgangsjaar

Om dit jaar toch festiviteiten in de Pride Week te hebben, organiseert Kabbedijk samen met een aantal anderen het Queer Fest, een lhbtiq-festival in het laatste weekend van september. "Je kunt in Rotterdam prima door zonder een Pride-organisatie", zegt hij. "Maar Rotterdam kan niet zonder een Pride-viering."

 

Ook Jan-Willem Veerbeek, eigenaar van de lhbtiq+-uitgaansgelegenheden KeerWeer, Strano en Bar Loge90, baalt flink van het niet doorgaan van de Pride Week. Voor hem is het misschien wel extra cru, want het idee van een Rotterdam Pride Week ontstond ooit in zijn café. "Het is doodzonde." Volgens Veerbeek ligt het probleem niet alleen bij de gemeente: ook de Stichting Rotterdam Pride had anders moeten handelen.

 

Volgens Veerbeek had de stichting standvastiger moeten zijn. "Als organisatie moet je goed weten waar je achter staat. Wil je niet dat Pride Week op een bepaalde datum is? Ga er dan ook niet aan beginnen."

 

Daarnaast vond Veerbeek de samenwerking met de Stichting Rotterdam Pride niet optimaal. "Zowel met mij als Marc Kabbedijk van Ferry lukte het niet tot een succesvolle samenwerking te komen. De organisatie zat echt op een eilandje." Volgens Veerbeek heeft Rotterdam een Pride-organisatie nodig met een nieuw bestuur, zodat er weer 'gevoel en warmte' in Pride gestoken kan worden. "Dit jaar wordt een overgangsjaar", zegt Veerbeek. "In september gaan we gewoon voor Queer Fest, en dan kijken in 2025 wel hoe we verder gaan."

 

Genoeg leuke feestjes

Hoewel de vlag bij de meeste betrokkenen dus halfstok hangt, is Chantal van der Putten, voorzitter van GayRotterdam, optimistischer. Volgens Van der Putten is er geen man overboord na het failliet gaan van Rotterdam Pride. "Veel andere organisaties hebben door de jaren heen van alles georganiseerd voor Pride Week. Wij organiseren al een paar jaar de Pride March, en die gaat dit jaar onveranderd door."

 

"De rol van Rotterdam Pride was sowieso anders dan die van Pride-organisaties in andere steden. Ze zijn niet de parapluorganisatie geworden die aanvankelijk werd beoogd. Wel organiseerden ze de afgelopen jaren activiteiten, waaronder het grote Pride-festival. Dat gaat dit jaar dan ook niet door in september. Dat is natuurlijk jammer, maar er zijn natuurlijk nog genoeg andere leuke feestjes. Op de website van Queer Fest komen alle activiteiten te staan, dus daar is ook een platform voor geregeld."

 

 Roze Zaterdag in RotterdamRoze Zaterdag in Rotterdam © Rijnmond

 

Volgens Van der Putten vangt de gemeente het verlies van Rotterdam Pride goed op door actief de lhbtiq+-organisaties uit te nodigen om ze uit te leggen hoe ze subsidies kunnen aanvragen. "Dat vind ik heel keurig gedaan. Hoewel er geen Rotterdam Pride meer is, kan iedereen met goede initiatieven steun krijgen. Kleinere organisaties kunnen nu subsidie aanvragen om activiteiten van de grond te krijgen. Anderen krijgen hierdoor dus de kans om activiteiten te organiseren. Zo kunnen we toch een mooie week creëren."

 

bron: www.rijnmond.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.