Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 03 februari 2024 @ 00:00 door Travelboy , 288 keer bekeken

Een wetsvoorstel in de Amerikaanse staat Florida moet het strafbaar maken om iemand een “homofoob”, “transfoob” of “racist” te noemen. Ook al is de beschuldiging terecht, dan moet er toch een boete van minstens 35.000 dollar betaald worden.

 

De wet, SB 1780, werd begin dit jaar ingediend door de Republikeinse staatssenator Jason Brodeur. Volgens de wet wordt de beschuldiging dat iemand discrimineert op basis van ras, geslacht, seksuele voorkeur of genderidentiteit strafbaar als laster. Daarmee kan iemand voor zo’n beschuldiging, terecht of niet, een boete krijgen van 35.000 dollar. Dit geldt voor beschuldigingen in de reguliere media, maar ook op sociale media. Ook voor journalisten geldt er een beperking. Anonieme bronnen opvoeren om deze beschuldigingen te ondersteunen zal niet meer toegestaan zijn. Anonieme bronnen worden volgens de wet als “pertinent onjuist” gezien, waardoor journalisten gemakkelijk aangeklaagd kunnen worden.

 

Volgens Amerikaanse media twijfelen juridische experts over de haalbaarheid van de wet. De kans is groot dat deze in de rechtbank sneuvelt, aangezien hij de vrijheid van meningsuiting zou inperken.

 

Toch is het niet de eerste anti-LGBT+-wet in Florida die de expressievrijheid van LGBT+’ers probeert in te perken. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft sinds het begin van dit jaar al elf wetsvoorstellen in Florida bestempeld als anti-LGBT+. De staat is namelijk berucht om de hoeveelheid LGBT+-wetten die worden voorgesteld. Een daarvan, de ‘don’t say gay’-wet, is daadwerkelijk aangenomen en verbiedt overheidsinstellingen om minderjarigen te informeren over LGBT+-onderwerpen.

 

bron: www.out.tv



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.