Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 02 januari 2024 @ 00:04 door Travelboy , 408 keer bekeken

De registraties zijn geopend nadat het land het eerste voormalige door de Sovjet-Unie geregeerde land werd dat het homohuwelijk legaliseerde. Paren van hetzelfde geslacht in Estland kunnen vanaf nieuwjaarsdag trouwen. Volgens mensen brengt dit een mijlpaal die het Baltische land dichter bij zijn Noordse buren brengt.

 

Estland werd het eerste voormalige door de Sovjet-Unie geregeerde land dat het homohuwelijk legaliseerde toen de Riigikogu, het parlement van Estland, in juni vóór de gelijkheid van het huwelijk stemde. Een meerderheid van 55 parlementsleden stemde voor wijziging van de Familiewet, terwijl 34 parlementsleden tegen het wetsvoorstel stemden in het parlement met 101 zetels.

 

De verkiezing van premier Kaja Kallas in februari, die sindsdien de meest progressieve coalitieregering van het land heeft geleid, wordt gezien als een stimulans voor de inspanningen om huwelijksgelijkheid te bereiken.

 

“Het is een belangrijk moment dat laat zien dat Estland deel uitmaakt van Noord-Europa”, zegt Keio Soomelt, de projectmanager van het Baltic Pride-festival.

 

“Voor de LGBT+-gemeenschap is het een zeer belangrijke boodschap van de overheid die zegt dat we eindelijk net zo gelijk zijn als andere koppels; dat we waardevol zijn en recht hebben op dezelfde diensten en dezelfde mogelijkheden hebben”, aldus Soomelt, die in 2024 zijn geregistreerd partnerschap van acht jaar verruilt voor een huwelijk met zijn man.

 

De wet is maandag in werking getreden, waardoor koppels van hetzelfde geslacht vanaf nieuwjaarsdag hun huwelijksaanvraag online kunnen registreren. De eerste aanvragen worden op 2 februari verwerkt en gecertificeerd, waarbij de verwerking van aanvragen doorgaans één tot zes maanden in beslag neemt.

 

De perceptie van het homohuwelijk is de afgelopen jaren veranderd in het grotendeels niet-religieuze land met 1,3 miljoen inwoners. Uit een enquête van het Estse Mensenrechtencentrum dit jaar bleek dat 53% van de Esten het homohuwelijk steunde. Tien jaar geleden was dit nog maar 34%.

 

Burgerlijke partnerschappen en samenwonende partners worden sinds 2013 wettelijk erkend door Estland.

 

Marielle Tuum, een 24-jarige lerares uit Tallinn, zei: “Tien jaar geleden zag ik niet zoveel paren van hetzelfde geslacht elkaars hand vasthouden in het openbaar. In Estland zijn de mensen nu meer open. Tuum en haar 26-jarige Duitse vriendin, Annika Unkauf, zullen hun huwelijk in het voorjaar registreren en hopen dit in de herfst met familie en vrienden te vieren.

 

“Ik ben heel blij dat ik thuis een echte bruiloft kan doen en niet elders, dat heeft minder betekenis”, zei ze.

 

De grotendeels seculiere kijk van Estland heeft de afgelopen tien jaar ertoe bijgedragen dat de meningen over LHBTQ+-mensen zijn veranderd. De bedrijfssponsoring van de Baltic Pride van dit jaar stond op een recordhoogte, waarbij het grootste telecommunicatiebedrijf van Estland, Telia, samen met zestien andere bedrijven het festival openlijk financierde.

 

Homoseksualiteit werd in 1991 gedecriminaliseerd toen Estland zich losmaakte van de Sovjetregering. Discriminatie en geweld blijven echter bestaan. Een homopastor werd neergestoken in een bar in Tallinn tijdens Pride-vieringen in juni, terwijl LGBTQ+-legerscripts naar verluidt extra worden gecontroleerd.

 

Het homohuwelijk stuit op verzet van het grootste deel van de Russischsprekende bevolking van Estland, die ongeveer een kwart van het land beslaat.

 

In de andere Baltische landen hebben koppels van hetzelfde geslacht minder rechten.

 

Het Letse parlement keurde in november een wetsvoorstel goed om burgerlijke partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht toe te staan, maar Edgars Rinkēvičs, de eerste openlijk homoseksuele president van het land, bevroor het wetsvoorstel als reactie op protesten van oppositiepartijen en vroeg hen om minstens 154.241 handtekeningen te verzamelen als ze een actie wilden ontketenen. een nationale referentie.

 

Als de petitie niet genoeg handtekeningen krijgt, zullen burgerlijke vakbonden in juli 2024 in wet worden omgezet.

 

Litouwen heeft nog geen burgerlijke unies of huwelijken voor koppels van hetzelfde geslacht gelegaliseerd.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.theguardian.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.