Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 14 november 2024 @ 08:01 door Travelboy , 44 keer bekeken
Op 1 december vindt in Kroatië een ongekende wetgevende gebeurtenis plaats over een bepaling in de grondwet die het huwelijk duidelijk definieert als "een levende verbintenis tussen een vrouw en een man".
Hoewel het kleine land aan de Middellandse Zee vier andere referenda heeft gehouden sinds het 22 jaar geleden zijn onafhankelijkheid van Joegoslavië uitriep - over onafhankelijkheid, arbeidsrecht, EU-lidmaatschap en grondwetshervorming - is geen enkel referendum er zo snel in geslaagd om de benodigde handtekeningen van meer dan 10% van de bevolking te verzamelen.
Het burgerinitiatief "In naam van het gezin", om een ââreferendum te houden over de vraag of het huwelijk moet worden gedefinieerd als "een levenslange verbintenis tussen een vrouw en een man", wist in minder dan twee weken meer dan 750.000 handtekeningen te verzamelen. Dat is meer dan 20% van de bevolking, meer dan het dubbele van het minimum dat vereist is voor een referendum.
Er is brede steun voor het referendum, met vijf parlementaire partijen, 15 niet-parlementaire partijen, talloze NGO's en veel privéfamilies en individuen die allemaal oproepen om het door te laten gaan. De Kroatische politieke elite is echter fel in haar verzet.
In 2011 kondigde de Kroatische regering aan dat de wettelijke erkenning van gelijkgeslachtelijke relaties een prioriteit was, maar dit viel niet goed bij de bredere bevolking. Lino Zonjić, een van de organisatoren van het initiatief, wordt geciteerd als te zeggen: "de kiezers zijn erg gevoelig voor de laatste pogingen van de huidige regering om het huwelijk, het gezin en dus de hele samenleving opnieuw te definiëren door de gelijkstelling van homoseksuele relaties met het huwelijk op te leggen".
Er zijn pogingen gedaan om het referendum te stoppen. In juni 2013 deed zich een incident voor waarbij de regering beweerde dat 750.000 handtekeningen niet voldoende waren om een ââreferendum te organiseren. Ze gaf echter geen reden voor haar standpunt.
De minister van Sociale Politiek en Jeugd, Milanka OpaÄiÄ, uitte zijn frustratie over het feit dat Kroaten "helaas bijna een maandelijks bedrag aan sociale uitkeringen zullen uitgeven aan een volstrekt onnodig referendum".
De premier van Kroatië, Zoran MilanoviÄ, noemde het hele initiatief "volstrekt zinloos" en ging zelfs nog verder door te zeggen dat "dit de eerste en laatste keer zal zijn dat een dergelijk referendum wordt aangekondigd". Hij heeft hiervoor geen wettelijke bevoegdheid, aangezien de premier niet de bevoegdheid heeft om de onderwerpen van toekomstige referenda te voorkomen.
Kroatische Europarlementariërs hebben hun teleurstelling geuit over de opkomst van dit referendum. Sandra Petrović Jakovina, het jongste Europarlementariër van de Sociaaldemocratische Partij van Kroatië reageerde: "Het is schandalig dat het eerste burgerinitiatief van mijn thuisland er een is die de rechten van andere mensen probeert te beperken.
"Ik ben echter erg blij dat onze president, premier en minister van Buitenlandse Zaken hebben gezegd dat ze 'Nee' zouden stemmen in dit referendum. Ik hoop zeker dat de verstandige meerderheid opkomt voor de rechten van minderheden, en dat het referendum uiteindelijk wordt afgewezen."
Nikola VuljaniÄ, een ander Kroatisch Europarlementslid en lid van de Commissie Buitenlandse Zaken, voegde toe: "Ik maak me zorgen over dit referendum dat minderheden in een minder gunstige positie dreigt te brengen dan ze momenteel genieten... Natuurlijk is dit referendum georganiseerd binnen de reikwijdte van de wet. Maar het feit dat het legaal is, betekent niet dat het rechtvaardig is. Het ter stemming voorleggen van kwesties van fundamentele mensenrechten is een zeer gevaarlijke zet."
Ulrike Lunacek, Europarlementariër en medevoorzitter van de Intergroup on LGBT rights, concludeerde: "Kroatië heeft een lange weg afgelegd in het erkennen van minderheden en hun rechten. Ik twijfel er niet aan dat, wat de uitkomst van dit referendum ook is, uiteindelijk gelijkheid en rechtvaardigheid zullen zegevieren."
Maar degenen die het referendum organiseren, zeggen dat er geen gevaar is voor iemands rechten als onderdeel van deze zet. "We zijn tevreden dat de wetten en de grondwet van Kroatië de bescherming van de burger- en mensenrechten van alle burgers van de Republiek Kroatië garanderen, ongeacht hun nationaliteit, religieuze overtuiging of seksuele geaardheid," zei Eljka MarkiÄ, een vertegenwoordiger van het initiatief.
"Wij respecteren de waardigheid van ieder mens en zijn van mening dat juist door burgers de kans te geven hun mening te uiten over zo'n belangrijk aspect van de samenleving als het huwelijk, in de meest democratische vorm van een referendum, rechtvaardigheid als de basis van een blijvende vrede in de Kroatische samenleving zal worden bevestigd."
bron: www.christiantoday.com.au
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.