Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 18 april 2024 @ 05:16 door Travelboy , 50 keer bekeken

Een asielzoeker heeft in het aanmeldcentrum in Ter Apel een doodsbedreiging gekregen voor het dragen van regenboogsokken. Dat meldt belangenbehartiger LGBT Asylum Support. Omdat er steeds vaker onveilige situaties worden gemeld, stuurt de stichting een noodbrief aan de staatssecretaris en de Tweede Kamer.

 

De 26-jarige asielzoeker, die amper een week geleden in Nederland is gearriveerd, kreeg de doodsbedreiging van een andere asielzoeker. De reden daarvoor waren de sokken met een regenboogrand die de uit Indonesië afkomstige asielzoeker droeg. Volgens belangenbehartiger LGBT Asylum Support komt het vaker voor dat asielzoekers na aankomst worden geconfronteerd met dezelfde homofobie die de reden voor hun vlucht naar Nederland vormde.

 

LGBT Asylum Support

 

DOODSBANG

 

Volgens Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, is de asielzoeker na het gebeuren dan ook ‘doodsbang’. Vanwege de ernst van het incident heeft de stichting daarom niet alleen een noodbrief richting Den Haag gestuurd. Volgens Kortekaas is de melding ook naar de directie van het COA en naar de burgemeesters van Ter Apel en Groningen gestuurd.

 

“De verhalen zijn talloos”, geeft Kortekaas aan. “We hebben ons in de brief beperkt tot een aantal zeer schrijnende voorbeelden. Want bij het COA zijn namelijk alle meldingen al bekend. Alleen dit jaar zijn er al meer dan 220 meldingen gedaan, die overigens niet alleen over Ter Apel gaan.” Reden genoeg dus voor weer een nieuwe brandbrief naar Den Haag. Daarin staan meerdere voorbeelden van hoe het volgens LGBT Asylum Support herhaaldelijk ‘volstrekt mis gaat’ met een extra kwetsbare groep asielzoekers. De stichting tekent daarbij aan dat dit gebeurt ‘ondanks dat het COA haar best probeert te doen’.

 

ONGEFUNDEERDE INFORMATIE

 

De politieke besluitvorming is echter gebaseerd op onvolledige informatie, aldus Kortekaas. Daarom komt LGBT Asylum Support regelmatig met eigen bevindingen. Kortekaas hoopt dat de politici in Den Haag deze serieus nemen, in plaats van klakkeloos ‘ongefundeerde informatie van het COA over te nemen’. Volgens LGBT Asylum Support heeft het COA in het verleden bijvoorbeeld gemeld dat er vanuit de groep LHBTIQ+ asielzoekers ‘geen behoefte zou zijn aan veilige opvang, zoals speciale lhbtiq+ units’.

 

Ook de wijze waarop er met asielzoekers om wordt gegaan nadat zij slachtoffer van een strafbaar feit zijn geworden, zorgt voor problemen. Volgens Kortekaas wordt vaak niet de dader, maar het slachtoffer verplaatst. Dat maakt het voor het slachtoffer lastig om aangifte te doen, of de dader aan te wijzen. Ook zijn er bij Gaykrant verhalen bekend van COA personeel dat in dergelijke gevallen adviseert om dan maar op de kamer te blijven. Gelet op de Spartaanse inrichting van de kamers komt dit advies neer op een zelfverkozen gevangenisstraf.

 

INDONESIË

 

De groep asielzoekers uit Indonesië is weliswaar klein, maar juist om die reden verdient deze groep volgens Kortekaas extra aandacht. Want sinds de invoering van een nieuw wetboek van strafrecht in het overwegend Islamitische land, is het aantal meldingen van vervolging van minderheden fors gestegen. Met name LHBTIQ+ personen komen daarbij in de knel.

 

Ook belangenbehartiger Human Rights Watch spreekt zich daar over uit: “Het nieuwe wetboek van strafrecht van Indonesië bevat onderdrukkende en vage bepalingen die de deur openzetten voor inbreuken op de privacy en selectieve handhaving die de politie in staat zullen stellen om steekpenningen af te persen, wetgevers om politieke tegenstanders lastig te vallen en ambtenaren om gewone bloggers gevangen te zetten,” zegt Andreas Harsono, senior Indonesië-onderzoeker bij Human Rights Watch. “In één klap is de mensenrechtensituatie in Indonesië drastisch verslechterd, met mogelijk miljoenen mensen in Indonesië die strafrechtelijk vervolgd kunnen worden onder deze zeer gebrekkige wet.”

 

bron: www.gaykrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.