Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 21 oktober 2024 @ 00:18 door Travelboy , 37 keer bekeken

Het aantal hiv-diagnoses is al een aantal jaar stabiel, maar er zijn relatief meer diagnoses onder jonge mannen. ‘Jongeren denken: een soa, dan neem je toch gewoon antibiotica? Het bewustzijn over hiv-infecties is minder.’

 

In totaal kregen 424 mensen vorig jaar te horen dat ze hiv hebben. Dat aantal is al sinds 2020 redelijk stabiel, maar het aandeel onder bepaalde groepen groeit, blijkt uit cijfers die Stichting HIV Monitoring vandaag publiceert.

 

Soa Aids Nederland maakt zich daar zorgen over. Onder mannen die seks hebben met mannen, de grootste groep met een hiv-diagnose (243 in 2023), neemt het aandeel van jongeren tussen de 15 en 30 met een diagnose toe. Dat was in 2002 nog 15 procent, vorig jaar ging het om 29 procent.

 

Volgens Mark Vermeulen, directeur van Soa Aids Nederland, is er nog een hoop te winnen op het gebied van seksuele gezondheid. Een van zijn zorgen is de toegankelijkheid van Prep, een pil die een hiv-infectie kan voorkomen.

 

Tot 2020 bleef het totale aantal hiv-diagnoses jarenlang dalen. Voor dertigplussers geldt nog steeds dat er minder diagnoses zijn, alleen voor mannen tussen de 15 en 30 jaar die seks hebben met mannen is dat niet het geval. Het aandeel van deze groep onder het totale aantal diagnoses was in 2002 nog 15 procent, vorig jaar ging het om 29 procent.

 

Volgens Mark Vermeulen, directeur van Soa Aids Nederland, is er nog een hoop te winnen op het gebied van seksuele gezondheid. Een van zijn zorgen is de toegankelijkheid van PrEP, een pil die een hiv-infectie kan voorkomen.

 

‘Mensen denken niet op tijd aan hiv’

 

Sinds augustus moeten mensen daar zelf voor betalen. “Als je iedere dag een pil neemt, is dat dertig euro per maand. Voor een kleine groep, vooral jongere mensen of mensen met een migratieachtergrond, kan dat een drempel zijn, terwijl juist die groep risico loopt.”

 

In veel gevallen ontdekken mensen pas dat ze hiv hebben als ze klachten hebben, zegt Vermeulen. “Daar zit ook een zorg: mensen denken niet op tijd aan hiv. Het zou kunnen dat het virus dan al een grotere aanslag op je lichaam heeft gepleegd en niet alle medicijnkuren meer aanslaan.”

 

Hiv is ook in de leefwereld van middelbare scholieren nauwelijks een onderwerp, merkt seksuoloog Belle Barbé, die trainingen geeft op scholen over seksuele voorlichting. Ieder tijdperk heeft een eigen focus als het gaat om seksuele voorlichting, zegt Barbé: ooit was dat anticonceptie, in de jaren negentig verschoof dat naar hiv en aids, nu is dat consent. “Daardoor verdwijnt iets anders misschien weer naar de achtergrond.”

 

Condoomgebruik

 

Al langer zijn er zorgen over de seksuele gezondheid van jongeren. Ook syfilis en gonorroe worden vaker gediagnosticeerd, doordat jongeren steeds minder vaak een condoom gebruiken.

 

Voor chlamydia werd dit jaar de zorgstandaard aangepast: vanaf januari krijgen mensen die klachtenvrij zijn niet standaard meer antibiotica, omdat de ziekte minder gevaarlijk bleek dan gedacht. Barbé vermoedt dat jongeren het risico van soa’s mede door dat soort berichten laag inschatten. “Jongeren denken: een soa, dan neem je toch gewoon antibiotica? Ze maken een andere afweging dan jongeren in de jaren negentig. Met name omdat er minder hiv-infecties zijn. Het bewustzijn daarover is minder.”

 

Dat terwijl een hiv-diagnose niet alleen fysiek maar ook mentaal een grote impact heeft, weet Vermeulen uit ervaring. Zeventien jaar geleden kreeg hij zelf de diagnose. “Zo’n diagnose roept altijd een schuldvraag op: wat is er misgegaan? Maar ook: wat zal mijn omgeving vinden?”

 

Groeiend stigma

 

“Wat ik hoor van mensen die recent een diagnose hebben gekregen, is dat het stigma op een bepaalde manier alleen maar groter is geworden met het dalende aantal diagnoses. ‘Waarom heb je dan geen PrEP gebruikt?’, vragen mensen bijvoorbeeld.”

 

Zowel Barbé als Vermeulen pleiten voor een nieuwe voorlichtingscampagne om condoomgebruik te stimuleren. Maar ook voor de maatschappij is een taak weggelegd, vindt de seksuoloog: “Jongeren weten wel hoe een condoom werkt, maar niet hoe ze het gesprek daarover voeren in de slaapkamer. Zolang we zelf lacherig of boos doen als we het over seks hebben, kunnen we dat ook niet van ze verwachten.”

 

bron: www.trouw.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.