Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 12 maart 2024 @ 00:00 door Travelboy , 564 keer bekeken

Terwijl genderdiversiteit zich over de hele wereld verspreidt, verslechtert de positie van seksuele minderheden in de Chinese samenleving, waarbij velen naar gevangenissen worden gestuurd waar ze een wrede behandeling ondergaan in de naam van ‘conversietherapie’.

 

De beschuldiging komt van een groep slachtoffers en hun aanhangers die in recente interviews onthulden dat er zo'n 100 van dergelijke faciliteiten in het land zijn, waaronder ziekenhuizen en particuliere instellingen. Ze zeggen dat gevangenen het slachtoffer zijn van mishandeling en andere gewelddadige handelingen in een poging hun seksuele geaardheid of genderidentiteit te ‘corrigeren’.

 

Hoewel vooroordelen, gebaseerd op conservatieve ideeën die alomtegenwoordig zijn in de Chinese samenleving, een rol spelen, zei een deskundige dat de discriminatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en queer mensen wordt aangewakkerd door het Chinese leiderschap onder president Xi Jinping, die ziet dat de rechten van seksuele minderheden worden gerespecteerd. als een ‘westerse waarde’.

 

De leiding “vreest dat elk mensenrechtenactivisme door LGBTQ en andere seksuele minderheden zou leiden tot kritiek op het systeem”, vertelde Tomoko Ako, professor aan de University of Tokyo Graduate School, gespecialiseerd in hedendaags China, in een recent interview aan Kyodo News.

 

Veel van de opgenomen patiënten in faciliteiten in Shanghai en andere steden en provincies zoals Hebei, Hubei en Sichuan zijn jonge mensen van in de tienerjaren, tieners en twintigers die zeggen dat ze min of meer onder dwang door familieleden naar de faciliteiten zijn gebracht.

 

Zelfs als ze even kunnen ontsnappen, worden ze vaak door de politie teruggebracht.

 

In wat een wijdverbreide misbruikpraktijk is geworden, vertellen agenten in faciliteiten de gevangenen dat ze “misselijkmakend en nutteloos” zijn, slaan ze hen en laten ze zich uitkleden in het bijzijn van anderen. De slachtoffers zeggen dat sommigen van hen ook seksueel zijn misbruikt door agenten van de faciliteiten.

 

Op een foto genomen op 29 januari 2024, op een geheime locatie, zie je het silhouet van Reisen weerspiegeld tegen de trotsvlag. (Kyodo)

 

Met een gekwelde blik herinnerde een 23-jarige universiteitsstudent, bekend als Reisen, die de voorkeur geeft aan de voornaamwoorden ‘zij en hun’, zich de ‘conversietherapie’ die ze afgelopen zomer ervaarden nadat ze waren misleid om met hun vader een ritje te maken.

 

Reisen groeide op als oudste zoon van een gezin in Kunming, in de provincie Yunnan, in het zuiden. Maar rond de middelbare school voelde Reisen zich 'anders dan andere klasgenoten'.

 

"Ik merkte dat ik andere gevoelens had tegenover het andere geslacht en mijn eigen onderwerpen," zei Reisen, en voegde eraan toe: "Ik was bang om mijn ouders hierover te vertellen."

 

Afgelopen augustus werd Reisen in Chengdu, in de provincie Sichuan, door hun vader overtuigd om met hem mee te rijden om geld in te zamelen voor school, maar toen het paar op hun bestemming arriveerde, was het een "correctiecentrum" versierd met militaire ontwerpen.

 

Omdat hij zich ervan bewust was dat zijn 'zoon' tot een seksuele minderheid behoorde, dwong de vader Reisen het toelatingsproces te doorlopen. Het schouderlange haar van Reisen werd in een korte snit geknipt in de inrichting, waar de gevangenen traditionele Chinese waarden leerden. Reisen was ook getuige van de aanranding van een meisje – een jonge tiener of misschien zelfs jonger – door een instructeur die een gepensioneerde veteraan was.

 

Half september slaagde Reisen erin, met de steun van een universiteitsprofessor en klasgenoten, de instelling te verlaten. Het was een ‘hel’, zei Reisen, en voegde eraan toe: ‘De enige emotie die ik nu voor mijn vader heb, is haat.’

 

Op een foto genomen op 29 januari 2024, op een geheime locatie, zijn pillen te zien die Reisen slikt voor hormoontherapie. (Kyodo)

 

Omdat ze hun plaats in de Chinese samenleving zijn kwijtgeraakt, vluchten grote aantallen leden van seksuele minderheden nu naar het buitenland.

 

Molly, 24, verhuisde in 2022 vanuit China naar Finland en heeft daar nu een onderzoeksbaan. Molly, geboren als man, die ook de voorkeur geeft aan de voornaamwoorden 'zij en hun', identificeert zich meer als een vrouw dan als een man, maar zegt dat ze er niet van houden om als een van beide te worden gecategoriseerd.

 

Molly werd zeven jaar geleden op aandringen van hun vader met geweld naar een instelling gebracht.

 

"Ik had het gevoel dat ik geestelijk instortte", zei Molly in een online interview met Kyodo News, eraan toevoegend dat ze het slachtoffer werden van seksueel misbruik in de instelling.

 

Gevangenen in de penitentiaire inrichtingen wordt de toegang tot de buitenwereld ontzegd, terwijl hun smartphones en computers in beslag worden genomen. Behalve dat hun haar kort is geknipt, ondergaan ze een zware militaire training en volgen ze lessen over de traditionele genderrollen van 'mannen die werken en vrouwen die bevallen'.

 

Homoseksualiteit werd vroeger beschouwd als een psychische stoornis en was ooit verboden in China. Patiënten werden onderworpen aan ‘correctie’-behandelingen met elektrische schokken, wat kritiek uitlokte van internationale mensenrechtenorganisaties.

 

Homoseksualiteit werd in 1997 legaal en werd in 2001 uit de categorie psychische aandoeningen verwijderd, maar de situatie is de afgelopen jaren opnieuw verslechterd.

 

In mei vorig jaar stopte het Beijing LGBT Center zijn activiteiten ter bescherming van de mensenrechten van seksuele minderheden, ogenschijnlijk onder druk van de Chinese autoriteiten.

 

Volgens één schatting heeft China een LGBT-bevolking van 75 miljoen mensen. “Duizenden van hen worden beschouwd als slachtoffers van geweld, maar we weten het exacte aantal niet”, zei een lid van een Chinese steungroep.

 

“Niet alleen seksuele minderheden, maar ook leden van steungroepen staan ​​onder druk, onderhevig aan dagvaardingen door de politie en toezicht”, aldus Ako, hoogleraar aan de University of Tokyo Graduate School.

 

Ze zei dat het leiderschap van Xi zijn afwijzing van het concept van de rechten van seksuele minderheden als een westerse waarde in zijn propaganda gebruikt, en dat "mensen op grote schaal zijn beïnvloed, inclusief de ouderlijke generatie."

 

Voor mensen als Molly is leven in zo’n samenleving niet langer een haalbare optie. "Ik heb geen plek in mijn thuisland. Het is te gevaarlijk om daarheen terug te keren", zei Molly.

 

Ako suggereerde dat het meer dan ooit nodig is om een ​​stem te geven aan seksuele minderheden. ‘Juist in China, waar de meningsuiting wordt gecontroleerd, is het belangrijk om te communiceren vanuit het perspectief van minderheden’, zei ze.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: https://english.kyodonews.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.