Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 14 maart 2024 @ 00:02 door Travelboy , 129 keer bekeken

Het bestuur van de Amerikaanse staat Florida en lgbt-activisten hebben maandag een schikking getroffen in een rechtszaak over de ‘Don’t say gay’-wetgeving. Leerkrachten mogen opnieuw genderidentiteit en seksualiteit bespreken in de klassen vanaf 9 jaar.

 

De Parental Rights in Education Bill was sinds juli 2022 van kracht in alle scholen in Florida. Leerkrachten mochten daardoor in de klas niet meer praten over seksualiteit en genderidentiteit. Onder critici kreeg de wet daarom al snel de naam ‘Don’t say gay’, omdat het woord ‘homo’ erdoor effectief mee uit de lokalen verbannen werd.

 

De wetgeving is door de schikking niet geschrapt, maar er zijn soepelere voorwaarden aan verbonden. Zo mag in klassen waar alle kinderen ouder dan 9 jaar zijn weer over genderidentiteit en seksualiteit gesproken worden en zijn bepaalde boeken over deze onderwerpen niet langer verboden.

 

 

Ron DeSantis, gouverneur van Florida, bij de ondertekening van de wet in 2022.

 

Beide partijen zien de deal als een overwinning. Equality Florida, een van de belangenorganisaties die de rechtszaak tegen de wet hadden aangespannen, omschreef de schikking als “een mijlpaal” en vindt dat ze “de schadelijkste gevolgen” van de wet neutraliseert, zodat ze niet meer “als instrument van discriminatie kan worden gehanteerd”. Ook worden volgens de organisatie rechten van leerlingenverenigingen met de nieuwe bepalingen beter beschermd.

 

Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, repte in een verklaring over “een grote overwinning op de activisten”. Volgens DeSantis werd de wet in de media vanaf het begin “verkeerd neergezet” en waren de richtlijnen alleen bedoeld om “radicale gender- en seksuele ideologie buiten de klaslokalen te houden”.

 

bron: www.standaard.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.