Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 16 oktober 2024 @ 12:21 door Travelboy , 29 keer bekeken
Het Stedelijk Museum wijdt in het najaar van 2025 voor het eerst een grote tentoonstelling aan Erwin Olaf (1959-2023). Naast iconische series zal er ook nog niet eerder geëxposeerd werk te zien zijn, zoals Zelfportret met longen, dat Olaf vlak voor zijn overlijden maakte.
“Het is bekend dat Erwin een haat-liefdeverhouding had met het Stedelijk,” aldus Shirley den Hartog, manager en directeur van Studio Erwin Olaf, oprichter van Foundation Erwin Olaf en jarenlang zijn rechterhand. “Maar Erwin was aan het eind van zijn leven, ziende hoe het Stedelijk zich ontwikkelde, veel milder over het museum gaan denken.”
Het was nog altijd zijn vurige wens om een tentoonstelling in het Stedelijk te krijgen. “We zijn bijzonder blij dat dit moment nu aanbreekt. Erwin heeft de laatste jaren van zijn leven naar niet gepubliceerd materiaal gekeken, en dat heeft hij vrijgegeven. Er komen werken vanuit de hele wereld terug voor deze tentoonstelling – het Stedelijk heeft de eerste keuze, en de vrije hand.”
Erwin Olaf, geboren als Erwin Olaf Springveld, werd in de jaren tachtig bekend met kinky foto’s, met barokke verkleedpartijen, dikke vrouwen in bondage, en hier en daar een erectie. Later werd zijn werk meer ingetogen en maakte hij internationaal naam met melancholieke portretseries in jarenvijftigdecors. In 2019 werd zijn zestigste verjaardag gevierd met het vuistdikke fotoboek Erwin Olaf - I Am, een documentaire van Michiel van Erp en drie tentoonstellingen. In het Rijksmuseum (waaraan hij zijn kerncollectie overdroeg; bijna 500 afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines, boeken en posters) werd Olafs werk getoond naast bekende Hollandse meesters.
Het Fotomuseum in Den Haag focuste op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. En het Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum) pakte uit met vrij werk vanaf 2000, waaronder de iconische series Rain (2004), Hope (2005) en Grief (2007). Er kwamen 328.000 bezoekers naar de dubbeltentoonstelling in Den Haag; nooit eerder trok een foto-expositie in Nederland zo’n groot publiek.
De afgelopen jaren maakte Olaf nog twee alom geprezen series: in 2021 trok hij met een uitgebreide crew de Alpen in voor Im Wald; een jaar later schoot hij Dance in Close-Up, met foto’s van fragmenten uit dertien choreografieën van Hans van Manen. Olaf fotografeerde meermaals Willem-Alexander en zijn gezin; op 13 maart 2023 kreeg hij op Paleis Noordeinde uit handen van de koning de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. In september 2023 overleed Erwin Olaf plotseling op 64-jarige leeftijd, terwijl hij herstelde van een longtransplantatie.
Aan erkenning geen gebrek; Olaf exposeerde in vermaarde musea en galeries in binnen- en buitenland, maar het Stedelijk Museum bleef tot zijn grote frustratie altijd buiten bereik. “Natuurlijk had ik daar graag een grote tentoonstelling gehad. Ik woon hier!” zei hij bij zijn zestigste verjaardag in Het Parool. “Maar het zit er niet in; conservator HripsimeÌ Visser is twee jaar geleden voor het eerst in mijn studio geweest. Toen ze langs een net gemaakt portret van de koningin liep, zei ze zonder enige ironie: ‘Ik geloof dat ik die mevrouw ken.’ Verder niets! Ze keek niet naar de foto. Ze keek niet naar mijn werk. Ze wilde alleen maar een bevestiging zien van wat ze al dertig jaar had gedacht.”
Visser ging in 2021 met pensioen. Rein Wolfs, die eind 2019 werd aangesteld als directeur van het Stedelijk, zegt nu: “Erwin Olaf was ongelooflijk veelzijdig als kunstenaar. Wij willen in de komende tentoonstelling naast verschillende bekendere foto’s, series en films ook de onderbelichte, rauwere kant van zijn werk laten zien. We zijn nieuwsgierig om verschillende raakvlakken te onderzoeken die zijn werk heeft met kunst, reportage, reclame, werk in opdracht, activisme, magazinefotografie en film. Erwin Olaf was een vrijdenker, en een onvermoeibare voorvechter van equal rights en vrijheid van meningsuiting. Die enorme kracht van hem past bij de waarden die het Stedelijk hoog in het vaandel heeft staan
bron: www.parool.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.