Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 24 januari 2024 @ 16:42 door Travelboy , 278 keer bekeken

GGB (Grupo Gay da Bahia) stelt dat de meerderheid van de sterfgevallen plaatsvond in de regio Zuidoost; 67% van de slachtoffers was tussen 19 en 45 jaar oud

 

Uit NGO-gegevens die GGB (Grupo Gay da Bahia) op zaterdag 20 januari 2024 heeft vrijgegeven, blijkt dat in 2023 in Brazilië 257 LGBTQIA+-mensen een gewelddadige dood stierven, het equivalent van één slachtoffer per 34 uur. Volgens deze statistiek blijft Brazilië het meest homotransfobe land ter wereld.

 

Al 44 jaar verzamelt de NGO gegevens over moord- en zelfmoorddoden onder de LGBTQIA+-bevolking door het samenstellen van rapporten, zoekopdrachten op internet en informatie verkregen van familieleden van de slachtoffers.

 

Het door GGB geregistreerde aantal zou echter nog hoger kunnen zijn. Volgens de entiteit worden er nog twintig sterfgevallen onderzocht, wat het aantal gevallen zou kunnen verhogen tot 277.

 

“De regering blijft deze ware holocaust negeren, waarbij elke 34 uur op gewelddadige wijze een LHBT-persoon om het leven komt”, zegt antropoloog Luiz Mott, oprichter van de groep.

 

Van de totale door de NGO geregistreerde sterfgevallen waren 127 travestieten en transgenders, 118 homoseksueel, 9 geïdentificeerd als lesbienne en 3 als biseksueel.

 

“Voor de tweede keer in vier decennia waren er in absolute aantallen meer travestieten dan homo's. Dit is zorgwekkend omdat travestieten en transseksuelen ongeveer 1 miljoen mensen vertegenwoordigen en homo's 10% van de Braziliaanse bevolking vertegenwoordigen, ongeveer 20 tot 22 miljoen mensen. De kans of het risico dat een trans- of travestiet wordt vermoord [no país] is dus 19 keer groter dan voor een homo of lesbienne”, benadrukt Mott.


Uit het rapport blijkt ook dat de meerderheid van de slachtoffers (67%) jonge mensen waren in de leeftijd van 19 tot 45 jaar toen zij een gewelddadige dood stierven. De jongste van hen was slechts 13 jaar oud en werd vermoord in Sinop, Mato Grosso, na een poging tot verkrachting.

 

Onder deze sterfgevallen waren 204 gevallen van moord en 17 van overvallen. De Bahia Gay Group registreerde ook twintig zelfmoorden, zes meer dan in 2022.

 

Wat de locatie van het geweld betreft: 29,5% van de slachtoffers stierf thuis, maar één op de vier stierf op straat of daarbuiten. “Het patroon van travestieten die worden doodgeschoten op de landingsbaan, braakliggende terreinen, wegen, motels en herbergen blijft bestaan, terwijl homo’s en lesbiennes worden gedood door steekpartijen of met gereedschap en huishoudelijke artikelen, vooral in hun appartementen”, aldus het rapport.

 

Regio's
Een ander feit dat de Bahia Gay Group zorgwekkend vindt, is dat de meerderheid van de sterfgevallen in het zuidoosten werd geregistreerd. Het was de eerste keer in 44 jaar dat de regio de positie van meest getroffen regio innam, met 100 geregistreerde gevallen.


Het noordoosten verscheen op de tweede plaats, met 94 doden. Vervolgens kwamen de zuidelijke regio's, met 24 doden, de Centraal-West, met 22, en de Noord, met 17.

 

“De onverklaarbare toename van de gewelddadige sterfte onder LHBT+’ers in het zuidoosten trekt de aandacht, die is gestegen van 63 gevallen in 2022 naar 100 in 2023, wat op de eerste plaats staat op nationaal niveau, een fenomeen dat sinds 1980 nooit meer is waargenomen: een stijging van 59%. Helaas laten dergelijke gegevens zien dat, in tegenstelling tot wat er wordt gezegd en waar we allemaal naar streven, hoger onderwijs en een betere materiële kwaliteit van het regionale leven [IDH] niet hebben gefunctioneerd als tegengif voor dodelijk homotransfoob geweld.” zei Alberto Schmitz, coördinator van het Luiz Mott Documentatiecentrum van Grupo Dignidade de Curitiba.

 

São Paulo, met 34 doden; Minas Gerais, met 30; Rio de Janeiro, met 28; Bahia, met 22; en Ceará zijn met 21 staten de staten waar vorig jaar de meeste gewelddadige sterfgevallen onder de LGBT-bevolking plaatsvonden.

 

Publiek beleid
Voor de NGO versterken deze cijfers de urgentie van effectieve publieke acties en beleid ter bestrijding van geweld gericht tegen de LGBTQIA+-gemeenschap. Te beginnen met de officiële boekhouding van deze sterfgevallen.

 


“De Gay Group of Bahia heeft altijd gevraagd of geëist dat overheidsinstanties de leiding nemen over haatstatistieken jegens LHBT’s, zwarte mensen en inheemse volkeren. Maar helaas heeft zelfs het IBGE (Braziliaans Instituut voor Geografie en Statistiek) LHBT’s niet op een systematische en universele manier in haar volkstelling opgenomen, laat staan ​​dat de politiebureaus en de secretariaten van de Openbare Veiligheid op nationaal niveau al het geweld tegen moslims konden registreren. intimidatie, pesterijen, mishandeling en dood van LGBT-mensen”, zei Mott.

 

De Bahia Gay Group benadrukt dat het belangrijk is om duidelijkheid te scheppen over de sterfgevallen. “Helaas konden de politieautoriteiten slechts in 77 gevallen van gewelddadige sterfgevallen de daders ophelderen”, aldus het rapport. “Deze situatie weerspiegelt het gebrek aan effectief toezicht op homotransfoob geweld door de Braziliaanse staat, wat onvermijdelijk resulteert in onderrapportage, wat slechts het zichtbare topje van een ijsberg van haat en bloedvergieten vertegenwoordigt.”

 

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.