Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 02 april 2024 @ 00:06 door Travelboy , 89 keer bekeken

De Schotten krijgen vanaf 1 april te maken met een verregaande antihaatwet die discriminatie strafbaar stelt. Er bestaat een kans dat Harry Potter-auteur J.K. Rowling straks bezoek van de politie krijgt, wegens haar uitlatingen over transgender personen.

 

Bestsellerauteur J.K. Rowling (in het midden) bij een herdenkingsdienst in EdinburghBeeld Euan Cherry / Getty

 

De ‘Hate Crime and Public Order’-wet stelt vrijwel alle vormen van ‘haatzaaien’ strafbaar, zowel fysiek als verbaal. Uniek aan de nieuwe wet van de Scottish National Party is dat de perceptie van de aangever centraal staat bij de beoordeling of er inderdaad een haatmisdrijf is begaan, en niet een objectieve beoordeling. ‘Voordat je het weet, bega je een haatmisdrijf’, luidt een waarschuwende zin in een voorlichtingsvideo van de Schotse overheid. Op een overtreding staat een maximum celstraf van zeven jaar.

 
 
 

Volgens Eerste Minister Humza Yousaf is de wet een poging om een toleranter Schotland te creëren. ‘Het zendt een krachtige en duidelijke boodschap naar slachtoffers, daders, gemeenschappen en de samenleving in het algemeen dat overtredingen die zijn gebaseerd op vooroordelen serieus worden genomen en niet zullen worden getolereerd.’ De wet draait om om discriminatie op het gebied van leeftijd, beperking, religie, seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Haat jegens vrouwen valt er niet onder.

 

 

Critici noemen de wet een groot gevaar voor de vrijheid van meningsuiting, vooral ook omdat Groot-Brittannië geen geschreven grondwet kent die deze vrijheid garandeert. Daarbij zal de politie omkomen in het werk omdat het heeft toegezegd elke, al dan niet anoniem ingediende, klacht te zullen registreren en onderzoeken.

 

Genderdebat

 

De discussie over de wet heeft zich de afgelopen maanden toegespitst op discriminatie wegens iemands transgenderidentiteit. Dat is al tijden een onderwerp van felle discussie in Schotland. Vorig jaar leidde een hieraan verwant debat tot de val in van toenmalig SNP-leider Nicola Sturgeon. Zij kwam in de problemen toen een wegens verkrachting veroordeelde trans vrouw naar een vrouwengevangenis werd gestuurd. Na hevige protesten vanuit feministische hoek werd dit besluit herzien. Een belangrijke rol bij dit protest was weggelegd voor J.K. Rowling. De Harry Potter-auteur stelt regelmatig dat trans vrouwen in werkelijkheid mannen zijn.

 

bron: www.volkskrant.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.