Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 april 2024 @ 00:07 door Travelboy , 113 keer bekeken

Als het aan NSC ligt, gaat het niet gemakkelijker worden voor mensen om hun geslacht te wijzigen in hun paspoort. Die verandering in de transgenderwet hing al aan een zijden draadje, maar de partij van Pieter Omtzigt lijkt nu een Kamermeerderheid te mobiliseren om het wetsvoorstel definitief te schrappen. Dat de partij in een andere zaal nog voor de wet leek te pleiten, was een ‘foutje’.

 
 

De wetswijziging was al controversieel verklaard, waardoor pas een volgend kabinet ermee verder zou gaan, maar NSC wil markeren dat er sinds de verkiezingen geen Kamermeerderheid meer is voor het plan. CDA, PVV, FvD, JA21, SGP, ChristenUnie en BBB zijn ook tegen: in totaal zeker 78 zetels in het parlement. Daar kan de VVD zich nog bijvoegen. NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven heeft het kabinet gevraagd de wijziging in te trekken, en zegt anders met een motie te komen.

 

Met de aanpassing van de wet wilde het kabinet een horde wegnemen voor mensen die hun geslacht willen wijzigen in het paspoort. Als het plan was gelukt, had iedereen vanaf 16 jaar bij de gemeente kunnen aangeven man of vrouw te zijn, zonder verklaring van een arts. Die is nu wel verplicht. 16-minners hadden met toestemming van de rechter kunnen kiezen voor een M of V in het paspoort. Maar dat plan gaat dus, op z’n minst, de ijskast in.

 

,,We zijn absoluut niet tegen geslachtsverandering”, zegt Van Vroonhoven. ,,Maar het moet ook niet te makkelijk zijn. Er zijn echt risico’s voor de veiligheid van vrouwen. Zo zie je in Engeland bijvoorbeeld dat mannen zo ineens toegang krijgen tot vrouwengevangenissen. Dat moeten we niet willen.”

 

Voorstanders van het wetsvoorstel spreken van spookverhalen. ,,De Tweede Kamer neemt mogelijk een conservatieve afslag”, aldus D66’er Joost Sneller, ,,en verlaat het voor Nederland kenmerkende streven naar individuele vrijheid. Blijkbaar zijn niet langer de rechten van alle Nederlanders geborgd.”

 

‘Tijdje geleden’

 

Waar NSC in de ene zaal van de Tweede Kamer tegen deze wet pleitte, klonk tegelijk in een andere zaal een heel ander geluid. Tijdens een commissiedebat emancipatie werd NSC ermee geconfronteerd dat ze niet onder het zogeheten Regenboog Stembusakkoord van lhbti-rechtenorganisatie COC stond. Acht partijen, waaronder VVD, D66, CDA en GroenLinks-PvdA, onderschreven op te willen komen voor lhbti’ers. Hier staat ook in dat de partijen de wijziging van de transgenderwet willen steunen.

 

,,Oei, dat is alweer een tijdje geleden”, reageerde Kamerlid Femke Zeedijk. ,,We waren druk met het opzetten van een nieuwe partij, maar we hadden het natuurlijk kunnen tekenen.” Van Vroonhoven helderde later op dat dit een foutje was. ,,Het klopt dat we tijdens de campagne hebben besloten überhaupt geen akkoorden te tekenen, maar dit akkoord hadden we vanwege het pleiten voor de wijziging van de transgenderwet ook niet ondertekend. Mijn collega had zich vanmorgen niet gerealiseerd dat dit erin stond. We zijn zeker niet tegen transgenders, maar een rigoureuze stap is nu niet nodig.”

 

bron: www.ad.nl



Reacties

  • Travelboy
    donderdag 4 april 2024, 23:28

    Het CDA heeft het 'Roze stembusakkoord' ondertekent, dus hij is conservatiever dan het CDA

  • frizzle65
    donderdag 4 april 2024, 18:10

    het blijft een CDA' er.

     

  • Travelboy
    donderdag 4 april 2024, 00:09

    Is dit een voorbode van wat we wat LHBT+ rechten betreft kunnen verwachten van Kabinet NAZI 1?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.