Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 04 september 2024 @ 01:12 door Travelboy , 52 keer bekeken

Onder de glitter en glamour uit de drag scene schuilt een harde realiteit: haat en intimidatie. Drag queen én activiste Richard Keldoulis, a.k.a Jennifer Hopelezz, kent deze onveilige kant maar al te goed. Met haar alter ego strijdt ze voor meer acceptatie. Heeft het ook effect?

 

 
“Levensgevaarlijk!” Dat vindt Jennifer van alleen ‘s avonds over het Leidseplein in Amsterdam lopen. Het lijkt dan misschien wel een tolerante stad, maar in werkelijkheid zijn er nog té veel gevaarlijke situaties volgens haar. “Mensen bedreigen je, gooien met flessen of je wordt geweigerd door een taxichauffeur. Soms kijkt de politie toe en doen ze vervolgens niks. Dan voel ik me niet beschermd.”
 
Geweigerd door een taxichauffeur

Jennifer ging viral op sociale media toen ze een video plaatste waarin te zien is dat een taxichauffeur haar weigert mee te nemen. Het is een keiharde realiteit waar drag queens vaak mee te maken krijgen. Juist na een show willen drag queens - die soms nog in full-drag zijn - zo snel mogelijk naar huis, zodat ze niet alleen over straat hoeven. Geweigerd worden door een taxichauffeur kan daardoor juist onveilige situaties creëren. 
 
Boegbeeld voor Amsterdam

In de hoop dat dingen veranderen doet Jennifer altijd aangifte van discriminatie of intimidatie. Hierdoor is ze een aanspreekpunt geworden voor de gemeente Amsterdam en queer-personen. Ze is betrokken bij veel verschillende evenementen om acceptatie te vergroten. Lukt dat? “Ik heb het idee dat het alleen maar slechter wordt in Nederland. Wij zijn altijd een soort zondebok”, vertelt ze moedeloos. 
 
Onveiligheid neemt toe

Ze staat niet alleen. Steeds meer lhbtqia+’ers voelen zich onveilig in Nederland, blijkt uit het jaarlijkse Pride-onderzoek van EenVandaag. Een meerderheid van hen ziet de afgelopen jaren meer negatief gedrag tegen de gehele queer-gemeenschap. 
 
Niet alleen de openbare ruimte wordt steeds onveiliger, ook online is de vijandigheid enorm gestegen. Kots-emoji’s of reacties als ‘walgelijk’ en ‘waarom bestaat iets zoals jij?’ komen regelmatig voorbij. De belangrijkste afzenders? Extreem-rechts, strengreligieus, complotdenkers en ‘bezorgde’ influencers, laat onderzoek van de Groene Amsterdammer zien. Volgens Jennifer gaat het om een steeds kleinere groep mensen die feller zijn tegen de lhbtiqa+-beweging. “Hierdoor kan het lijken alsof het alleen maar slecht is, maar dat is absoluut niet zo.”
 
Ook positief 

Ondanks de steeds extremer wordende haat is er ook een steeds grotere groep die lhbtqia+ en drag wel accepteert: “Meestal zijn de reacties op straat heel leuk en als ik naar een evenement ga wil iedereen op de foto met me. Dat is altijd feest.
 
Tekst gaat verder onder foto.
 
Uitlachen

De haat en intimidatie op straat zijn volgens Jennifer vooral afkomstig van groepjes (vaak dronken) mannen. Zodra ze één stap buiten de deur zet van club waar ze mede-eigenaar van is, barsten verschillende groepjes mannen in luid gelach uit. Dit maakt het moeilijk om volledig haarzelf te zijn op bepaalde plekken. Veel drag queens in Nederland zijn constant op hun hoede wanneer ze over straat lopen.
 
Bedreigd met wapen

De onveilige sfeer beperkt zich niet alleen tot verbaal geweld: er zijn het afgelopen jaar opvallend veel geweldsincidenten geweest tegen drag queens, óók op plekken waar zij dachten veilig te zijn. Zoals bijvoorbeeld in de homo-uitgaansstraat de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. 
 
De meeste media-aandacht ging uit naar Drag Race Holland-winnaar Boris Itzkovich Escobar, beter bekend als Envy Peru. Hij zat 'out of drag' in de bus naar Amsterdam Centraal toen hij door vier jongens werd uitgescholden en beledigd. Vervolgens werd hij ook fysiek mishandeld en bedreigd met een wapen.
 
Weinig verandering 

Het doet Jennifer pijn om te zien dat de acceptatie in Nederland niet beter wordt. Ze komt van oorsprong uit Australië en verhuisde begin jaren '90 naar Amsterdam. Juist vanwege het liberale klimaat en de vrijheid. “Sommige dingen gaan beter: homoseksuelen kunnen trouwen en er is een antidiscriminatiewet, maar op straat en op scholen is er weinig veranderd. Het is een soort cyclus”, legt Jennifer uit.
 
Strijdlustig

Jennifer is - ongeacht alle haat en intimidatie - niet van plan om zich aan te passen. Ze is strijdbaar en zal blijven vechten voor meer acceptatie. "Ik kan niet de hele wereld veranderen, maar ik hoop wel verandering te kunnen brengen in Nederland."
 
bron: www.npo.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.