Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 09 augustus 2024 @ 00:16 door Travelboy , 275 keer bekeken

Dat Twentse scholen steeds vaker de Paarse Vrijdag aan zich voorbij laten gaan, is ook opgevallen in politiek Den Haag. Staatssecretaris voor voortgezet onderwijs Mariëlle Paul vindt het zorgelijk en wil in gesprek met Twentse middelbare scholen.

     

    Paul (VVD) noemt de groeiende weerstand tegen alles wat afwijkt van de heteronorm ‘verontrustend’, zo blijkt uit uit een document dat ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Kamerleden Becker en Kisteman, beiden van haar eigen VVD, hadden vragen gesteld naar aanleiding van een publicatie op Tubantia.nl.

     
     

    In die publicatie liet Gezonde School-adviseur Sanne van Megen optekenen dat scholen geen zin meer hebben in de onrust die Paarse Vrijdag veroorzaakt. Het tegengeluid wordt steeds luider”, zei Van Megen. Paarse Vrijdag juist bedoeld als steunbetuiging voor seksuele diversiteit.

    Toegenomen polarisatie

     

    Uit onderzoek van de GGD - landelijk maar ook in Twente - blijkt dat het draagvlak voor seksuele diversiteit afneemt. Van Megen wijt dat aan de toegenomen polarisatie in de samenleving. Er is met name op sociale media een sterke stroming van mensen die het afkeuren.

     

    Wat Paul betreft is het van groot belang dat er op scholen aandacht wordt besteed aan seksuele diversiteit. ‘Door aandacht te besteden aan seksuele diversiteit op school, leren kinderen zelf keuzes te maken op het gebied van hun lichaam, verliefdheid en seksualiteit en worden zij zich bewust van verschillen in normen en waarden’, schrijft ze.

     

    Sociaal veilig klimaat

     

    Paul vervolgt: ‘Dit is onderdeel van burgerschapsvorming, waarin leerlingen zich leren verhouden tot de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit en van het creëren van een sociaal veilig klimaat voor alle leerlingen. Leerlingen kunnen alleen komen tot leren als zij in vrijheid en veiligheid zichzelf kunnen zijn.’

     

    Er loopt op dit moment een onderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij een vragenlijst is ingevuld door ruim 1000 jongeren uit de lhbtiq-gemeenschap. Uit de voorlopige resultaten blijkt volgens Paul dat er een verschil in acceptatie zit tussen een school in de stad en een school op het platteland. In steden doen scholen vaak nog wel mee met Paarse Vrijdag.

     

    bron: www.ad.nl



    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Plaats een reactie

    Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.