Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 maart 2024 @ 01:36 door Travelboy , 161 keer bekeken

De VVD in Nieuwegein wil dat het nieuwe asielzoekerscentrum aan de Newtonbaan een onderkomen wordt voor vluchtelingen uit de lhbtiq+-doelgroep.
 
 
Coalitiepartij VVD, de op-één-na-grootste fractie in de gemeenteraad van Nieuwegein, zal het college van burgemeester en wethouders donderdag oproepen om zich daar maximaal voor in te spannen. In Nederland bestaat nog geen azc speciaal voor lhbtiq+-ers.
 
 
Volgens VVD-raadslid Anastasia van der Lugt hebben asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond dringend een veilige haven nodig. Nu worden deze vluchtelingen opgevangen in azc's verspreid over heel Nederland. Ze zijn daar vaak slachtoffer van discriminatie en bedreiging "met soms kwalijke gevolgen als zelfdoding".
 
 
"Ze kwamen naar Nederland in de hoop op tolerantie en begrip, maar na aankomst bleek dat zij opgevangen werden in een omgeving waar hun vijanden ook zaten", aldus Van der Lugt. In Duitsland bestaan al azc's speciaal voor deze doelgroep en die zijn volgens Van der Lugt succesvol.
 

Tolerantie hoog in het vaandel

 

Nieuwegein heeft tolerantie en integratie hoog in het vaandel staan en is daarom zeer geschikt om de eerste gemeente te worden met een azc voor lhbtiq+-ers, vindt de VVD. De partij wil dat het college met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afspreekt dat mensen uit de doelgroep naar de Newtonbaan komen. Het COA heeft daar nu nog geen specifiek beleid voor.
 
 
Volgens ondersteuningsorganisatie LGBT Asylum zitten er nu ongeveer 1200 lhbtiq+-ers in een azc. Vermoedelijk is deze groep veel groter, maar omdat er geen specifiek beleid is worden er ook geen cijfers bijgehouden.
 
 
In het azc aan de Newtonbaan is plaats voor tussen de 85 en 112 asielzoekers en statushouders. Halverwege dit jaar worden de eerste asielzoekers verwacht. Het college in Nieuwegein telt vier wethouders, van wie één van de VVD.
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.