Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 17 januari 2024 @ 04:31 door Travelboy , 350 keer bekeken

  • 100 procent. Habijan is homo, toch?” President Zoran Milanovic vertelde verslaggevers, verwijzend naar minister van Economie Damir Habijan.
  • De ombudsvrouw van Kroatië voor gendergelijkheid waarschuwde president Zoran Milanovic dat 'seksuele geaardheid zich op het domein van iemands privacy bevindt'.
  •  

Damir Habijan o ljubavi i svom poroku | Politika

 

Een Kroatische waakhond bekritiseerde maandag de president van het land over zijn opmerkingen over de vermeende seksuele geaardheid van een minister en waarschuwde dat ze het recht op privacy schonden.

 

President Zoran Milanovic werd bekritiseerd door de regerende conservatieve partij HDZ en de oppositie, onafhankelijke media en velen in het publiek nadat hij vorige week zei dat minister van Economie Damir Habijan homo was.

 

“100 procent. Habijan is homo, toch?” Dat heeft Milanovic aan de verslaggevers verteld. De minister “is niet in de kast, de man leeft een normaal leven”, zei hij.

 

De ombudsvrouw van Kroatië voor gendergelijkheid waarschuwde maandag dat “seksuele geaardheid op het gebied van iemands privacy is en dat de mogelijke openbare verklaring uitsluitend door de betrokkene wordt beslist.” Degenen met openbare functies moeten een grotere sociale verantwoordelijkheid tonen, zei ombudsvrouw Visnja Ljubicic in een verklaring.

 

Milanovic’s ongepaste en willekeurige verklaring opent ruimte voor het versterken van de sfeer van wantrouwen bij sommige mensen met betrekking tot hun recht op privacy en gelijkheid” Milanovic, die bekend staat om het maken van opruiende uitspraken, zei dat "homo zijn geen belediging of een probleem is". “Tenzij je deel uitmaakt van een hypocriete politieke groep”, waar de ombudsvrouw deel van uitmaakt, zei hij in een verklaring.

 

Hoewel de president een grotendeels ceremoniële positie in Kroatië heeft, werd zijn opmerkingen door veel publieke figuren bekritiseerd. "Zulke verklaringen zijn volkomen ongepast in een land dat doordrongen is van homofobie", zei vrouwenrechtenactivist Sanja Sarnavka.

 

Milanovic is van de Sociaal-Democratische Partij, terwijl Habijan, die in december tot minister werd, van de rivaliserende centrumrechtse HDZ-partij is. De minister zelf gaf geen commentaar.

 

Kroatië, dat in 2013 toetrad tot de , heeft de afgelopen jaren een geleidelijke liberalisering van de homorechten gekend, maar blijft een grotendeels conservatieve samenleving. Onder politici op nationaal niveau, tot nu toe slechts één lid van het parlement, van de oppositie, heeft publiekelijk verklaard homo te zijn.
 
bron: www.scmp.com

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.