Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 januari 2024 @ 00:02 door Travelboy , 258 keer bekeken

In Frankrijk is Gabriel Attal, eerder minister van Onderwijs, aangewezen als nieuwe premier. Hij volgt Elisabeth Borne op, die haar ontslag en dat van haar regering aankondigde. Met zijn 34 jaar wordt Attal de jongste premier ooit in Frankrijk én de eerste openlijke homoman.

 

 

Na een moeilijk politiek jaar, getekend door de bijzonder onpopulaire pensioenhervorming en een omstreden immigratiewet, wil de Franse president Emmanuel Macron een nieuw elan, een nieuw team én een nieuwe kopman.

 

Die nieuwe premier is Gabriel Attal. Zijn naam circuleerde volop, nadat Elisabeth Borne gisteravond haar ontslag en dat van haar regering had aangekondigd.

 

Met zijn 34 jaar wordt Attal de jongste premier ooit in Frankrijk. Hij is ook de eerste openlijke homoseksueel in die functie.


Wie is Gabriel Attal?

 

Met Gabriel Attal kiest Macron voor een regeringsleider die glans moet zien te geven aan zijn tweede ambtstermijn. Attal heeft een heel ander profiel dan zijn voorgangster Elisabeth Borne. Zij werd gezien als een trouwe soldaat, een technocraat, maar niet als iemand die veel voeling had met de Fransen.

 

Attal daarentegen is veel politieker en kan goed communiceren. Zowel in het parlement als in tv-programma's lijkt hij zich als een vis in het water te voelen. Precies daarom reageerden waarnemers wat verrast toen Attal zich vanmiddag nogal onder de indruk toonde toen hij officieel het roer overnam van Elisabeth Borne en zijn intrek nam in het Hôtel de Matignon, de ambtswoning van de Franse premier.

 

Attal is een van de vroegste medestanders van president Emmanuel Macron. Hij was een van de eerste leden van de Parti Socialiste (PS) die overstapte naar En Marche!, de politieke beweging die Macron in 2016 oprichtte en waarmee hij een jaar later president werd.

 

"Hij wordt gezien als de rechterhand van Macron, in wiens schaduw hij politiek is opgegroeid", zegt correspondent Frank Renout in "De wereld vandaag".

 


Attal deed in 2017 zijn intrede in het parlement en werd een jaar later staatssecretaris voor Jeugd. Tijdens de coronapandemie werd hij een vertrouwd gezicht toen hij vaak naar voren trad als woordvoerder van de regering.

 

Na een passage op Overheidsfinanciën werd hij in de zomer van vorig jaar aangewezen als minister van Onderwijs. De voorbije maanden en weken heeft Attal zijn populariteit alleen maar zien stijgen. "Hij is de laatste weken sterk gestegen in de peilingen, met een aankondigingspolitiek", zegt Frederik Dhondt, rechtshistoricus aan de Vrije Universiteit Brussel en Frankrijkkenner, in "De ochtend".

 


"Als minister van Onderwijs heeft hij zich geprofileerd op de abaja (traditioneel gewaad dat vooral wordt gedragen door moslimvrouwen, en verboden is in openbare scholen in Frankrijk) en op de slechte resultaten in het PISA-onderzoek.

 

Hij wordt ideologisch heel plastisch genoemd. Hij is begonnen bij links, maar is geleidelijk meer de peilingen gaan volgen, en probeert het electoraat met zich mee te krijgen door te tonen dat hij de gevoeligheden volgt."

 

Dat laatste is voor Macron erg belangrijk. Met Europese verkiezingen in het vooruitzicht, laten de peilingen in Frankrijk een ruime voorsprong zien voor Marine Le Pen en haar uiterst rechtse Rassemblement National.


Wat staat Gabriel Attal te doen?

 

Attal is al de vierde premier van Emmanuel Macron, na Edouard Philippe, Jean Castex en Elisabeth Borne.

 

Met de keuze voor Attal grijpt Macron terug naar het begin van zijn presidentschap in 2017, amper een jaar nadat hij En Marche! had opgericht, de politieke beweging die "oude" politieke begrippen als links en rechts moest overstijgen.

 

Macron verwijst daar ook naar in de boodschap die hij op X, het voormalige Twitter, richt aan Attal.


"Ik weet dat ik kan rekenen op uw energie en engagement om het hernieuwingsproject dat ik heb aangekondigd te realiseren", richt hij zich op X, het voormalige Twitter, tot zijn vroege medestander. "Trouw aan de geest van 2017: overtreffen en durf."  

 

Door Attal aan het hoofd van de regering te zetten, kijkt Macron tegelijk nadrukkelijk vooruit. Bij de volgende presidentsverkiezingen van 2027 kan Macron zelf geen kandidaat meer zijn. Met Attal is er mogelijk een opvolger die het "macronisme" zou vertegenwoordigen.

 

"In de Franse pers wordt daarover al druk gedebatteerd. "Maar daarvoor heeft Attal nog 3,5 jaar te gaan, op een zware post, dus dat wordt moeilijk", wil correspondent Frank Renout nog niet te ver op de feiten vooruitlopen.

 

Attal - jong, populair, ambitieus - wordt hoe dan ook wel gezien als een goed politiek tegengewicht voor Jordan Bardella. Hij is de ook al jonge, populaire en ambitieuze lijststrekker van het Rassemblement National, dat volgens de huidige peilingen alvast de Europese verkiezingen van later dit jaar zou winnen.

 

Maar eerst staat Attal voor een andere opdracht. Hij is door Macron aangewezen om een nieuwe regering te vormen, een regering die het vertrouwen van de Fransen moet terugwinnen.

 

Over welk beleid hij zal voeren, bleef hij vaag in de toespraak die hij vanmiddag hield bij de machtsoverdracht. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat er qua beleid niet veel zal veranderen.

 

Veel oppositiepartijen reageren dan ook maar schamper op de wissel aan het hoofd van de Franse regering. "Marionet van Macron" of "Macron junior" wordt Attal door critici genoemd.


bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.