Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 15 februari 2024 @ 00:05 door Travelboy , 191 keer bekeken

Het ministerie van Cultuur en Informatie heeft de site Selftanu.kz over het LGBTQ+-onderwerp geblokkeerd.

 

Op de pagina van het bureau dat internetbronnen controleert, staat geschreven dat de site werd geblokkeerd "wegens het publiceren van informatie die de gezondheid, spirituele en morele ontwikkeling van een kind schaadt".

 

“De bevoegde instantie voor de bescherming van de kinderrechten heeft een internetbron geblokkeerd die het idee van de LGBT-beweging onder de bevolking van Kazachstan verspreidt. Bij het nemen van deze beslissing wordt rekening gehouden met de psychologische leeftijd van kinderen, het feit dat kinderen kwetsbaar zijn voor de Er werd rekening gehouden met de negatieve invloed van informatie, de cultuur en tradities van de Kazachse samenleving en de staat. Bovendien moeten kinderen goed en volledig worden opgeleid. De website werd voor dit doel beperkt", legde het ministerie uit.

 

Het ministerie verwijst naar de wetten "Over de bescherming van kinderen tegen informatie die schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling", "Over de rechten van het kind", evenals de wetten "Over de massamedia". Volgens het bureau "zal de site weer operationeel worden als de artikelen worden verwijderd die in strijd met de wet zijn bevonden."

 

In 2015 werd de wet "Bescherming van kinderen tegen informatie die schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling" aangenomen. Het verbiedt de weergave van LGBT-informatie aan kinderen. Voordat de wet door de president werd ondertekend, oordeelde de Constitutionele Raad dat het wetsvoorstel niet in overeenstemming was met de basiswet.

 

De site Selftanu.kz, die in januari 2024 werd geopend, publiceerde informatie in het Kazachs en Russisch over gezondheid, relaties en seksuele geaardheid voor jongeren. Auteurs van het project — Sasha Kazantseva en Mutali Moskeu. Ze kondigden aan dat ze op 13 februari een persconferentie over de blokkering zullen houden

 

In 2018 heeft het ministerie van Informatie en Communicatie een wetsontwerp voorgesteld "Tot goedkeuring van de principes en methodologie voor het verdelen van informatieproducten naar leeftijd." Het wetsontwerp omvatte een verbod op informatie “die de cultuur van de LGBT-gemeenschap weerspiegelt” voor kinderen onder de 18 jaar. Maar na verzet van mensenrechtenverdedigers, journalisten en activisten en internationale mensenrechtenorganisaties en VN-afdelingen werd deze norm uit het wetsontwerp verwijderd.

 

Na de Vrouwenmars van 8 maart vroeg Bekbolat Tileukhan, die in 2021 lid was van de Majilis, om de invoering van wetten ter bescherming tegen ‘propaganda van de seksuele minderheid’ in het parlement te overwegen.

 

In 2022 riep acteur Nurtas Adambai, bij het volk bekend van zijn films over bruiden, op tot het verbieden van de tekenfilm ‘Bazza Lighter’ omdat deze ‘in strijd is met nationale waarden en LGBT-symbolen bevat’. Daarna verbood het Ministerie van Cultuur deze cartoon.

 

In april 2023 stelde Majilis plaatsvervanger Ardak Nazarov voor om "LHBT-propaganda" in het land te verbieden.

 

Mensenrechtenverdedigers en -activisten beschouwen de wetten en maatregelen die zijn genomen als ‘anti-LGBT-propaganda’ en de toespraken als een schending van de mensenrechten en een poging om de samenleving te verdelen. Zij stellen dat dergelijke initiatieven het fundamentele beginsel van ‘niet-inmenging in het privéleven’ in de mensenrechten schenden. Mensenrechtenverdedigers zeggen dat dergelijke acties van de staat leiden tot uitsluiting van LGBTIQ+-vertegenwoordigers uit de samenleving en de status van Kazachstan als seculiere staat en zijn reputatie in de internationale arena aantasten.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.azattyq.org

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.