Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 23 februari 2024 @ 00:00 door Travelboy , 199 keer bekeken

Het Ghanese parlement is woensdag een stap dichter bij een stemming gekomen over een wetsvoorstel dat tot doel heeft de rechten van LGBT-mensen verder aan banden te leggen. Het verwierp een voorstel waarbij gevangenisstraffen voor homoseks zouden worden vervangen door niet-vrijheidsstraffen zoals counseling.

 

Een coalitie van christelijke, islamitische en Ghanese traditionele leiders heeft de wetgeving gesteund, waar de meeste wetgevers de voorkeur aan geven. Het zou de bevordering van de rechten van mensen die lesbisch, homoseksueel of andere niet-conventionele seksuele of genderidentiteiten hebben, straffen met maximaal tien jaar gevangenisstraf.

 

Homoseks is in het West-Afrikaanse land al strafbaar met maximaal drie jaar gevangenisstraf en dat zou volgens de wet oplopen tot vijf jaar.

 

Regeringspartijlid Alexander Afenyo-Markin trok zijn voorgestelde amendement in, nadat het woensdag was verworpen. Hij had betoogd dat het gevangen zetten van mensen wegens LHBT-misdrijven ‘homoseksualiteit en de promotie ervan zou verergeren’, wat volgens hem de oorspronkelijke bedoeling van het wetsvoorstel zou ondermijnen.

 

Het wetsvoorstel, een van de zwaarste in zijn soort in Afrika, zal nu worden verfijnd voor stemming in het parlement. Als het wordt goedgekeurd, is er presidentiële instemming nodig om in werking te treden. President Nana Akufo-Addo heeft niet bevestigd of hij het wetsvoorstel in wet zal ondertekenen.

 

De initiatiefnemers streven ernaar om het wetsvoorstel in maart aangenomen te hebben.

 

De bespreking van het voorgestelde wetsvoorstel heeft de angst vergroot in een LGBT-gemeenschap die al te maken heeft met misbruik en vijandigheid, zeggen activisten.

 

Een 27-jarige lesbienne en LHBT-activiste die vroeg om niet bij naam genoemd te worden, vertelde Reuters dat de gemeenschap in paniek was toen het wetsvoorstel zijn goedkeuring naderde. ‘We zouden nu extra voorzichtig moeten zijn met onze manier van leven’, zei ze.

 

De Verenigde Naties zeiden in 2021 dat de voorgestelde wet, De bevordering van goede seksuele rechten van de mens en Ghanese gezinswaarden, "een systeem van door de staat gesponsorde discriminatie en geweld" tegen seksuele minderheden zou creëren.

 

In mei 2023 ondertekende Oeganda een van de strengste anti-LGBT-wetten ter wereld, waaronder de doodstraf voor ‘verergerde homoseksualiteit’. Activisten zeiden dat het een golf van misbruik ontketende en dat de Wereldbank nieuwe financiering aan het land opschortte.


​
dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.