Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 08 februari 2024 @ 00:01 door Travelboy , 260 keer bekeken

Het wordt steeds drukker op bijeenkomsten van LGBT World Beside, de stichting die Russisch sprekende lhbti-asielzoekers bijstaat. Dat zegt medeoprichter Harlem in de Roze Golf van deze week.

 

 

Harlem vluchtte zelf in 2016 naar Nederland. Hij sprak geen Engels, laat staan Nederlands en liep tegen allerlei praktische problemen aan in het asielzoekerscentrum waar hij werd opgevangen. Simpel een telefoonkaart kopen of een afspraak maken met een arts was een probleem. Toen zijn asielaanvraag positief was beoordeeld, besloot hij samen met twee vrienden anderen te gaan helpen. Dat resulteerde in 2018 tot de oprichting van LGBT World Beside.

 

anti-homo-wetgeving

 

Steeds meer Russische mensen weten de stichting te vinden. Elke keer als er strengere anti-lhbt-wetgeving wordt ingevoerd, ziet Harlem een toename van het aantal Russisch sprekende lhbti-asielzoekers. Officiële cijfers zijn er niet, maar het wordt drukker en drukker op de avonden die zijn stichting belegd. Mensen van de stichting geven voorlichting, leggen uit hoe de asielprocedure werkt, maar organiseren ook gezamenlijke maaltijden en feestjes. Daarnaast helpt de stichting met de integratie van Russische asielzoekers.

 

Psychologische begeleiding

 

Naar aanleiding van het hoge aantal zelfmoorden onder Russische lhbti-asielzoekers in Nederland, wil de stichting psychologische begeleiding gaan bieden. Zeker sinds de toename van de wachttijden tot wel twee jaar in de asielprocedure is de psychische nood hoog onder een groot aantal asielzoekers. De stichting biedt de mogelijkheid voor de Russische asielzoekers om in hun eigen taal te spreken met een deskundige.

 

Een uitgebreid gesprek met Harlem (links op de foto) en Marc van de stichting is te horen in de Roze Golf van deze week. Ze willen niet herkenbaar in beeld.

 

beluister hier de uitzending



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.