Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 19 maart 2024 @ 03:54 door Travelboy , 123 keer bekeken

 
Vier jonge Venlonaren hebben bekend betrokken te zijn geweest bij het gijzelen en afpersen van homoseksuele mannen in Maasbree, Venlo en het Brabantse Dongen.
 
 
Dat bleek maandagmorgen tijdens de eerste pro-formazitting tegen het viertal voor de rechtbank in Roermond. De verdachten – 19, 20, 21 en 22 jaar oud – lieten weten spijt te hebben van hun daden. Het kon justitie niet overtuigen. „Dit is écht een hele ernstige zaak. Natuurlijk, ik ken ze erger, maar dan liggen slachtoffers al bijna onder de grond”, zei de aanklager. „Deze verdachten waren niet van plan uit zichzelf te stoppen, als ze niet door politie waren gestopt.”
 
Slachtoffers werden gelokt via datingapp Grindr, hoofdzakelijk gebruikt door mannen die contact willen met andere mannen.
Slachtoffers werden gelokt via datingapp Grindr, hoofdzakelijk gebruikt door mannen die contact willen met andere mannen. — © ANP

 

Betonschaar

 

De groep zou in wisselende samenstellingen hebben geopereerd. Via datingapp Grindr, hoofdzakelijk gebruikt door mannen die contact zoeken met andere mannen, maakten de verdachten afspraakjes. Slachtoffers dachten van doen te hebben met een leuke man, maar werden op het moment van de ‘date’ op brute wijze afgeperst.
 
Op 1 augustus 2023 maakten de mannen – voor zover bekend – hun eerste slachtoffer. Die dag drongen leden van de bende in Venlo de woning van hun ‘date’ binnen. De man werd met een betonschaar op zijn hoofd geslagen waarna zijn enkels en polsen met tape aan elkaar werden gebonden. Hem werd zo onder meer 42.500 euro en 3000 euro aan cryptovaluta afhandig gemaakt.
 

‘Snitch’

 

Op 27 oktober 2023 werd in Venlo een ander slachtoffer ook aan polsen en benen vastgebonden. Ook kreeg hij tape over zijn ogen en oren. De man werd in de kofferbak van zijn eigen auto gelegd, stond daar urenlang doodsangsten uit en werd gedwongen 6200 euro en andere goederen af te staan. Een derde slachtoffer werd op soortgelijke wijze beroofd. Dat gebeurde op 31 oktober 2023 in Maasbree. Een vierde zaak, in het Brabantse Dongen, wordt nog onderzocht.
 
De verdachten hebben verklaringen afgelegd over hun eigen rol in de feiten. Waarom niet over het geheel, dus ook over de rol van anderen, vroeg de rechtbank maandag. „Ik begrijp uw vraag, maar jullie kunnen mijn veiligheid niet garanderen, snap je. We kunnen eerlijk zijn, maar als ik buiten ben, noemen ze me een snitch (verrader, red.) en krijg ik klappen”, legde een van de verdachten uit.
 

Homootje

 

De vier verdachten zijn, volgens de aanklager, puur uitgeweest op geld. Om dat beeld te ondersteunen, hield hij passages voor uit afgeluisterde gesprekken tussen de jonge mannen. Zo werd besproken of ze ‘nog een homootje’ moesten ‘pakken’, of toch maar een overval op een tankstation zouden plegen.
 
Naar eigen zeggen lieten de verdachten zich meeslepen in een verziekte groepsdynamiek. „Het was een periode van dwaasheid. Ik snap dat ik als slecht en gewetenloos persoon op papier sta. Het is een verknipte, ziekelijke zaak”, zei een van hen. De advocaten Lotna Kleczewski, Leon Rommy, Christiaan Vingerling en Aileen van Wijk deden tevergeefs een verzoek om hun cliënten onder voorwaarden vrij te laten.
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.