Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 16 augustus 2024 @ 07:31 door Travelboy , 233 keer bekeken

Een rechtbank in Beijing heeft bezoekrechten toegekend aan een vrouw die toegang tot haar dochter wilde. Het is de eerste keer dat een Chinese rechtbank erkent dat een kind twee wettelijke moeders kan hebben. Dit is een belangrijke mijlpaal voor lhbtiq+-rechten in China, waar het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht nog steeds niet wordt erkend.

 

De zaak betreft een 42-jarige vrouw, bekend onder haar bijnaam Didi, die een voogdijstrijd voert voor haar twee kinderen, zo melt The Guardian

 

voogdijgeschil

 

Didi en haar vrouw, die in 2016 in de VS trouwden, ondergingen een IVF-behandeling met behulp van de eicellen en donorsperma van de vrouw. Didi beviel in 2017 van een meisje, terwijl haar vrouw beviel van een jongen. 

 

Nadat de relatie van het stel in 2019 stukliep, nam Didi's vrouw beide kinderen mee naar Beijing om bij haar te komen wonen, waardoor het contact met Didi werd verbroken. In maart 2020 diende Didi een verzoek in voor wat vermoedelijk het eerste voogdijgeschil is tussen mensen van hetzelfde geslacht in China.

 

dochter wel, zoon niet 

 

In mei 2024 oordeelde het Fengtai People's Court in Beijing dat Didi haar dochter maandelijks zou moeten kunnen bezoeken. De uitspraak laat echter de complexiteit van lhbtiq+-gezinsregelingen in China zien. Het contact tussen Didi en haar zoon, met wie ze geen biologische band heeft, is afgewezen door de rechtbank.

 

Didi’s advocaat, Gao Mingyue, merkte op dat de Chinese wet een “vermijdende benadering” heeft ten aanzien van homoseksuele relaties, en stelde: “De rechten van homoseksuele stellen worden niet duidelijk gedefinieerd.”

 

groeiende acceptatie 

 

De uitspraak komt op een moment dat de lhbtiq+-gemeenschap in China met steeds meer uitdagingen te maken krijgt. De afgelopen jaren zijn verschillende prominente lhbtiq+-organisaties gedwongen hun activiteiten te staken. Een daarvan is ShanghaiPride, het grootste Pride-evenement van het land, dat sinds 2021 is opgeschort. 

 

Ondanks deze uitdagingen zijn er tekenen van groeiende maatschappelijke acceptatie. Uit een recent onderzoek van het Williams Institute van UCLA bleek dat 85% van de respondenten een positieve houding had ten opzichte van ouders van hetzelfde geslacht en bijna 90% voor huwelijksgelijkheid is.

 

geen bescherming 

 

Hoewel China homoseksualiteit in 1997 heeft gedecriminaliseerd en het in 2001 van de lijst met psychiatrische stoornissen heeft geschrapt, kunnen koppels van hetzelfde geslacht niet trouwen of kinderen adopteren. Er is ook geen expliciete wettelijke bescherming tegen discriminatie op basis van genderidentiteit of seksuele geaardheid.

 

bron: www.winq.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.