Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 14 februari 2024 @ 00:01 door Travelboy , 231 keer bekeken

Terwijl politici in het land diepgewortelde homofobie gebruiken om stemmen veilig te stellen, laten queer-activisten hun stem horen.
 

Hun naam is Chris Derek. Ze zijn een 26-jarige afgestudeerde non-binaire ontwerper die in Tangerang, vlakbij de Indonesische hoofdstad Jakarta, woont. Nu de algemene verkiezingen van het land woensdag in aantocht zijn, zei Derek dat bepaalde politici in het verleden anti-LGBTQ+ retoriek als campagnestrategie hebben ingezet bij verschillende eerdere verkiezingen.

 

Ze zeiden dat dergelijke politici de kwestie aan de orde stellen om steun te verwerven van anti-LGBTQ+ facties en om stemmen veilig te stellen. “Tijdens de afgelopen drie verkiezingen, die in 2014, 2019 en nu in 2024 plaatsvonden, hebben ze steeds weer dezelfde tactiek gebruikt”, zei Derek, zonder specifieke kandidaten te noemen.

 

Ze voegden eraan toe dat veel politici de nadelige gevolgen die dit heeft voor Indonesische queer-mensen, die lijden onder escalerende anti-LGBTQ+ sentimenten, over het hoofd lijken te zien. Soms, zei Derek, eindigen dergelijke gevoelens in gewelddadige aanvallen op leden van de gemeenschap.

 

Het land met ruim 270 miljoen inwoners zal op 14 februari stemmen om zijn volgende president, vice-president en parlementaire vertegenwoordigers te kiezen.

 

Pramono Ubaid Tanthowi, commissaris bij de Indonesische Nationale Commissie voor de Mensenrechten (Komnas HAM), zei op een persconferentie van mei 2023 dat LGBTQ+-individuen in het land vatbaar zijn voor ‘politisering’, daarbij verwijzend naar hoe sommige wetgevende kandidaten beloofden de gemeenschap te ‘bestrijden’. meer stemmen winnen.

 

Het grootste land ter wereld met een moslimmeerderheid verbiedt relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht en homoseks niet, behalve in de sharia -getrouwe westelijke provincie Atjeh. Maar LGBTQ+-rechten blijven een taboe-onderwerp in Indonesië , en het land legaliseerde het homohuwelijk niet.

 

In 2017 riepen de VN Indonesië op om de rechten van queer-mensen te erkennen en hen volledig in de samenleving te integreren. Maar de Indonesische regering weigerde, met het argument dat dergelijke eisen in strijd waren met de waarden, cultuur, spiritualiteit en het wettelijke kader van het land.

 

Vijandige politici

 

Volgens een persbericht uit 2019 van het Indonesische Huis van Afgevaardigden worden alle activiteiten die verband houden met LGBTQ+-kwesties als ongepast beschouwd. Er zijn talloze voorbeelden van acties tegen de queergemeenschap.

 

Begin 2023 verklaarde de burgemeester van Medan, Bobby Nasution, die ook de schoonzoon is van president Joko Widodo, zijn stad ‘LGBT-vrij’, zoals gerapporteerd door Fulcrum .

 

In juli 2023 verklaarde gouverneur Ridwan Kamil van West-Java dat een anti-LGBT+ regeling in Garut, een deel van zijn provincie, nog steeds in behandeling was bij het Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Bovendien protesteerden anti-LGBTQ+ groepen in Indonesië in november 2023 tegen het concert van de rockband Coldplay in Jakarta, daarbij verwijzend naar de steun van de band aan homo's. Niettemin verliep het concert in Jakarta zoals gepland.

 

In de aanloop naar de Indonesische presidentsverkiezingen van 2024 hebben verschillende kandidaten hun standpunten over LGBTQ+-kwesties bekend gemaakt, met uitzondering van Prabowo Subianto en zijn running mate, Gibran Rakabuming Raka, de oudste zoon van president Joko Widodo.

 

Tijdens een openbare discussie in Jakarta op 12 december 2023 verklaarde de Indonesische presidentskandidaat Anies Rasyid Baswedan: "Persoonlijk ben ik het niet eens met LGBT. Naar mijn mening zijn wij van mening dat dit niet in overeenstemming is met onze religieuze principes."

 

Niettemin erkent Baswedan het belang van het respecteren van de beslissingen van LGBTQ+-individuen en pleit hij tegen discriminatie. Muhaimin Iskandar, de running mate van Baswedan, heeft nooit publiekelijk gereageerd op LGBTQ+-kwesties.

 

De Indonesische presidentskandidaat Ganjar Pranowo heeft eveneens afgezien van het uiten van zijn mening over de queergemeenschap. Zijn running mate, Mohammad Mahfud Mahmodin, pleit echter regelmatig voor strafrechtelijke sancties tegen LGBTQ+-mensen . In een rapport uit 2022 van Voice of America Indonesia stond hij bekend om zijn pleidooi voor criminalisering via het ontwerp van het wetboek van strafrecht.

 

Dit jaar meldde BBC Indonesië dat Aiman ​​Witjaksono, een woordvoerder van Ganjar en Mahfud, zei: "Er mag tegen niemand gepest worden, en iedereen moet zich aan de wet houden."

 

Van gevoelens tot wetten

 

Human Dignity Trust, een mensenrechtenorganisatie, constateerde dat “er consistente berichten zijn geweest over discriminatie en geweld” tegen de Indonesische LGBTQ+-gemeenschap, “waaronder intimidatie, afpersing, ontkenning van fundamentele rechten en diensten, en familiale druk.”

 

De meerderheid van het Indonesische publiek heeft naar verluidt een ongunstige kijk op de gelijkheid van het huwelijk. Volgens de bevindingen van het Pew Research Center, gepubliceerd in november 2023, was 88 procent van de respondenten in het land ‘sterk gekant’ tegen het homohuwelijk – het hoogste percentage bezwaren in Azië.

 

Ondertussen keurde het Indonesische parlement in december 2022 een nieuw wetboek van strafrecht goed dat in 2026 van kracht zou worden, waardoor ‘seks met wederzijds goedvinden of samenwonen buiten het huwelijk strafbaar werd gesteld’.

 

“Het zal onevenredig grote gevolgen hebben voor vrouwen en LHBT-mensen, van wie de kans groter is dat hun echtgenoten aangifte doen van overspel of van gezinnen vanwege relaties die zij afkeuren”, aldus Human Rights Watch .

 

'Het leven gaat door, verkiezingen of geen verkiezingen'

 

Dédé Oetomo, oprichter en trustee van de GAYa NUSANTARA Foundation , een groep die pleit voor de gender- en seksuele minderheden in Indonesië, zei dat vervolging en online haatzaaiende uitlatingen gericht op de gemeenschap nog steeds wijdverspreid zijn in het land, of er nu verkiezingen zijn of niet.

 

Hij merkte verder op dat noch politici, noch leden van de LGBTQ+-gemeenschap enig contact met hem hadden over verkiezingsgerelateerde zaken naarmate de stemdag naderde.

 

“Mensen zoals ik zullen vragen: is er een anti-[LGBTQ+] discriminatiegarantie? We weten dat de centrale overheid niet alles kan controleren”, vertelde Oetomo aan FairPlanet.

 

"De [ideale] toekomst heeft nog een lange weg te gaan, maar hij is begonnen", voegde hij eraan toe. "Het leven gaat door, verkiezingen of geen verkiezingen."

 

Hij wees er echter op dat de regionale bewegingen in Indonesië nog steeds bezig zijn met het “helpen van de lokale bevolking zonder toegang tot asiel” in plaats van te streven naar meer drastische hervormingen op nationaal niveau.

 

Ondertussen zei queer-activist Nurdiyansah Dalidjo dat hoewel verkiezingen zouden moeten dienen als een tijd om het democratische proces te vieren en eraan deel te nemen, het erop lijkt dat de sfeer tijdens verschillende recente verkiezingscycli ‘niet prettig is geweest’, vooral voor leden van de queer-gemeenschap van het land. .

 

“Dat is iets waar we samen op moeten anticiperen en reageren”, vertelde Dalidjo aan FairPlanet. “Maar het is ook belangrijk voor zowel de queergemeenschap als andere aanhangers, evenals voor andere pro-democratische groeperingen, om te werken aan het voorkomen van herhaling ervan.”

 

‘Atlas’, een non-binaire contentmaker uit Jakarta, uitte zijn spijt over de manier waarop bepaalde politici de LGBTQ+-gemeenschap op een ‘verdeeldheid zaaiende’ manier hebben afgeschilderd, in plaats van een ‘meer humanistische benadering’ te hanteren.

 

Atlas zei dat sommige kandidaten mensen aanmoedigen om "op hun hoede te zijn" voor de queergemeenschap.

 

"Voor zover ik me herinnerde, en wat ik toen begreep, werden zaken als [LGBTQ+-kwesties] niet gebruikt als […] 'campagnemateriaal.' Ze hebben deze uitgave niet verkocht'', zei Atlas.

 

De 26-jarige, die zich identificeert als biseksueel, zei dat de acties van de politici tegen de gemeenschap rond deze verkiezingen verslechterden in vergelijking met eerdere peilingen in 2019 en 2014.

 

'Wij eisen gelijke gerechtigheid'

 

“Wat we eisen is gelijke gerechtigheid, de vervulling van onze sociaal-economische rechten en de bescherming van onze rechten als burgers”, zegt Echa Waode, een transrechtenactivist in Indonesië.

 

Ze wees op een aanzienlijke mate van discriminatie in de arbeidssector, puur gebaseerd op de seksuele geaardheid van individuen of hun associatie met bepaalde gemeenschappen, wat vaak leidt tot hun ontslag van de werkplek, voegde ze eraan toe.

 

"Economisch gezien zou het land kansen of werkruimtes moeten bieden die vriendelijk zijn, vrij van discriminatie en banen op grote schaal openstellen voor onze leden van de gemeenschap," zei Waode.

 

Ze benadrukte ook haar hoop op een einde aan discriminatie, stigmatisering en geweld tegen specifieke groepen of genderminderheden, ongeacht wie er tot president van Indonesië wordt gekozen.

 

Idealiter zou de volgende leider van Indonesië, aldus Waode, de volledige rechten van alle Indonesische burgers moeten garanderen, ongeacht genderidentiteit en seksuele geaardheid.

 

"Ik geloof dat de mensenrechten ons als individuen moeten erkennen, zonder ons te beoordelen op basis van genderidentiteit of seksuele geaardheid."

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.fairplanet.org



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.