Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 april 2024 @ 01:58 door Travelboy , 62 keer bekeken

Bij kunstgalerie MooiMan in Stad is afgelopen zondag een poster voor een expositie over homo-kunst tot twee keer toe vernield. Dat gebeurde vlak voor de feestelijke opening. Galeriehouder Sandro Kortekaas ziet soortgelijke incidenten de laatste tijd vaker en is bezorgd. ‘Welke kant gaat dit op?’
 
 
Het vernielde affiche bij galerie MooiMan
 
De galerie aan de Noorderstationsstraat besteedt sinds jaar en dag aandacht aan ‘kunst waarbij de man centraal staat’. Dat niet iedereen daarvan gediend is, bleek in 2019 al. Toen werd een roze mannenbeeld tot twee keer toe vernield. Zondag was het dus opnieuw raak.
 

Mannen die elkaar aanraken

 

Op de stoep voor de galerie kondigde een bord de nieuwe expositie van Duits kunstenaar Hannes Steinert aan. De gebruikte afbeelding toont twee mannen die elkaar innig aanraken. ‘Het ook is de omslag van een boek waar we twee jaar aan gewerkt hebben. Zo onschuldig als maar kan’, vindt Kortekaas.
 
Het is de eerste expositie die onderdeel is van een Queer Year in Groningen, met als hoogtepunt Roze Zaterdag op 22 juni.
 
'Kinderen kunnen dit zien en daardoor homo worden'

Wat de vandaal volgens Sandro Kortekaas zei

Vandaal belde eerst aan

 

Rond tien uur ’s ochtends, twee uur voor de opening van de expositie, is het bord doelwit van vandalisme. Kortekaas: ‘Een man op een fiets ziet het en belt aan bij de galerie. Een inwonende student deed de deur open en kreeg de vraag of het bord verwijderd kon worden. De reden? ‘Kinderen kunnen dit zien en daardoor homo worden’, zei hij. Vervolgens trapte hij het bord in elkaar.
 

'Zoiets hoort niet op straat'

 

Kortekaas alarmeerde de politie en dacht zich klaar te kunnen maken voor de opening. Op dat moment is het opnieuw raak. ‘Een tweede man nam het affiche uit de vernielde houder mee. ‘Zoiets hoort niet op straat te zien te zijn’, zei hij.’ Opnieuw werd de politie gebeld. Agenten hielden in de buurt een man staande en namen de gestolen poster in beslag.
 
Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er zondag twee meldingen zijn gedaan van vernielingen van een reclamebord. De galerie gaat aangifte doen van discriminatie, vernieling en diefstal.
 
Kortekaas, die zich inzet voor de belangen van de lhbtqia+-gemeenschap, laat zich door de incidenten niet bang maken. ‘Maar ik maak me wel zorgen. Ik heb vaker incidenten meegemaakt, maar nog nooit twee keer op één dag. Waar halen mensen het lef vandaan? Welke kant gaat dit op?’
 
 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.