Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 15 december 2024 @ 00:08 door Travelboy , 25 keer bekeken

Hun regenboogvlag werd in iets meer dan twee jaar tijd al 25 keer vernield of gejat. Maar de leden van lhbti-organisatie Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) hebben meer last van een groepje treiterende jongeren dat hun pand af en toe binnenvalt. ,,Waar eerst het gebouw werd aangevallen, richt de haat zich nu meer op de mensen.’’ Op middelbare scholen merken ze de invloed van influencers die tegen homo’s en geslachtsverandering zijn.

 

     

    DWH heeft al bijna zestig jaar een plek in het centrum van Delft, aan de Lange Geer, waar lhbti-mensen elkaar ontmoeten. De organisatie telt ongeveer 450 leden. ,,Op donderdag- en zaterdagavond is er een bar. Op maandag een eettafel. Verder organiseren we speciale activiteiten, zoals een kerstdiner, en kunnen leden hier werken of studeren”, vertelt voorzitter Laurens Weijs.

     
     

    Wat het groepje jongens dat DWH regelmatig binnenvalt bezielt, weet hij niet. ,,Het zijn vier jongens, van 13 à 15 jaar. Je merkt dat ze elkaar opjutten.” Ze komen alleen binnen als er weinig leden aanwezig zijn, merkt Weijs. ,,Op donderdag- en zaterdagavond zijn we open en is het hier heel druk. Dan zie je ze niet.”

     

    Maar dat is anders bij besloten evenementen, zoals een wijnproeverij of het samen nuttigen van de iftar. Weijs: ,,Dan komen ze binnen met opmerkingen als ‘Ik ben net zo’n pikkenzuiger’. Of ze doen de deur open, roepen ‘kankerhomo’s’ en gaan weer weg. Iedereen schiet hier dan in een adrenalinemodus.” Sinds drie maanden gaat de deur bij DWH op slot als er weinig mensen zijn.

     
     

    ‘Kankerhomo’

     

    Berucht is de verbranding van de regenboogvlag aan het pand, in mei 2023. Dat incident haalde zelfs het landelijke nieuws. De brandstichter meldde zich amper twee dagen later bij de politie, betuigde spijt en wilde de schade vergoeden.

     

    Helaas valt de vlag vaker ten prooi aan vernieling of diefstal. In ruim twee jaar tijd moest hij vijfentwintig keer worden vervangen. Maar het afgelopen jaar viel het mee, is de indruk van Weijs. ,,Er vindt een verschuiving plaats. Van ruiten ingooien en ander vandalisme naar intimidatie.”

     

    Sommigen vinden het leuk om in groepsver­band ‘effe wat tegen die homo’s te doen

     

    De bewoner van de woning boven het DWH-pand merkt op dat er sinds twee jaar steeds vaker termen als ‘kankerhomo’ tegen de gevel worden geroepen door passanten: ,,Zo’n drie keer per week.”

     

    Ook dronken studenten kunnen er wat van. ,,Sommigen vinden het leuk om in groepsverband ‘effe wat tegen die homo’s te doen’.”

     

    En dan was er nog die kale man vol tatoeages die een keer binnenkwam tijdens een meeting voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar, met zijn pitbull. ,,Die zei heel specifiek tegen een 13-jarig meisje: ‘Je moet niet je tieten gaan afsnijden’”, aldus Weijs.

     

    Juist beter

     

    DWH probeert voor meer begrip voor lhbti+ te zorgen, onder meer met vrijwilligers die voorlichting geven. Over het algemeen gaat het juist beter en gemoedelijker dan vroeger, merkt voormalig DWH-voorzitter Rory Baart: ,,We komen de laatste jaren over de vloer bij sportverenigingen, kerken, we hadden in 2022 een drag-optreden in het Poptapark bij de Mooi Weer Spelen. Dan is het zo tegenstrijdig dat het een volwassen vent een goed idee lijkt om naar binnen te stappen en naar een kind van 13 te gaan schreeuwen.”

     

    Er zijn ook docenten die het onderwerp ‘genderdi­ver­si­teit’ spannend vinden en bang zijn voor reacties. Het wordt steeds moeilijker bespreek­baar

    Docent Christelijk Lyceum Delft

     

    Seksuele voorkeur en gender zijn twee verschillende dingen, benadrukt de DWH-voorzitter, die in het dagelijks leven als consultant werkt bij de rijksoverheid. Hoewel hij zelf homoseksueel is, kan hij zich voorstellen ,,dat mensen een hekel hebben aan die hele genderdiscussie. Maar als iemand die geboren is als man een vrouw wil worden en er zoveel voor over heeft dat zij dat lichaamsdeel wil laten weghalen, iets wat ik bij mezelf niet zou willen, kan ik daar alleen maar respect voor hebben.”

     

    Stiekem wel leuk

     

    Zelf doet Weijs niet aan ‘vrouwelijke’ dingen, zoals sommige clubgenoten bij DWH dat wel doen. Alleen als hij heeft geholpen bij een activiteit van Jong & Out, speciaal voor middelbare scholieren van 12 tot 18 jaar. ,,Als ik daarna met nagellak in de trein zit, kan ik denken: dat was omdat ik die jongeren hielp. Maar ik weet zelf niet of dat een alibi is omdat ik het stiekem toch wel leuk vind.”

     

    En dat terwijl Weijs zelf allang ‘uit de kast’ is. Zelfs dan rust er nog een taboe op bepaalde verlangens. Weijs begrijpt dan ook wel dat veel lhbti-jongeren de noodzaak voelen om in die kast te blijven. Lhbti-jongeren zijn vaker slachtoffer van pesterijen, discriminatie en geweld dan andere jongeren, blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. ‘Zij kunnen zich op school bijvoorbeeld onveilig voelen’, staat daarin.

     

    Zo zijn er homoseksue­len die niets met de genderideo­lo­gie hebben

    Rory Baart

     

    Ook op Delftse middelbare scholen leven er zorgen over verandering van het lhbti+ klimaat. Een docente van het Christelijk Lyceum Delft aan het Molenhuispad (havo en vwo) die betrokken is bij een club voor lhbti-jongeren op de school en uit veiligheidsoverwegingen niet met haar naam in de krant wil, vertelt dat ‘alle letters’ op deze locatie wel vertegenwoordigd zijn. Maar: ,,Er zijn ook docenten die het onderwerp ‘genderdiversiteit’ spannend vinden en bang zijn voor reacties. Het wordt steeds moeilijker bespreekbaar.”

     

    Bij het Stanislascollege Westplantsoen (havo en vwo) krijgt diversiteit aandacht in bredere zin, stelt rector Jeroen van der Kraan. ,,Wij kijken ook naar neurodiversiteit (bijvoorbeeld ADHD en autisme, red.) en culturele diversiteit. Het gaat erom dat je prima mag zijn wie je bent.” Dat er door sommige scholieren anders wordt gedacht over lhbti merkt de rector ook. Daarin spelen volgens hem bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen een rol, zoals ,,een kabinet dat substantieel minder inclusief is. Maar ook influencers op social media, die zich uitspreken tegen alles wat een beetje ‘spannend’ is.”

     

    Geslachtsverandering

     

    Het bizarre is dat de ‘genderdiscussie’ ook voor polarisatie zorgt binnen de lhbti-beweging zelf, vertelt DWH-voorzitter Weijs. ,,Zo zijn er homoseksuelen die niets met de genderideologie hebben. Vaak gaat het vooral om jongeren willen ‘beschermen’ tegen geslachtsverandering.” Voormalig DWH-voorzitter Rory Baart vult aan: ,,In Nederland mag geslachtsverandering binnen transgenderzorg ook pas vanaf 18 jaar.”

     

    bron: www.ad.nl



    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Plaats een reactie

    Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.