Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 03 februari 2024 @ 00:00 door Travelboy , 268 keer bekeken

Een Russische vrouw is donderdag veroordeeld tot vijf dagen cel voor het dragen van regenboogkleurige oorbellen, zo meldt de mensenrechtenorganisatie Egida, die de advocaat van de vrouw citeert.

 

Volgens de rechtbank in Nizjni Novgorod, ten oosten van Moskou, is gerechtvaardigd omdat de vrouw “extremistische symboliek” had gedragen. Een uitspraak van het Russische Hooggerechtshof eind vorig jaar bestempelde de lgbtq-gemeenschap als “extremistisch”.

 

Een paar dagen geleden dook er een video op op sociale media waarin te zien was hoe de jonge vrouw in een café zat en regenboogoorbellen droeg. Haar metgezel droeg een speldje met de Oekraïense vlag op zijn trui. Beiden werden lastiggevallen door een man die hen agressief vraagt de symbolen te verwijderen. De vrouw werd een dag later gearresteerd. Wat er met haar vriend is gebeurd, is onbekend. 

 

Een soortgelijk geval heeft ook online tot verontwaardiging geleid. De stad Saratov spande deze week een proces aan tegen de fotografe en kunstenares Inna Mosina voor het plaatsen van een regenboogvlag op Instagram.

 

Sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne bijna twee jaar geleden, treedt Rusland steeds repressiever op tegen de sociale diversiteit in eigen land. Homo’s zijn een populair doelwit van Russische propagandisten, die herhaaldelijk de vermeende “achteruitgang van waarden” veroordelen die uit het Westen worden geïmporteerd.

 

Mensenrechtenactivisten hebben al gewaarschuwd dat het categoriseren van de lgbtq-gemeenschap als “extremistisch” erop gericht is om queer activisten in de publieke sfeer van Rusland het zwijgen op te leggen.

 

bron: www.nieuwsblad.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.