Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 29 november 2024 @ 01:36 door Travelboy , 28 keer bekeken

Er is nog altijd veel steun in de Tweede Kamer voor de lhbti+ gemeenschap. Dat bleek op dinsdag 26 november tijdens stemmingen over het Emancipatiebeleid van de regering. COC had samen met andere organisaties op maatregelen aangedrongen. VVD, GL|PvdA, SP en Partij voor de Dieren kwamen met voorstellen.  

Zo uitte SP-Kamerlid Sarah Dobbe haar zorgen over het feit dat de rechten van vrouwen en lhbti+ personen onder druk staan en dat voorvechters te maken krijgen met intimidatie en tegenwerking. Ze vroeg de regering om met een strategie te komen voor steun aan organisaties en individuen die zich voor deze groepen inzetten. Alleen PVV, Forum en SGP stemden tegen.

 

Bente Becker (VVD) sloeg alarm over haat, intimidatie en geweld tegen vrouwen en lhbti+ personen, en over het feit dat orthodox-religieuze groepen en landen als Rusland haat in Nederland aanwakkeren. Haar verzoek aan de regering om een aanpak, kreeg steun van alle partijen behalve PVV, Denk, Forum, SGP en ChristenUnie.

 

Lisa Westerveld (GroenLinks|PvdA) en Sarah Dobbe (SP) uitten hun zorgen over het gebrek aan acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit op scholen. Ze vroegen de regering om te zorgen dat organisaties die lhbti+ mensen steunen op school, de werkvloer en in de sport hun werk kunnen blijven doen. Alleen PVV, Denk en Forum stemden tegen.

 

Doorbraak voor intersekse personen

 

Het debat over het Emancipatiebeleid bracht ook een doorbraak voor intersekse personen. De Kamer wil dat er een wettelijk verbod komt op niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse kinderen zonder hun expliciete en goed geïnformeerde toestemming. Alleen CDA, SGP en ChristenUnie waren tegen dit voorstel van Lisa Westerveld (GL|PvdA) en Ines Kostić (PvdD). De belangenorganisatie voor intersekse personen, NNID, pleit al lang voor zo’n verbod, met steun van COC en andere organisaties. De onvrijwillige operaties leiden nu nog vaak tot levenslange littekens in de levens van intersekse mensen.

 

Lisa Westerveld en Sarah Dobbe vroegen de regering verder om te zorgen voor een meerouderschapswet, meer politiecapaciteit voor discriminatiebestrijding, opvang van dakloze lhbti+ personen en borstprothesen voor transgender personen. Alleen PVV, DENK, Forum, SGP en ChristenUnie stemden tegen.

 

Een voorstel van PVV en BBB om géén ‘inclusieve taal’ meer te gebruiken in wet- en regelgeving, haalde het niet. Alleen PVV, NSC, BBB, SGP, Forum en JA21 stemden ervoor.

 

COC drong de afgelopen tijd bij Kamerleden aan op maatregelen tegen geweld en discriminatie tegen de regenbooggemeenschap en andere minderheden. Dat deden we samen met Transgender Netwerk, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID en Bi+ Nederland.

bron: www.coc.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.