Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 09 april 2024 @ 03:59 door Travelboy , 561 keer bekeken

De rooms-katholieke kerk spreekt zich in een nieuw beleidsdocument stevig uit tegen gendertheorie. Het Vaticaan noemt het morrelen aan de verschillen tussen man en vrouw een aantasting van de menselijke waardigheid. Stichting RK Homo-Emancipatie reageert teleurgesteld op het anti-gendergeluid, want ze hoopten op vooruitgang. ,,Dit is het, op veel meer moet je bij de katholieke kerk niet rekenen.”

 

In het document Dignitas Infinita (menselijke waardigheid) spreekt paus Franciscus over gendertheorie als een vorm van ‘ideologische kolonisatie'. Eerder dit jaar noemde hij het zelfs ‘het lelijkste gevaar van deze tijd’. De gendertheorie heeft volgens de paus en zijn kerk als doel om het grootst mogelijke verschil tussen levende wezens, namelijk het zijn van man of vrouw, te ontkennen.

 

Geslachtsveranderende operaties moeten dan ook zoveel mogelijk worden voorkomen, vinden de katholieken. Want daarmee geeft de mens toe aan de eeuwenoude verleiding om zelf voor God te spelen. In het leerdocument wordt wel benadrukt dat er geen sprake mag zijn van discriminatie van of geweld tegen transgenders.

 

Het Vaticaan spreekt zich in het door Franciscus ondertekende leerdocument ook uit tegen draagmoederschap, waarbij in de buik van een vrouw een kind van een ander stel groeit. Dat gaat in tegen de waardigheid van zowel het kind als de vrouw. Die laatste is als draagmoeder niet meer dan een ‘middel dat ondergeschikt is aan het willekeurige verlangen van anderen'.

 
 

‘Achter de schermen harde strijd’

 

Het is stevige taal, en dat stelt ‘iedere keer weer teleur', zegt John de Boer van de Stichting RK Homo-Emancipatie. ,,Je hoopt steeds op stapjes vooruit. Maar eigenlijk verwacht je dan veel te veel. Dit is het, op veel meer moet je bij de katholieke kerk niet rekenen.”

 

Alhoewel, afgelopen december werd in een ander beleidsdocument, Fiducia Supplicans (smekend vertrouwen), het zegenen van mensen die een homoseksuele relatie hebben mogelijk gemaakt. ,,Dat laat wat mij betreft zien dat er in het Vaticaan achter de schermen een harde strijd aan de gang is", zegt De Boer. ,,Het lijkt wel of de paus alle vleugels binnen de kerk tevreden probeert te houden. Met de homozegening houdt hij de progressieve flank tevreden, dit past weer in het straatje van de conservatieve flank. Zo probeert hij scheuringen te voorkomen.”

 

Tot die conservatieve flank behoort ook de hoogstgeplaatste Nederlandse katholiek, kardinaal Wim Eijk. Die schaarde zich afgelopen weekeinde in Veenendaal bij het katholieke congres De Missionaire Parochie achter de roomse lijn door de ‘lhgbtq+-theorie’ ‘een vreemd idee’ te noemen. ,,‘Plus’ omdat er nóg meer letters bij kunnen komen. En dat wordt voor zoete koek geslikt”, sprak Eijk. De kardinaal riep zijn mede-katholieken op om mensen te ‘bevrijden uit de dwangbuis van de huidige publieke opinie'.

 

'God maakt geen rommel’

 

Voor Mariëlla Bossers-van Langh, pastoraal werkster bij het bisdom Breda, waren de woorden aanleiding om de zaal te verlaten. ,,Die uitspraken raakten me zo immens. Natuurlijk, ik ken de conservatieve ideeën van meneer Eijk. Maar we waren in Veenendaal voor zoiets anders, namelijk hoe we weer meer mensen kunnen interesseren voor de katholieke kerk. Missionair zijn, dat betekent mensen verwelkomen. In mijn beleving wordt ieder mens door God gemaakt, en God maakt geen rommel. De woorden van Eijk straalden iets totaal anders uit. Dat vond ik heel verdrietig, en met mij velen, merkte ik achteraf.”

 

John de Boer van de Stichting RK Homo-Emancipatie denkt dat hoe meer een religieus leider als Eijk met dit soort uitspraken ‘polariseert', hoe meer het katholieke geloof in Nederland ‘marginaliseert'. ,,De katholieke kerken in Nederland zijn steeds leger. Dit komt op mij over als iemand die recht op het ravijn afrijdt en extra gas bijgeeft.”

 

Hoe het ook zij, het anti-gendergeluid dat in het maandag gepresenteerde document staat, heeft wereldwijd wel degelijk invloed. Dignitas Infinitas vertelt katholieke gezagsdragers op alle continenten hoe zij in de praktijk moeten omgaan met bepaalde onderwerpen. Niet alleen gendertheorie en draagmoederschap tasten wat het Vaticaan betreft de menselijke waardigheid aan. Dat geldt ook voor onder meer armoede, oorlog, mensenhandel, seksueel misbruik, abortus, euthanasie en hulp bij zelfdoding.

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.