Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 maart 2024 @ 01:36 door Travelboy , 171 keer bekeken

Een Oekraïense kerk ontnam een homoseksuele soldaat een onderscheiding nadat hij hoorde van zijn 'zondige neigingen'.

 

Viktor Pylypenko ontving de onderscheiding pas op 8 februari 2024 ter ere van zijn militaire gevechtsdienst.

 

Maar iets meer dan twee weken later nam het Patriarchaat van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk – Kiev het terug en beweerde dat het 'niet op de hoogte was van zijn zondige neigingen'.

 

In een verklaring op haar website zei de kerk: ‘Wij danken soldaat Viktor Pylypenko, evenals al onze verdedigers voor het beschermen van onze vrijheid en territoriale integriteit, voor zijn militaire verdiensten, maar we delen zijn zondige voorkeuren en LHBT- agitatie niet.

 

Oekraïense kerk ontneemt soldaat zijn onderscheiding nadat hij heeft vernomen dat hij homo is https://www.instagram.com/viktor_pylypenko/?hl=en

Viktor Pylypenko lanceerde de belangrijkste liefdadigheidsinstelling voor LHBT+ leden van het leger in Oekraïne nadat hij in 2018 uit de kast kwam als homo (Foto: Viktor Pylypenko)

 

Oekraïense kerk ontneemt soldaat zijn onderscheiding nadat hij heeft vernomen dat hij homo is https://www.instagram.com/viktor_pylypenko/?hl=en

De Oekraïense soldaat afgebeeld naast een door kogels geteisterd bord nabij de frontlinies in de regio Donetsk (Foto: Viktor Pylypenko)

 

'Wij informeren u dat, gezien de openlijke propaganda van een zondige ideologie en de ontkenning van het bestaan ​​van God, de kerkelijke onderscheiding aan Pylypenko als nietig moet worden beschouwd.'

 

In reactie daarop zei Viktor: 'Toen onze eenheid een van de moeilijkste gevechtsfasen in de regio Donetsk doormaakte, waar ik had kunnen sterven, zou patriarch Filaret waarschijnlijk niet zulke irrationele dingen over mij en mensen zoals ik zijn blijven zeggen.

 

'Destijds zijn veel leden van onze gemeenschap gedood, gewond en gevangengenomen, die in verschillende eenheden langs de hele frontlinie vochten.'

 

Viktor heeft van 2014 tot 2016 bijna twee jaar lang gevochten tegen door Rusland gesteunde separatisten in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne, meldt Reuters .

 

Nadat hij in 2018 uit de kast kwam als homo, lanceerde hij LGBT + Military, een liefdadigheidsinstelling die pleit voor en steunt voor LGBT+ soldaten en veteranen, en hielp hij in 2021 bij de organisatie van de grootste Pride-parade ooit in Oekraïne.

 

Slechts twee dagen na de grootschalige invasie van Oekraïne in Oekraïne in februari 2022 voegde hij zich weer bij het leger en zei: 'Dit is onze oorlog, de Oekraïners, maar we hebben ook gevochten als LGBTQ-mensen'.

 

Viktor voegde eraan toe: 'We worden geconfronteerd met een tirannieke, homofobe vijand.'

 

Hij heeft weer gevochten in de Donbas als onderdeel van het 1e Gemechaniseerde Bataljon van de 72e Gemechaniseerde Brigade van het Oekraïense leger.

 

De brigade heeft deelgenomen aan enkele van de hevigste gevechten van deze oorlog, waaronder de slag om Bakhmut, beschreven als een ‘vleesmolen’ vanwege de vrijwel totale vernietiging van de stad en de naar schatting 100.000 slachtoffers die deze slag misschien wel de bloedigste van de hele stad zouden kunnen maken. 21e eeuw.

 

Het Kiev Patriarchaat, een van de vele oosters-orthodoxe kerken in Oekraïne, kende medailles van 'Opoffering en liefde voor Oekraïne' toe aan Viktors bataljon voor hun militaire dienst als verdediger van Oekraïne.

 

Patriarch Filaret overhandigde de medailles aan een commandant van de eenheid, die vanuit de Donbas was afgereisd om ze namens zijn eenheid in ontvangst te nemen.

 

De kerk beweert echter bezwaar te hebben gemaakt tegen Viktor, die zei dat hij de onderscheiding ontving 'als een openlijk homoseksuele man voor de bescherming van de mensenrechten' en omdat hij suggereerde dat de kerk 'hun negatieve positie ten opzichte van LGBT-mensen radicaal had veranderd'.

 

Er stond dat Viktor ‘dank kreeg van de Kerk, uitsluitend als verdediger van Oekraïne, en niet als LHBT-activist’.

 

LGBT+-militairen zeiden: ‘Terwijl LGBT+ aan de frontlinie van Oekraïne vechten tegen de Russische invasie, sleept de grotachtige prehistorische homofobie in het UOC de samenleving naar de waarden van de moerassen, waardoor de bijdrage van het LGBT+-leger aan de overwinning wordt gedevalueerd.

 

'Dergelijke discriminatie is barbaars en blijft helaas nog steeds onbestraft, omdat er geen bescherming tegen homofobie en transfobie in de wetgeving zit.

 

'Wij roepen de autoriteiten op om eindelijk de noodzakelijke wetsontwerpen ten uitvoer te leggen om de gemeenschap die de staat beschermt te beschermen.

 

'Je kunt de onderscheiding immers wel intrekken, maar de vrijheid kun je nooit opzeggen.

'

Viktor is sinds zijn release in 2018 openbaar over zijn seksualiteit en activisme.

 

Naast foto's van hemzelf met medesoldaten en video's terwijl hij op tanks rijdt, bevat Viktor's Instagram ook afbeeldingen met Pride-vlaggen en zelfs een video waarin hij een andere man kust.

 

De kerk blijft standvastig in haar verzet tegen LHBT+-rechten, ondanks een snelle verschuiving in de sociale houding ten opzichte van LHBT+ sinds de grootschalige invasie van Rusland.

 

De deelname van mensen uit alle lagen van de bevolking die samen strijden aan de frontlinie in Oekraïne heeft een gevoel van eenheid en een gemeenschappelijk doel in het land gecreëerd.

 

Dit is vooral van voordeel geweest voor de LGBT+-gemeenschap in Oekraïne, die steeds dichter bij een mijlpaal in de wetgeving komt.

 

Momenteel gaat er een wetsvoorstel door het Oekraïense parlement dat partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht wettelijk zou erkennen.

 

Dit wetsvoorstel, dat in maart 2023 werd geïntroduceerd door Inna Sovsun, parlementslid voor de liberale Holos, weerspiegelt een groeiend besef dat LHBT+-leden van het leger dezelfde rechten verdienen als hun kameraden, vooral wanneer ze sterven of gewond raken in de strijd.

 

Voor velen, net als Viktor, gaat deze oorlog net zo goed over cultuur als over land en grenzen.

 

Ze zien het als een strijd om los te komen uit de invloedssfeer en controle van Rusland, en voor Viktor betekent dit dat de strijd gevoerd wordt voor de rechten van LHBT+-mensen, die in Rusland te maken hebben gehad met discriminatie, geweld en zelfs uitroeiing.

 

Zelfs de conservatieve politicus Andrii Kozhemiakin, een ex-spion die bekend staat om zijn christelijk geloof en grote familie, veranderde van toon tijdens een debat over het wetsvoorstel en verklaarde dat hij ‘alles zal steunen wat onze vijand haat’, meldde The Guardian

 

Hij zei: ‘Als het nooit in Rusland zal bestaan, moet het hier bestaan ​​en ondersteund worden, om hen te laten zien en te signaleren dat wij anders zijn.

 

'Deze wet is als een glimlach naar Europa en een middelvinger naar Rusland. Dus ik steun het.'

 

Hij voegde eraan toe: 'Als Poetin homo's haat, moeten we ze steunen'.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: https://metro.co.uk



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.