Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 08 mei 2024 @ 02:27 door Travelboy , 35 keer bekeken

Het Seoul Queer Culture Festival zal dit jaar plaatsvinden in de straten van de hoofdstad, zeiden de organisatoren van Zuid-Korea's jaarlijkse LGBTQ-bijeenkomst dinsdag, nadat het stadsbestuur hun verzoeken om evenementen op vier locaties te organiseren had afgewezen.

 

De controverse staat in contrast met de recente vooruitgang in andere democratieën in Oost-Azië, zoals Taiwan, waar het homohuwelijk legaal is, en Japan, waar sommige gemeenten partnerschapscertificaten afgeven.

 

Voor het tweede jaar op rij heeft het panel dat toezicht houdt op de evenementen op het Seoul Plaza in het stadhuis het verzoek om het festival te houden afgewezen, hoewel het daar sinds 2015 elk jaar wordt gehouden, met uitzondering van de COVID-19-pandemie.

 

"Ik denk dat de stad Seoul zich richt op evenementen die alleen bij haar smaak passen", zei Yang Sun-woo, hoofdorganisator van het festival, dat tienduizenden mensen trekt, in een telefonisch interview.

 

In een verklaring ontkende het stadsbestuur de beschuldigingen van discriminatie en zei dat het "altijd naar stemmen luisterde en de nodige steun verleende om de mensenrechten van LGBTQ-mensen als leden van de samenleving te beschermen".

 

In plaats daarvan zal het stadsbestuur van april tot november een ‘buitenbibliotheek’ in de ruimte exploiteren. Vorig jaar verhinderde een christelijk jeugdconcert dat het LGBTQ-festival daar kon plaatsvinden.

 

Een openluchtbibliotheek is een populair evenement en de kritiek dat deze inbreuk maakt op de burgerlijke vrijheden is ‘ongefundeerd’, aldus het stadsbestuur, dat een conservatieve burgemeester en een conservatieve meerderheid in het panel heeft, in haar verklaring.

 

De locatie van dit jaar voor het belangrijkste parade-evenement, op verschillende blokken in het centrum, had alleen de toestemming van de politie nodig, en niet van het stadsbestuur, aldus de organisatoren.

 

In Zuid-Korea, waar conservatieve religieuze groeperingen zich fel verzetten tegen pogingen om wetten tegen discriminatie aan te nemen, verbergen veel LGBT-mensen hun identiteit op de werkplek terwijl ze strijden voor gelijke erkenning en acceptatie.

 

De organisatoren hebben het moeilijk gehad ondanks de spraakmakende steun van veel buitenlandse missies, zoals de Amerikaanse ambassade, die zei samen te werken met de groepen om dit jaar een succesvol evenement op het gebied van de mensenrechten te garanderen.

 

“Net als in de afgelopen jaren zullen vertegenwoordigers van de ambassade wereldwijd deelnemen aan Pride-evenementen, ook hier in de Republiek Korea, om het bewustzijn te vergroten van de uitdagingen waarmee LGBTQI+ individuen worden geconfronteerd”, vertelde de ambassade aan Reuters in een verklaring.

 

Het Seoul Museum of History, een locatie waar organisatoren op zoek waren naar lezingen, waaronder een van een LGBT-spreker, weigerde en zei dat het evenement "gevreesd werd sociale conflicten te veroorzaken en de werking en bezichtiging van het museum zou verstoren", aldus een brief van activisten en bevestigd door een museumfunctionaris.

 

Het stadsbestuur had vooraf met de organisatoren moeten overleggen om het evenement op Seoul Plaza te laten plaatsvinden, zegt Heezy Yang, een in Seoul gevestigde LGBT-activist en kunstenaar.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.