Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 28 maart 2024 @ 00:00 door Travelboy , 109 keer bekeken

Het lagerhuis van het Thaise parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat op termijn het homohuwelijk mogelijk maakt. Hierdoor zal Thailand het derde land in Azië zijn dat huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht erkent. Eerder hebben ook Taiwan en Nepal het homohuwelijk toegelaten.

 

Thailand heeft een historische stap gezet in de richting van gelijkheid van huwelijk. In de nieuwe wet wordt de omschrijving van het huwelijk aangepast. Dat is voortaan een verbintenis tussen "2 personen" en niet langer tussen "een man en een vrouw".

 

Concreet moeten gehuwde koppels van hetzelfde geslacht gelijke rechten krijgen, bijvoorbeeld als het gaat om belastingvoordelen, erfenissen van onroerend goed en het geven van toestemming voor medische behandelingen.

 

De aanpassing kreeg in het lagerhuis van het parlement de steun van alle grote Thaise partijen en werd goedgekeurd door 400 van de 415 aanwezige parlementsleden.

 

 

Ik wil jullie allemaal uitnodigen om geschiedenis te schrijven

Danuphorn Punnakanta, commissievoorzitter parlement Thailand

 

 

"We doen dit voor alle Thai, om ongelijkheid in de samenleving te verminderen en te beginnen met het creëren van gelijkheid", aldus Danuphorn Punnakanta, de parlementaire commissievoorzitter net voor de stemming. "Ik wil jullie uitnodigen om geschiedenis te schrijven."

 

Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat, en ook de Thaise koning moet de wet nog goedkeuren. Het wetsvoorstel zou binnen 120 dagen na de koninklijke goedkeuring van kracht kunnen worden.

 

Thailand wordt zo het eerste land in Zuidoost-Azië waar het homohuwelijk is toegestaan. In de meeste landen in de regio zijn betrekkingen tussen mensen van hetzelfde geslacht zelfs strafbaar. In groter Azië hadden eerder al Taiwan en Nepal de verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd.

 

Politieke onenigheid

 

Bij de verkiezingen van vorig jaar was het aanpassen van de huwelijkswet een belangrijk campagnethema van de verschillende politieke partijen. Huidig premier Sretta Thavisin had bij zijn aantreden in september vorig jaar ook al zijn steun uitgesproken.

 

Pita Limjaroenrat  wil premier worden.

 

Er is in Thailand ruim 10 jaar gedebatteerd over het wetsvoorstel. Politieke onrust in het land leidde tot vertraging en ook over de formulering van het wetsvoorstel was er veel onenigheid.

 

Het Grondwettelijk Hof had in 2020 nog geoordeeld dat de huidige Thaise huwelijkswet (die alleen heteroseksuele paren erkent) grondwettelijk was. Het Hof adviseerde wel om de wetgeving uit te breiden, zodat de rechten van andere geslachten gewaarborgd worden.

 

Extra toeristische troef

 

Met de goedkeuring van het wetsvoorstel verstevigt Thailand zijn positie als een van de meest liberale samenlevingen in Azië voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgender personen.

 

Het land is al lange tijd een trekpleister voor koppels van hetzelfde geslacht. Thailand pakt daar graag mee uit en heeft nu al een levendige LGBT-gemeenschap bij zowel de lokale bevolking als expats. Verwacht wordt dat het homohuwelijk ook extra toeristen naar Thailand zal lokken.

 

bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.