Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 04 juli 2024 @ 00:00 door Travelboy , 252 keer bekeken
Het Hooggerechtshof zegt dat het aan het parlement is om anti-LGBTQ+-wetten in te trekken.
De hoop op een tweede overwinning voor LHBTQ+-rechtenactivisten in zuidelijk Afrika werd vrijdag de bodem ingeslagen toen het Hooggerechtshof in Malawi twee rechtszaken verwierp die erop gericht waren de anti-LGBTQ+-wetten van het land ongedaan te maken, zoals het nabijgelegen Namibië op 21 juni deed .
Religieuze leiders dragen anti-LGBTQ-borden tijdens de mars van juli 2023 tegen het homohuwelijk in Malawi. (Foto met dank aan VOA)
De uitspraak betrof twee afzonderlijke zaken: die van de Nederlander Jan Willem Akster en die van de Malawische transvrouw Jana Gonani, die in 2021 afzonderlijk werden beschuldigd van betrokkenheid bij homoseksuele handelingen.
Gonani zit momenteel een gevangenisstraf van acht jaar uit in de Blantyre Prison, een mannengevangenis.
Akster en Gonani betwistten de secties 153, 154 en 156 van het Malawi-wetboek van strafrecht, die ‘onfatsoenlijke praktijken tussen mannen’ en ‘onnatuurlijke misdrijven’ verbieden, waarop straffen tot veertien jaar gevangenisstraf staan. Zij voerden aan dat deze bepalingen hun rechten schenden, waaronder het recht op privacy en waardigheid.
Amnesty International noemde de uitspraak van de rechtbank “een bittere tegenslag voor de mensenrechten” .
“De uitspraak is duidelijk in strijd met de grondwet van Malawi, het Afrikaanse Handvest en de internationale mensenrechtenwetgeving, die allemaal duidelijk discriminatie verbieden. Het maakt Malawi ook tot een uitschieter in zuidelijk Afrika, waar de meeste landen seksueel gedrag tussen mensen van hetzelfde geslacht hebben gedecriminaliseerd”, zegt Khanyo Farise, adjunct-regionaal directeur van Amnesty International voor Oost- en Zuidelijk Afrika.
“De weigering van de rechtbank om deze wetten ongedaan te maken, betekent dat LHBTI-personen in Malawi te maken zullen blijven krijgen met discriminatie en vervolging, alleen maar vanwege wie ze liefhebben. Deze uitspraak vertaalt zich in het bijzonder in aanhoudende belemmeringen in de toegang tot gezondheidszorg en andere sociale diensten voor LGBTI-personen.”
De ligging van Malawi in zuidelijk Afrika
VOA rapporteerde details van de uitspraak van het Hooggerechtshof:
[Rechter Joseph] Chigona zei dat de verzoekers er niet in zijn geslaagd te bewijzen dat de bepalingen in de wetten van het land homoseksuelen discrimineren.
Chigona zei ook dat Akster er niet in slaagde te bewijzen dat de wetten van Malawi zijn recht op gezondheid schonden.
“De eerste aanvrager werd tijdens een kruisverhoor gevraagd of hij ooit een openbaar ziekenhuis had bezocht en antwoordde dat hij naar het Zomba Central Hospital was gegaan nadat hij betrokken was geweest bij een auto-ongeluk”, zei Chigona. “Toen hem werd gevraagd naar zijn ervaringen daar, vooral als hem werd gevraagd naar zijn seksuele geaardheid voordat hij werd geholpen, zei hij van niet. Hij zei eigenlijk dat hij medisch zo goed werd geholpen. De enige klacht die hij had over de instelling waren de spinnen op de afdeling.”
Chigona zei dat de rechtbank ook de beweringen verwierp dat de politie van Malawi Gonani's recht op privacy had geschonden toen ze hem bevolen zich uit te kleden, om zijn beweringen dat hij transgender was te bevestigen.
“We weten dat de politie op grond van artikel 24 van het Wetboek van Strafvordering en Bewijs de bevoegdheid heeft om een ​​verdachte te fouilleren die redelijkerwijs wordt verdacht van het begaan van een bepaald strafbaar feit en die is gearresteerd”, aldus de rechter. “Het voorbehoud is dat de huiszoeking zich alleen uitstrekt voor zover dat redelijkerwijs nodig is om iets over deze persoon te ontdekken in verband met de misdrijven waarvan hij wordt verdacht.”
Logo van de Nyasa Rainbow Alliance, die zich heeft ingespannen om de anti-LGBTQ+ wetten van Malawi ongedaan te maken.
Amnesty International rapporteerde:
In februari 2022 betwistte de Malawische transvrouw Jana Gonani, met de hulp van Nyasa Rainbow Alliance, een Malawische LGBTI-organisatie, de grondwettigheid van een van de wetten van het land die seksueel gedrag tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stelt.
De politie arresteerde Gonani in september 2021 na een woordenwisseling in Mongochi, Malawi. Een mannelijke agent onderwierp haar aan een genitaal onderzoek, plaatste haar in een mannelijke cel en stuurde haar naar een ziekenhuis onder het voorwendsel om haar mentale toestand te bevestigen, simpelweg omdat ze zich als transgender had geïdentificeerd.
Op 23 december 2021 veroordeelde de Mongochi Senior Magistrate Court haar op grond van de wet uit het koloniale tijdperk. Ze zit momenteel een gevangenisstraf van acht jaar uit in de Blantyre-gevangenis, een van de meest overbevolkte mannengevangenissen van Malawi.
Het Constitutionele Hof sloot zich bij de zaak van Gonani aan bij een voortdurende afzonderlijke strijd tegen alle drie de wetten uit het koloniale tijdperk van Malawi die seksueel gedrag tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stelden.
In de maanden voorafgaand aan het vonnis heeft Malawi te maken gehad met een anti-LGBTI-reactie onder leiding van enkele geloofs- en religieuze leiders. De Nyasa Rainbow Alliance heeft misbruik en fysieke bedreigingen ontvangen, waaronder een inval in hun kantoren in juni 2023 door onbekende personen.
… Hoewel ze teleurgesteld waren, zeiden mensenrechtenactivisten dat ze van plan waren het 135 pagina’s tellende vonnis te herzien voordat ze verder commentaar gaven.
De criminalisering van homoseksualiteit in Malawi haalde in 2009 de internationale krantenkoppen toen de transgendervrouw Tiwonge Chimbalanga en een man, Steven Monjeza, werden gearresteerd nadat ze een traditioneel verlovingsfeest hadden gehouden.
Ze kregen veertien jaar gevangenisstraf, maar na wereldwijde verontwaardiging verleende de toenmalige president Bingu wa Mutharika het echtpaar in 2010 gratie.
In 2012 verklaarde de toenmalige president Joyce Banda haar voornemen om de wetten in te trekken die consensuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen.
Geconfronteerd met hevige tegenstand van kerkelijke groeperingen en religieuze leiders is deze beloofde juridische verandering niet gerealiseerd. In 2021 hield het land zijn eerste LGBTIQ+ Pride-mars in de straten van de hoofdstad Lilongwe.
De uitspraak van de rechtbank in Malawi is een grote tegenslag op het gebied van de mensenrechten in de regio tijdens de internationale Pride Month en volgt op de historische decriminalisering van homoseksualiteit enkele dagen eerder door het Hooggerechtshof in Namibië.
dit is een google translate vertaling
bron: https://76crimes.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.