Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 16 april 2024 @ 00:09 door Travelboy , 54 keer bekeken

Iraakse wetgevers hebben maandag de stemming uitgesteld over een wetsvoorstel dat de doodstraf of levenslange gevangenisstraf voor relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht omvat - een maatregel die volgens diplomaten uit westerse landen ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de politieke en economische banden met Irak als het doorgaat.

 

Het Parlement was maandag in zitting, met het wetsvoorstel – een wijziging van een antiprostitutiewet – als tweede op de agenda.

 

De wet legt levenslange gevangenisstraf of de doodstraf op aan iedereen die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht onderhoudt of aan iedereen die zijn vrouw met die van iemand anders ruilt voor seksuele doeleinden.

 

Het verbiedt ook de bevordering van homoseksualiteit en overtredingen worden bestraft met een gevangenisstraf van ten minste zeven jaar.

 

Twee wetgevers in de zitting zeiden dat de stemming vanwege tijdgebrek was uitgesteld en dat er nog steeds meningsverschillen waren over de voorgestelde wijzigingen.

 

Momenteel criminaliseert vooral het islamitische Irak homoseks niet expliciet, maar er worden losjes gedefinieerde moraliteitsclausules in het wetboek van strafrecht gebruikt om LGBT-mensen aan te vallen.

 

Grote Iraakse partijen hebben het afgelopen jaar de kritiek op LGBT-rechten opgevoerd, waarbij vorig jaar regelmatig regenboogvlaggen werden verbrand tijdens protesten door conservatieve sjiitische moslimfracties van zowel de regerende als de oppositie.

 

Diplomaten uit drie westerse landen zeiden dat ze bij de Iraakse autoriteiten hadden gelobbyd om het wetsvoorstel niet goed te keuren vanwege zorgen over de mensenrechten, maar ook omdat het de samenwerking met Irak politiek moeilijk zou maken in een tijd waarin het land zijn internationale isolement na jaren van onrust probeert te doorbreken.

 

“Het zou heel moeilijk zijn om een nauwe samenwerking met een dergelijke staat in eigen land te rechtvaardigen”, zei een hoge diplomaat, die om anonimiteit vroeg vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

 

“We waren heel, heel direct: als deze wet in zijn huidige vorm wordt aangenomen, zou dit catastrofale gevolgen hebben voor onze bilaterale, zakelijke en handelsbetrekkingen.”

 

Het Parlement was in zitting om over het wetsvoorstel te stemmen, slechts enkele uren voordat premier Mohammed Shia al-Sudani de Amerikaanse president Joe Biden in Washington zou ontmoeten voor een reis gericht op het aandringen op meer Amerikaanse investeringen.

 

Volgens Our World in Data criminaliseren meer dan 60 landen homoseks, terwijl seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht legaal zijn in meer dan 130 landen.

 

Toen Oeganda in mei 2023 een wet uitvaardigde die de doodstraf voor bepaalde handelingen van hetzelfde geslacht omvatte, stopte de Wereldbank nieuwe leningen aan het Oost-Afrikaanse land en kondigden de VS visum- en reisbeperkingen aan voor Oegandese functionarissen.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.