Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 10 september 2024 @ 00:02 door Travelboy , 104 keer bekeken

Doelwit zijn de homoseksuele, lesbische en transgender burgers van Ivoorkust, plaatselijk bekend als 'woubis' en 'lélés'

 

Internet influencers in Ivoorkust uiten bedreigingen tegen de LGBT-burgers van het land, die bekend staan ​​als "woubis" en "leles". Links zegt Makosso Camille dat de "jacht" op "woubis" binnenkort zal beginnen. (Fotocollage met dank aan Les Observateurs)

 

Internet influencers in Ivoorkust uiten bedreigingen tegen de LGBT-burgers van het land, die bekend staan ​​als “woubis” (homoseksuele mannen en transvrouwen) en “lélés” (lesbiennes en transmannen). Links zegt Makosso Camille dat de “jacht” op hen binnenkort zal beginnen. (Fotocollage met dank aan Les Observateurs)

 

De Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) in het West-Afrikaanse land Ivoorkust roept op tot een einde aan de recente golf van homofoob geweld en online haat gericht op homoseksuele, lesbische en transgender burgers, plaatselijk bekend als “woubis”.

 

De CNDH “roept de bevolking op om af te zien van het gebruik van geweld om hun ongenoegen te uiten over de opkomst van het zogenaamde ‘woubi-fenomeen’”, aldus de raad in een persbericht van 5 september. “Ondanks hun verschillende seksuele geaardheid en in strijd met onze gebruiken en tradities, blijven de leden van deze ‘woubi’-gemeenschap boven alle mensen staan ​​en profiteren ze van de mensenrechten die zijn vastgelegd in de Ivoriaanse grondwet en internationale mensenrechtenverdragen.”

 

In augustus lanceerde de homofobe dominee Makosso Camille een online anti-LGBTQ-petitie en verklaarde dat hij een anti-LGBTQ-mars zou organiseren als er 100.000 namen waren. Hij beweerde dat meer dan 56.000 mensen de petitie hadden ondertekend, maar dat het door Change.org was gedaan, die verklaarde dat het in strijd was met de gemeenschapsnormen.

 

Anti-LGBTQ-bord online.

Anti-LGBTQ-bord online.

 

De France 24-publicatie Les Observateurs berichtte over de situatie in het volgende artikel, dat is bewerkt en vertaald uit het originele Frans. Makosso heeft gedreigd France 24 aan te klagen omdat ze hem in dit artikel zouden hebben belasterd:

 

In Ivoorkust is er een golf van anti-LGBT-haat online en op straat

 

In dit land, dat bekendstaat om zijn relatief tolerante houding ten opzichte van LGBT-mensen, verspreiden veel gevolgde online accounts al wekenlang oproepen tot haat tegen “woubis”, een lokale term voor homoseksuele en transgender mensen.

 

Deze georganiseerde campagne heeft geleid tot fysieke aanvallen en vormt een bedreiging voor het werk van [LGBTQ-belangenbehartigings- en anti-AIDS-]verenigingen.

 

“In Ivoorkust voelen de Woubis zich te sereen. […] Als we zeggen: de jacht is geopend, dan geloof je het niet. […] Wat je te wachten staat, vind je niet leuk, het is niet goed!” In een video die op 21 augustus op TikTok werd gepubliceerd en 1.700.000 keer werd bekeken, bedreigt het account van generaal Makosso Camille de “woubis” rechtstreeks.

 

Het woord “woubi” werd oorspronkelijk gebruikt door de Ivoriaanse LGBT-gemeenschap en werd later opgenomen in de algemene taal.

 

Makosso, die zichzelf presenteert als een evangelische predikant, beweert dat “woubis” “kinderen in hotels verkrachten” en verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van mpox in Ivoorkust.

 

Het account van generaal Makosso Camille op TikTok is opgeschort [ maar hij heeft een nieuw account geopend waar hij verklaart: “De strijd gaat door.” ]

 

Anti-LGBTQ-pastor Makosso Camille startte online een petitie tegen 'woubi' en kondigde aan dat hij een anti-LGBTQ-mars zou organiseren als er 100.000 aanmeldingen waren.

 

De homofobe predikant Makosso Camille startte online een anti-LGBTQ-petitie en kondigde aan dat hij een anti-LGBTQ-mars zou organiseren als er 100.000 aanmeldingen waren.

 

Op sociale netwerken [de anti-LGBTQ-golf] begon het in juni met Makosso Camille en een paar andere accounts, die oproepen tot geweld begonnen te publiceren. In augustus werd het erger: er waren geruchten over een seksuele aanval op een 15-jarige minderjarige en sommige mensen beschuldigden jonge homo's.

 

Zonder officiële communicatie van de politie of echte berichtgeving door de lokale pers is het moeilijk om de realiteit van dat verhaal in te schatten. Maar de geruchten worden desondanks door verschillende accounts gebruikt om te mobiliseren tegen de "woubis", zoals in een video van TikToker Dady Chocolat, die eind augustus werd gepubliceerd en bijna 10.000 keer werd geliked.

 

“Ivorianen zijn vastberaden, ze zeggen dat ze geen woebis meer in het land willen,” stelt hij. “Ze zijn nu op straat. […] Ze zijn begonnen te roepen “rechtvaardigheid” voor mensen die getroffen zijn door woebis.” …

 

Ook in Ivoorkust, een van de weinige West-Afrikaanse landen waar relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet in de wet staan, roepen homofobe influencers op tot het criminaliseren van homoseksualiteit.

 

“We hebben een wet nodig tegen woubis en lélés (een term die lesbische vrouwen aanduidt), zoals in Togo, Burkina en Kameroen,” eist generaal Makosso Camille. Veel West-Afrikaanse landen hebben de afgelopen jaren ook geprobeerd hun wetten tegen homoseksualiteit aan te scherpen, zoals Ghana, Mali en Burkina Faso.

 

Influencers die zichzelf 'pan-Afrikaans' noemen en de militaire junta's aan de macht in Mali en Burkina Faso steunen, steunen actief de homofobe campagne in Ivoorkust.

 

Namizata Sangare, voorzitter van de Nationale Raad voor de Mensenrechten van Ivoorkust.

Namizata Sangare, voorzitter van de Nationale Raad voor de Mensenrechten van Ivoorkust.

 

Dit is een vertaling van het persbericht van de CNDH van 5 september, waarin de raad de LGBTQ-gemeenschap opriep om “voorzichtig te zijn en elk gedrag te vermijden dat als provocerend of ostentatief kan worden ervaren”:

 

PERSBERICHT NR. 4 VAN DE NATIONALE RAAD VOOR DE RECHTEN VAN DE MENSEN (CNDH) OVER HET BEKENDE “WOUBI”-FENOMEEN

Zie ook

 

 

 

De Nationale Raad voor de Rechten van de Mens (CNDH) maakt zich zorgen over het huidige schadelijke klimaat rondom het zogenaamde "Woubi"-fenomeen, dat de afgelopen dagen het doelwit is geworden van verschillende aanvalspublicaties en beledigende voorstellen op sociale netwerken. Sommige internetgebruikers roepen zelfs op tot hun moord, terwijl anderen beschuldigingen uiten tegen publieke figuren en hen uitnodigen om commentaar te leveren op de situatie.

 

De CNDH herinnert eraan dat Ivoorkust altijd aanbevelingen met betrekking tot de vrijheid van oriëntatie bij internationale instanties heeft afgewezen. De CNDH benadrukt ook dat de bevolking van Ivoorkust in de preambule van haar fundamentele wet hun toewijding aan het respecteren van culturele, spirituele en morele waarden heeft bevestigd, die de basis vormen waarop de identiteit en cohesie van veel samenlevingen zijn gebaseerd.

 

CNDH is ervan overtuigd dat de bescherming van de rechten van LGBT+-mensen kan en moet plaatsvinden op een manier die deze culturele waarden, die Ivoorkust dierbaar zijn, respecteert en tegelijkertijd inclusie en waardigheid voor iedereen bevordert.

 

In een context waarin culturele gevoeligheden en meningen uiteenlopen, nodigt de CNDH de “LGBTQ+”-gemeenschap uit om voorzichtig te zijn en elk gedrag te vermijden dat als provocerend of ostentatief kan worden ervaren.

 

De CNDH “roept de bevolking op om af te zien van het gebruik van geweld om hun ongenoegen te uiten over de opkomst van het zogenaamde “WOUBI”-fenomeen, omdat de leden van deze “WOUBI”-gemeenschap, ondanks hun verschillende seksuele geaardheid en in strijd met onze gebruiken en tradities, bovenal menselijke wezens blijven en profiteren van de mensenrechten die zijn vastgelegd in de Ivoriaanse grondwet en internationale mensenrechtenverdragen.

 

De CNDH herinnert eraan dat sociale netwerken geen wetteloze zones zijn, maar blijft zich inzetten voor de bescherming van de mensenrechten en zal de situatie nauwlettend blijven volgen om de veiligheid en rechten van de bevolking te garanderen.

 

Voor de Raad
De voorzitter
Namizata Sangare

 

bron: https://76crimes.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.