Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 03 juni 2024 @ 02:48 door Travelboy , 347 keer bekeken
Ongeveer 150.000 mensen, waaronder duizenden LGBTQ-Koreanen en hun aanhangers, kwamen zaterdag bijeen in het centrum van Seoul voor de jaarlijkse Pride-vieringen, ondanks dat de traditionele locatie van het evenement voor het tweede achtereenvolgende jaar door de autoriteiten verboden terrein was.
Het homohuwelijk wordt nog steeds niet erkend in de op drie na grootste economie van Azië, en activisten benadrukken al lang de noodzaak van wetgeving die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbiedt.
De Pride Parade van dit jaar, ter gelegenheid van zijn 25e verjaardag en een van de grootste in Azië, kreeg geen toestemming om zich te verzamelen op het Seoul Plaza tegenover het stadhuis, waar traditioneel de belangrijkste festiviteiten werden gehouden.
De conservatieve burgemeester van Seoel, Oh Se-hoon, heeft gezegd dat hij 'persoonlijk niet akkoord kan gaan met homoseksualiteit', maar de gemeentelijke autoriteiten gaven de schuld aan een planningsconflict en zeiden dat de locatie al was gereserveerd voor een buitenevenement met als thema boeken.
In plaats daarvan vond het plaats op straat in het centrum van Seoul, waarbij bedrijven en organisaties, waaronder de Amerikaanse ambassade, IKEA en Amnesty International, deelnamen om hun steun te betuigen.
Gebieden rond de belangrijkste verkeersaders van Seoul, Namdaemun-ro en Ujeongguk-ro, zaten vol met opgewonden deelnemers die kostuums en make-up met een regenboogthema droegen, sommigen bellenblazend en veel zwaaiende oranje ballonnen – de themakleur voor de editie van dit jaar.
Een deelnemer kijkt uit vanaf een paradewagen voorafgaand aan de start van de queerparade in Seoul, 1 juni. Korea Times-foto door Jon Dunbar
"Het kleurengamma symboliseert een intermediaire kwaliteit tussen rood en geel. Het hoort nergens thuis, maar bestaat onafhankelijk, ... vergelijkbaar met onze vreemde manier van zijn", aldus de organisatoren in een verklaring.
Volgens de Pride-organisatoren mochten drie andere locaties beheerd door het stadsbestuur van Seoul, waaronder het Seoul Museum of History, ook niet worden gebruikt voor nevenevenementen vanwege ‘het veroorzaken van sociale conflicten’.
Het besluit van de autoriteiten was ‘onzinnig’, maar het doet niets af aan de trots die LGBTQ-mensen voelen voor het jaarlijkse evenement, vertelde deelnemer Na Joo-youn aan AFP.
"Ik ben openlijk queer, wat betekent dat ik vaak moet vechten voor wat ik geloof, wat het soms moeilijk maakt om als mezelf te leven", zegt de 26-jarige Na.
"Vandaag geniet ik ervan mezelf te zijn. Degenen die tegen de Pride Parade zijn, bestaan ââal heel lang, maar wat ze ook doen of zeggen, ze kunnen ons bestaan ââniet uitwissen."
LGBTQ-festivals zijn vaak het doelwit geweest van evangelische christelijke groeperingen, die in het verleden waterflessen hebben gegooid en Pride-demonstranten uitgescholden en hebben geprobeerd hun route te blokkeren door op straat te gaan liggen.
Op slechts een paar honderd meter afstand van de hoofdstraten waar het festival werd gehouden, hekelden christelijke demonstranten LGBTQ-rechten, met borden met de tekst "Nee!! Homohuwelijk" en "Het land gebouwd met bloed en zweet stort in als gevolg van homoseksualiteit. "
“We zijn tegen homoseksualiteit omdat we willen dat degenen die denken dat ze ‘homoseksueel’ zijn, echt gelukkig worden door Gods wegen te aanvaarden, die alleen de vereniging van een man en een vrouw toestaan”, zegt Jang Mi-young, een 65-jarige Christelijke demonstrant, vertelde AFP.
Queer festivaldeelnemers op motorfietsen leiden de parade. Korea Times-foto door Jon Dunbar
Bijna een kwart van de 52 miljoen inwoners van Korea is christen en kerken blijven een belangrijke politieke arena, vooral voor wetgevers.
Naast dat het festival nog steeds problemen ondervindt bij het veiligstellen van locaties, zijn pogingen om wetten aan te nemen die discriminatie op basis van seksualiteit verbieden sinds ongeveer 2007 weggekwijnd, waarbij wetgevers onder druk kwamen te staan ââvan conservatieve en religieuze organisaties.
"Het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat de mensenrechten van seksuele minderheden in de Koreaanse samenleving achteruitgaan, in plaats van te voldoen aan de mondiale normen", zei Hyeonju, een van de organisatoren van het festival.
Op het festival van dit jaar was een groep Koreaanse homo's aanwezig die protesteerden tegen het Israëlische offensief in Gaza.
Zwaaiend met de Palestijnse vlag en spandoeken met de tekst 'Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn', beschuldigden ze Israël van 'pink-washing', of van het opscheppen over de acceptatie van de LGBTQ-gemeenschap om mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen te verdoezelen.
“Aangezien het gezegde ‘LGBTQ is overal’ niet slechts een retorische verklaring is, maar letterlijke waarheid bevat, leven, raken veel seksuele minderheden gewond en sterven ze in Palestina, waar een genocide wordt gepleegd”, zeiden ze in een verklaring.
“Queers die in Korea wonen, wensen ten diepste het voortbestaan ââen de bevrijding van Palestijnse queers.” (AFP)
Een demonstrant omringd door politie zwaait met een bord waarin hij zich verzet tegen het homohuwelijk terwijl de Seoul Pride Parade voorbij trekt voor de Myeongdong-kathedraal in Seoul, 1 juni. Korea Times-foto door Jon Dunbar
dit is een google translate vertaling
bron: www.koreatimes.co.kr
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.