Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 30 januari 2024 @ 14:46 door Travelboy , 219 keer bekeken

Met een brandbrief aan staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg vraagt LGBT Asylum Support opnieuw aandacht voor de problemen door het niet tijdig beslissen door de IND. Want ondanks dat op 26 augustus 2022 de wettelijke beslistermijn van 9 naar maximaal 15 maanden werd verlengd vanwege de verhoogde asielinstroom, blijkt in de praktijk ook dit niet voldoende te zijn. Twee Lhbtiq+ asielzoekers zijn daarom in hongerstaking gegaan.

 

LGBT asylum

Sherwin (links) en zijn hongerstakende partner Tyrese (rechts) voor hun azc, januari 2024

 

Sam is nu twintig dagen in hongerstaking. Hij vluchtte uit Jordanië en vraagt ​​met zijn hongerstaking aandacht voor zijn situatie. Hij vroeg in augustus 2022 in Nederland asiel aan, maar ondanks herhaaldelijk verzoek door zijn advocaat, is er nog geen beslissing op zijn asielaanvraag. Helaas is hij niet de enige die wacht.

 

In zijn eigen azc is Sam meermaals uitgescholden, bedreigt en mishandeld vanwege zijn zichtbaar lhbtiq+ zijn. Het azc is voor hem geen veilige plek als queer asielzoeker. Daarom verblijft hij tijdelijk bij vrienden. Maar omdat hij niet in zijn azc verblijft, krijgt hij van het COA geen toegang tot een vertrouwensarts, terwijl hij hier wel recht op heeft. Sams gezondheid gaat hard achteruit.

 

Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support: “Sam en Tyrese zijn maar twee voorbeelden. Er zijn nog veel meer schrijnende situaties”

 

Tyresse is nu twaalf dagen in hongerstaking. Hij komt uit Trinidad & Tobago en vluchtte samen met zijn partner Sherwin in januari 2022 naar Nederland. Ondanks dat Trinidad & Tobago door de Nederlandse overheid als onveilig land voor lhbtiq+ wordt beschouwd, moeten ze wachten op een datum waarop hun zaak voor de rechtbank dient. Dat maakt dat Tyrese niet alleen in hongerstaking ging, ook ondernam hij vanuit zijn azc twee suïcidepogingen. Zijn partner kan vanwege gezondheidsproblemen geen hongerstaking starten. Met hun hongerstaking willen beiden een besluit afdwingen in hun asielaanvraag zodat ze bescherming kunnen krijgen.

 

Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support: “Sam en Tyrese zijn maar twee voorbeelden. Er zijn nog veel meer schrijnende situaties. Zoals Saniya die geportretteerd is in het boek ‘Niet Gay Genoeg, De naakte Waarheid‘ dat we in 2022 hebben uitgegeven. Zij wacht, depressief en suïcidaal in een omgeving die voor haar onveilig is, al 19 maanden op een beslissing door de IND. Het is absoluut onmenselijk om kwetsbare lhbtiq+ asielzoekers met extreem lange tijd door een vorm van psychologische marteling te laten gaan. In haar zaak, net als vele andere, had de IND met gemak na de positieve beslissing van de rechter tijdig een beslissing kunnen nemen. Waarom dat niet wordt gedaan, is werkelijk een raadsel maar voor Saniya een persoonlijk drama.”

 

In de brandbrief, die ook wordt gedeeld met de directie van de IND, vraagt de stichting zich af hoeveel brieven er nog geschreven moeten worden of hoeveel asielzoekers door zelfmoord moeten overlijden, voordat duidelijk wordt dat het beleid aangepast moet worden. “Een beleid waarbij de menselijke maat de humanitaire basis moet zijn voor vluchtelingen die in hun land van herkomst uitgestoten en vervolgd worden om wie ze zijn. En die op geen enkele wijze terug kunnen keren.”

 

bron: www.nieuwwij.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.