Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 16 februari 2024 @ 00:03 door Travelboy , 180 keer bekeken

De Hongaarse justitie heeft wegens formele gebreken de boete ingetrokken die op grond van een door de Europese Unie (EU) bekritiseerde wet was opgelegd aan een keten van boekhandels, die een boek zonder verpakking hadden verkocht waarin homoseksualiteit wordt opgeroepen.

 

Virgule lgbt+

 

De rechtbank  “annuleerde de ongekende boete”  van 12 miljoen forint (31.000 euro), nadat ze had vastgesteld dat de nieuwe wetstekst  door de autoriteiten “verkeerd geïnterpreteerd” was  , volgens een vrijdag gepubliceerd vonnis. In kwestie een simpele misplaatste komma.

 

Het merk Lira werd in 2023 veroordeeld omdat het onder omstandigheden ‘de regels overtrad’ de graphic novel  Heartstopper had verkocht,   die vertelt over een ontluikende liefde tussen twee middelbare scholieren, gepopulariseerd door een Netflix-serie.

 

“Uit het onderzoek bleek dat de boeken”  van de Britse schrijfster Alice Oseman  “hoewel ze homoseksualiteit uitbeelden, werden aangeboden in de kinderafdeling, zonder beschermd te zijn door een luchtdichte verpakking ”, legde de regering vervolgens uit.

 

Een besluit gerechtvaardigd door de wens om  “kinderen te beschermen” , onder een wet uit 2021 die  door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, als “schaamte” wordt beschreven.  Volgens deze tekst is het niet langer mogelijk om met minderjarigen  over “geslachtsverandering en homoseksualiteit” te praten .

 

Lira realiseerde zich later echter dat als gevolg van een waarschijnlijk onbedoelde typografische fout – een ontbrekende komma – de wetgeving feitelijk alleen een gesloten verpakking voorschreef voor boeken die  ‘apart van andere producten werden verkocht’ .

 

Het bedrijf spande de zaak voor de rechtbank in de hoofdstad, die in het voordeel van haar visie op de Hongaarse grammatica oordeelde.

 

Hoewel hij het toejuichte, vreest zijn creatief directeur Krisztian Nyary nu andere soortgelijke gevallen, omdat voor hem de wet zo slecht geschreven is dat het moeilijk te interpreteren blijft.

 

Dit zal “het leven van de boekenhandel en -industrie moeilijk blijven maken  ”, vertelde hij aan AFP.

 

Ook de bioscoop wordt getroffen: net als X-rated films worden eenvoudige romantische komedies niet langer op prime time uitgezonden omdat ze homoseksualiteit oproepen.

 

Musea hebben ook de toegang tot bepaalde tentoonstellingen beperkt.

 

Volgens Brussel, dat een inbreukprocedure is gestart, is de wet in Hongarije in het bijzonder in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie, evenals met het vrij verrichten van diensten en het vrije verkeer van goedere

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.fugues.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.