Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 21 maart 2024 @ 00:08 door Travelboy , 105 keer bekeken

In een schokkende verklaring op woensdag kondigde Leo Varadkar, de eerste openlijk homoseksuele premier van Ierland, aan af te treden als premier, daarbij verwijzend naar een mix van persoonlijke en politieke omstandigheden, zo meldde NBC News .

 

Varadkar, die in 2017 het jongste zittende taoiseach (regeringshoofd) van Ierland ooit werd, onthulde het besluit om ontslag te nemen uit zijn beide politiek actieve posities, namelijk de leiding van Fine Gael, een van de centrumrechtse partijen die de regerende coalitie vormen. regering waartoe ook Fianna Fáil en de Groene Partij behoren.

 

Op een persconferentie achter de overheidsgebouwen van Dublin benadrukte Varadkar de stappen die zijn gezet in de richting van een beter en egalitair Ierland. Hoewel er een poëtische toon in zijn verklaring zat, beloofde Varadkar geen reden voor zijn vertrek en liet hij zijn bedoelingen voor de toekomst ondoorzichtig en voegde eraan toe: "Ik heb geen persoonlijke of specifieke politieke plannen".

 

Toen de aankondiging naar buiten kwam, leek het alsof het een donderslag bij heldere hemel was onder alle Ieren, die hun al lang bestaande overtuigingen en politieke oriëntaties beschermden, vertelde de hoge Ierse functionaris aan NBC News onder de voorwaarde van anonimiteit. 

 

Of het nu anders was voorzien of niet, Varadkars achtergrond als gediplomeerd arts leek een factor te zijn die hem ervan weerhield zich langdurig aan de politiek te wijden, wat uiteindelijk zijn tol eiste en hem ertoe aanzette te vertrekken.

 

Het aftreden van Varadkar kan, ook al lag het vrij dicht bij zijn bezoek aan het Witte Huis waar hij eerder president Joe Biden ontmoette, niet de factor zijn die het land automatisch naar algemene verkiezingen duwt. Integendeel, de voorgestelde tijdlijn wordt verschoven, met de selectie van een nieuwe partijleider tot 6 april, waarna na het parlementaire paasreces een machtsoverdracht zal plaatsvinden. 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.