Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 08 maart 2024 @ 00:00 door Travelboy , 117 keer bekeken

Een Italiaanse rechtbank heeft dinsdag geoordeeld dat kinderen twee moeders op hun geboorteakte mogen hebben. Het gaat om een overwinning voor de lgbtq-gemeenschap in het conservatieve, overwegend katholieke land.

 

Een openbare aanklager had de gemeentelijke autoriteiten in Padua, in het noordoosten van Italië, gevraagd om met terugwerkende kracht de namen van niet-biologische moeders te verwijderen uit geboorteakten van 37 kinderen die geboren zijn sinds 2017. De rechtbank heeft dat verzoek nu echter verworpen.

 

Als de procureur zijn slag had thuisgehaald, hadden de niet-biologische moeders alle verworven rechten verloren. Als de biologische moeder van het kind bijvoorbeeld zou sterven of er zou een scheiding zijn, zou ze niet langer de moedertaak kunnen vervullen. 

 

Het openbaar ministerie of het ministerie van Binnenlandse Zaken kunnen nog wel in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank. In een vergelijkbare zaak oordeelde een rechtbank in Milaan in juni ook dat een geboorteakte twee moeders mocht vermelden, maar die uitspraak werd in februari in beroep vernietigd. 

 

Burgerlijke verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht werden in 2016 legaal in Italië, maar de wetgeving over ouderlijke rechten blijven onduidelijk. De afgelopen jaren hadden burgemeesters ermee ingestemd zowel biologische als niet-biologische ouders op geboorteakten te vermelden, maar in januari vorig jaar beval de minister van Binnenlandse Zaken van de ultraconservatieve regering-Meloni de gemeentehuizen om strenger op te treden tegen buitenlands draagmoederschap. Daardoor worden geboorteaktes van kinderen van koppels van hetzelfde geslacht in twijfel getrokken, ongeacht of ze wel of niet uit draagmoederschap zijn geboren. 

 

“Naast de positieve uitkomst van de uitspraak blijft er het politieke feit dat één partij een verachtelijke oorlog tegen kinderen is begonnen”, stelt Gabriele Piazzoni, secretaris-generaal van de grootste lgbtq-rechtenbeweging van Italië. Premier Giorgia Meloni, die zichzelf omschrijft als een “christelijke moeder” en een tegenstander van de “lgbtq-lobby”, vindt dat kinderen uitsluitend in heteroseksuele gezinnen moeten worden opgevoed.

 

bron: www.nieuwsblad.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.