Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 16 maart 2024 @ 01:47 door Travelboy , 121 keer bekeken

Een Japans hooggerechtshof oordeelde donderdag dat het ontkennen van het homohuwelijk ongrondwettelijk is en riep op tot dringende actie van de overheid om het ontbreken van enige wet aan te pakken die dergelijke verbintenissen toestaat. Eisers en de LGBTQ+-gemeenschap in Japan juichten het toe omdat het hen hoop gaf op verandering in de richting van gelijkheid.

 

Video

 

De rechtbank heeft niet de macht om de huidige huwelijkswet, die is geïnterpreteerd als een beperking van het huwelijk tussen man en vrouw, ongedaan te maken. Overheidskantoren kunnen doorgaan met het weigeren van de huwelijksstatus aan paren van hetzelfde geslacht, tenzij de bestaande wet wordt herzien om ook LGBTQ+-paren op te nemen of er een nieuwe wet wordt aangenomen die andere soorten verbintenissen toestaat.

 

Volgens de uitspraak van het Hooggerechtshof van Sapporo is het niet toestaan dat paren van hetzelfde geslacht trouwen en van dezelfde voordelen genieten als heteroparen, een schending van hun fundamentele recht op gelijkheid en vrijheid van het huwelijk. De zaak werd aangespannen door drie paren van hetzelfde geslacht die drie jaar geleden in beroep gingen nadat een lagere rechtbank de ongrondwettigheid had erkend van het uitsluiten van paren van hetzelfde geslacht van gelijkheid in het huwelijk, maar de claims voor compensatie voor hun lijden had afgewezen.

 

 

Een lagere rechtbank heeft eerder donderdag een soortgelijke uitspraak gedaan en is daarmee de zesde rechtbank die dit doet. Maar de uitspraak van het districtsgerechtshof van Tokio was slechts een gedeeltelijke overwinning voor de Japanse LGBTQ+-gemeenschap, die opriep tot gelijke huwelijksrechten, omdat het de huidige wet inzake burgerlijke unies, die volgens de regering het huwelijk definieert als iets tussen een man en een vrouw, niet verandert of tenietdoet.

 

 

Vijf eerdere rechterlijke uitspraken in verschillende steden zeiden dat het Japanse beleid om het homohuwelijk te ontkennen ongrondwettelijk of bijna ongrondwettelijk is. In tegenstelling tot de uitspraak in Sapporo van vrijdag oordeelde geen van de rechtbanken op districtsniveau echter duidelijk dat het bestaande beleid van de Japanse regering om koppels van hetzelfde geslacht af te wijzen ongrondwettelijk is.

 

Rechter Kiyofumi Saito van het Hooggerechtshof van Sapporo zei dat de grondwettelijke vrijheid van het huwelijk gaat over partnerschap tussen twee mensen, en dat het recht om te trouwen paren van verschillend en hetzelfde geslacht in gelijke mate moet beschermen. Door hun uitsluiting hebben paren van hetzelfde geslacht aanzienlijke nadelen, lijden of identiteitsverlies ervaren, aldus de rechter.

 

“Het verbieden van het huwelijk met paren van hetzelfde geslacht is een discriminatie die elke rationaliteit ontbeert”, aldus de uitspraak. Maar het toestaan ​​van het homohuwelijk schept voor niemand een nadeel of schade, aldus het rapport.

 

Een aanklager, Eri Nakaya, zei dat de traditionele definitie van het huwelijk haar herhaaldelijk het gevoel gaf dat koppels van hetzelfde geslacht worden behandeld alsof ze niet bestaan.

 

“De uitspraak stelde duidelijk dat koppels van hetzelfde geslacht hetzelfde recht hebben als anderen en het verdienen om in dit land te leven, en herinnerde me eraan dat het oké is om gewoon mezelf te zijn”, zei ze.

 

Japan is het enige lid van de Groep van Zeven landen dat koppels van hetzelfde geslacht nog steeds uitsluit van het recht om legaal te trouwen en huwelijksvoordelen te ontvangen.

 

De steun voor huwelijksgelijkheid is de afgelopen jaren onder het Japanse publiek gegroeid, maar de regerende Liberaal-Democratische Partij, bekend om haar conservatieve gezinswaarden en onwil om gendergelijkheid en seksuele diversiteit te bevorderen, blijft tegen de campagne .

 

Kabinetschef Yoshimasa Hayashi vertelde verslaggevers dat de regering van plan is de publieke opinie en het parlementaire debat nauwlettend in de gaten te houden, evenals lopende rechtszaken, omdat “een introductie van het homohuwelijk de gezinswaarden van het volk nauw aantast.”

 

In de uitspraak van Tokio zei de rechtbank dat het recht om te trouwen, een gezin te stichten en de voordelen te genieten die het huwelijk met zich meebrengt – zoals belastingaftrek en socialezekerheidsuitkeringen – voor iedereen gegarandeerd is, en dat het ontbreken van het wettelijke recht voor koppels van hetzelfde geslacht hen van hun fundamentele recht.

 

De uitspraak van Tokio erkende ook het recht van iedereen om te leven op basis van hun seksualiteit en seksuele identiteit, en dat traditionele gezinswaarden en het huwelijk aan het veranderen zijn, en dat de gelijkheid van het homohuwelijk steeds meer wordt geaccepteerd in internationale en zakelijke gemeenschappen. De rechtbank zei dat het gebrek aan inspanningen van de regering om wettelijke gelijkheid in het huwelijk te implementeren niet ongrondwettelijk is, maar sprak de hoop uit dat het parlement een wet voor het homohuwelijk zal aannemen.

 

De gelijkheid van het huwelijk wordt nu in tientallen landen erkend, niet alleen in westerse landen als Griekenland en de Verenigde Staten , maar ook in Azië, waarbij Nepal de registratie van het homohuwelijk vanaf 2023 toestaat .

 

De acht aanklagers uit Tokio zeiden dat ze gefrustreerd zijn door de langzame veranderingen in Japan. Een advocaat, Makiko Terahara, zei dat ze van plan waren in beroep te gaan tegen de beslissing van donderdag bij een hooggerechtshof.

 

Hoewel de conservatieve regering van Japan bekritiseerd wordt omdat zij de diversiteit tegenwerkt, blijkt uit recente onderzoeken dat een meerderheid van de Japanners het homohuwelijk steunt. Het draagvlak onder het bedrijfsleven is snel toegenomen.

 

Tokio heeft in juni een wet aangenomen ter bevordering van het LHBTQ+-bewustzijn, die volgens critici verwaterd is. Het Hooggerechtshof oordeelde afzonderlijk dat de Japanse wet die verplichte sterilisatiechirurgie voor transgenders vereist om officieel van geslacht te veranderen, ongrondwettelijk is.

 

Dit is een google translate vertaling

 

bron: www.apnews.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.