Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 03 maart 2024 @ 07:41 door Travelboy , 154 keer bekeken

Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het Openbaar Ministerie de beschuldigingen onderzoekt dat politieagenten twee LGBT-mensen hebben aangevallen en vernederd tijdens een drugsinval in een appartement in Belgrado.
 


Een activist houdt een regenboogkleurige paraplu vast terwijl politieagenten de wacht houden voorafgaand aan de EuroPride-mars in Belgrado, Servië, 17 september 2022. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken zei maandag dat het Openbaar Ministerie de vermeende mishandeling door politieagenten in Belgrado onderzoekt na een klacht van de LGBT-rechtenorganisatie Da se zna (Let it be Known).

 

“De afdeling interne controle heeft het relevante parket op de hoogte gebracht, op bevel waarvan de juistheid van de beschuldigingen in de klacht wordt vastgesteld”, vertelde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan Radio Free Europe.

 

Het voegde eraan toe dat “als wordt vastgesteld dat [de politieagenten] hun bevoegdheden hebben overschreden, zij zullen worden bestraft in overeenstemming met de wet.”

 

Het ministerie kwam in actie nadat Da se zna beweerde dat politieagenten twee LGBT-mensen hadden geslagen en vernederd tijdens een huiszoeking in een appartement in de Servische hoofdstad.

 

Da se Zna-vertegenwoordiger Bojan Lazic zei maandag dat de politie op 14 februari een inval deed in het appartement. Hij omschreef het incident als “de moeilijkste zaak die de organisatie in haar achtjarige bestaan ​​heeft geregistreerd.”

 

Lazic zei dat de politie in het appartement had ingebroken, naar verluidt vanwege een melding dat er drugs in zaten. De huiszoeking zou zijn uitgevoerd door agenten van de speciale politie, die geen bevelschrift konden tonen.

 

Volgens Lazic liepen een jonge man en vrouw lichamelijk letsel op, evenals ernstig psychologisch trauma.

 

“Ze zagen de LGBT+-vlag en vanaf dat moment begon de brutale ervaring”, zei hij, en benadrukte dat het geweld na hun arrestatie op het politiebureau voortduurde.

 

Hij zei dat de agenten de jongeman hadden beledigd, hem denigrerende namen hadden gegeven, hem vertelden dat hij vermoord moest worden, zijn geslachtsdelen hadden aangeraakt en orale seks met zijn hoofd hadden gesimuleerd.

 

Volgens Lazic hebben ze ook zijn kamergenoot, de jonge vrouw, beledigd en geslagen, waardoor lichamelijk letsel werd toegebracht.

 

Sanja Malinovic, de moeder van de jongeman die zou zijn mishandeld, omschreef het gedrag van de politie als bruut.

 

Malinovic zei dat haar zoon werd geslagen, beledigd en met verkrachting bedreigd totdat hij bekende dat hij homo was, en dat de politieagenten hem in plaats van handboeien vastbonden met een touw. Ze hebben hun gedrag ook op een mobiele telefoon opgenomen en de opnames met elkaar gedeeld.

 

Ze beweerde ook dat een politieagent zijn hand in de broek van haar zoon stak en aan zijn penis trok, wat ze omschreef als aanranding.

 

Malinovic zei dat de politie haar in de nacht na de mishandeling heeft gebeld en dat een inspecteur tegen haar heeft gezegd: “Mama, jij gaat uitzoeken wat je zoontje leuk vindt.”

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stond erop dat politieagenten en leden van een interventie-eenheid het appartement binnengingen om het te doorzoeken op basis van een gerechtelijk bevel.

 

De politie maakte ook bekend dat het Openbaar Ministerie, na deskundigenonderzoek, twee strafrechtelijke aanklachten heeft ingediend wegens ongeoorloofd bezit van verdovende middelen.

 

Da se zna, dat juridische en psychologische steun biedt aan LGBT-mensen in Servië, documenteerde in 2023 meer dan 80 gevallen van geweld en discriminatie tegen leden van de gemeenschap.

 

bron: https://balkaninsight.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.